....

ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΠΕΛΛΑΣ 1948: ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.


Με τίτλο «Ιχνηλατώντας τις ρίζες της ελληνικής παράδοσης» το παρακάτω κείμενο από τον David Seymour αναφέρεται στο χωριό Πρόμαχοι το 1948.  
«Στους πρόποδες των βουνών στα Ελληνικά σύνορα κοντά στην Έδεσσα είναι το μικρό (2000 κάτοικοι) χωριό των Προμάχων. Ήταν γνωστό στους γειτονικούς λαούς με την ονομασία Sel(ts)co Gre(ts)co, δηλαδή "Ελληνικό χωριό". Η τοποθεσία του άλλαξε 7 φορές εξαιτίας εχθρικών απειλών και επιδρομών. Αυτό μαρτυρεί η προηγούμενη ονομασία «Μπάχοβο»: ’’Αχ και Μπαχ που θα μείνουμε ‘’. Άλλη ονομασία του χωριού είναι «Μπάοβο» επειδή είχε όμορφα κορίτσια. Η κοινότητα Μπαχόβου (Πρόμαχοι) αναγνωρίστηκε στις 10/4/1919. Οι κάτοικοι των Προμάχων κατά μια άποψη διαφέρουν. Όταν οι κάτοικοι των διπλανών χωριών έφυγαν βιαστικά για να διαφύγουν από τη δίνη του εμφυλίου πολέμου, οι κάτοικοι των Προμάχων αρνήθηκαν να φύγουν. Ήθελαν να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Οι αρχές αποφάσισαν να εκκενώσουν το χωριό από τα παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Παιδιά που είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, των οποίων οι γονείς δεν έχουν δυστυχώς τη δυνατότητα να τα φροντίσουν λόγω του πολέμου».


Στα σχόλια όμως κάτω από αυτήν την ανάρτηση αναφέρεται πως «Το Gretsco selo ήταν λίγο πιο πάνω από το παλιό Πευκωτό σε τοποθεσία που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τους Προμάχους. Μην γράφετε ανακρίβειες μόνο και μόνο επειδή σας τις είπαν κάποιοι αμόρφωτοι» και πως «Το είχαν ιδρύσει κάποιοι Σαρακατσάνοι που είχαν βρεθεί εκεί με τα κοπάδια τους. Αργότερα το εγκατέλειψαν».


Στην ιστοσελίδα http://promahi.gr/istoria_GR.html αναφέρεται: «Το χωριό Πρόμαχοι έχει κτισθεί και κατοικηθεί πριν από εκατοντάδες χρόνια και μέσα στη διάρκεια του χρόνου μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει 7 τοποθεσίες
Πρώτη τοποθεσία ήταν κοντά στα σύνορα και ήταν γνωστό ως γκριτσκου σελου(Ελληνικό χωριό). Η δεύτερη τοποθεσία ήταν λίγο πιο κάτω από τα σύνορα και τη  πρώτη τοποθεσία. Τρίτη τοποθεσία ήταν στην πάνω δεξιά πλευρά της σημερινής τοποθεσίας η τέταρτη ήταν πάνω και πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα. Στη συνέχεια το χωριό μεταφέρθηκε βορειοδυτικά του μοναστηριού έπειτα δυτικότερα από τη σημερινή τοποθεσία και από το 1840 το χωριό πήρε τη σημερινή του θέση. Τα αίτια όλων αυτών αλλαγών στην θέση του χωριού οφείλονταν κυρίως σε απειλές ή εχθρικές επιδρομές. Για αυτόν τον λόγο τα σπίτια ήταν πρόχειρα κτισμένα. Το χωριό εκείνα τα χρόνια ονομαζόταν Μπάχοβο γιατί οι κάτοικοι ζούσαν με την αγωνία που θα μείνουμε και όλη την ώρα έλεγαν μέσα τους αχ και μπαχ. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή πήρε το όνομα του από το μπαοβο επειδή υπήρχαν όμορφα κορίτσια. Μπάοβο  σύμφωνα με την σλάβικη διάλεκτο από την οποία προέρχεται σημαίνει όμορφο. Την σημερινή του ονομασία το χωριό την πήρε το 1924 επειδή οι κάτοικοι που ήταν πρόμαχοι της ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Γειτονικό χωριό των προμάχων με μεγάλη ιστορία στο οποίο θα αναφερθούμε είναι και το Γαρέφι το χωριό το οποίο μετονομάστηκε από τσαρνεσοβο σε Γαρέφι προς τιμή του Καπετάν Γαρέφι ενώ οι κάτοικοι του χωριού αλλά και όλης της Αλμωπίας του ήταν ευγνώμονες για το απελευθερωτικό του έργο».


Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αλμωπίας http://www.dimosalmopias.gov.gr/index.php?option=com_content&task=view&i... αναφέρεται: «Παλαιότερα ονομαζόταν Μπάχοβο. Οι κάτοικοί της έλαβαν μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα το χωριό ονομάστηκε Ακρόπολις.
Το χωριό Πρόμαχοι απέχει 8 χιλιόμετρα από την Αριδαία βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων και το 2001 είχε πληθυσμό 1.825 άτομα. Πρωτοκτίστηκε όπως διηγούνται οι παλιότεροι κοντά στα σύνορα. Ήταν γνωστό στους γειτονικούς λαούς με την ονομασία Sel(ts)co Gre(ts)co,δηλαδή Ελληνικό χωριό. Η τοποθεσία του άλλαξε 7 φορές εξαιτίας εχθρικών απειλών και επιδρομών. Αυτό μαρτυρεί η προηγούμενη ονομασία «Μπάχοβο» :’’Αχ και Μπαχ που θα μείνουμε ‘’.Άλλη ονομασία του χωριού είναι «Μπάοβο» επειδή είχε όμορφα κορίτσια. Η κοινότητα Μπαχόβου (Πρόμαχοι) αναγνωρίστηκε στις 10/4/1919».
Και τέλος διαβάζουμε και στο ιστολόγιο http://promahi-nea.blogspot.com/2014/10/blog-post_822.html το ακριβώς παραπάνω κείμενο που βρίσκεται και στην ιστοσελίδα του Δήμου Αλμωπίας.


Κατά συνέπεια όλα συγκλίνουν προς το γεγονός (σύμφωνα με τις αναφερόμενες πηγές) ότι το χωριό Πρόμαχοι είναι το «Ελληνικό χωριό». Φυσικά δεν είναι κοντά στην Έδεσσα, όπως αναφέρει το πρώτο κείμενο, αφού η μεταξύ τους απόσταση είναι περίπου 30 χιλιόμετρα. Ενδεχόμενα αναφέρεται η Έδεσσα, ίσως γιατί είναι πιο γνωστή.
Ενδιαφέρουσα η ιστορία του χωριού Πρόμαχοι, ενός ελληνικού ακριτικού σημείου, με καθαρούς ανθρώπους, γεμάτους ζεστασιά, γνωρίζοντας καλά την λέξη «φιλοξενία»!

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments