....

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: ΣΤΟ ΦΕΚ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο ολόκληρη η απόφαση για την πρόσληψη 400 μονίμων συνοριοφυλάκων. Δείτε αναλυτικά τα κριτήρια πρόσληψης σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Προσόντα – Προϋποθέσεις.

1. Ως Συνοριακοί Φύλακες προσλαμβάνονται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες) για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, ξεχωριστά για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, από υποψηφίους που κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους στην
Περιφέρεια στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα ή Νησί, όπου λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Διαχείρισης Μετανάστευσης, Συνοριακής Φύλαξης ή Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και κατά προτίμηση ή αποκλειστικά στις περιοχές της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας ή νησιού [άρθρο 3 ν. 2622/1998, (Α΄ 138), όπως τροποποιήθηκε από τις περ. α΄ και β΄ της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 4647/2019 (Α΄ 204)].
2. Επιπλέον, οι υποψήφιοι απαιτείται να συγκεντρώνουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:
α. Είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού. Από τον αριθμό των προσλαμβανομένων, ποσοστό 80% καλύπτεται από υποψηφίους που κατέχουν οποιονδήποτε απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου, με εξαίρεση εκείνους του Α΄ Κύκλου Σπουδών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ), των Τεχνικών Επαγγελματικών
Σχολών (ΤΕΣ), Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) και των Σχολών Ο.Α.Ε.Δ. Το υπόλοιπο ποσοστό 20% καλύπτεται από υποψηφίους που κατέχουν πτυχίο Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) Β΄ Κύκλου ή είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου κατά τα ανωτέρω και επιπλέον κατέχουν πτυχίο ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμο με αυτό τίτλο. Σε περίπτωση που οι θέσεις των προσλαμβανομένων με τίτλο σπουδών μιας κατηγορίας υποψηφίων δεν καλύπτονται, οι κενές θέσεις συμπληρώνονται από υποψηφίους της άλλης κατηγορίας. Οι υποψήφιοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μόνο για μια κατηγορία. Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων της μίας αιτήσεων συμμετοχής για διαφορετικές κατηγορίες, η υποβολή της
τελευταίας χρονικά υποβληθείσας αίτησης συνεπάγεται αυτοδικαίως την ακύρωση κάθε προηγούμενης.
β. Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας των υποψηφίων, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης.
γ. Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για τη σωματική ικανότητα των υποψηφίων των σχολών στρατού ξηράς (κατεύθυνση όπλων), κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 11/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
δ. Δεν φέρουν στο σώμα τους δερματοστιξία (τατουάζ), η οποία είναι εξωτερικά εμφανής με την ενδυμασία (θερινή και χειμερινή στολή) και επιπλέον, λόγω του είδους των περιεχομένων σε αυτή απεικονίσεων, είτε αναιρεί την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου, είτε προκαλεί, κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντα αυτών.
ε. Έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου. Τεύχος B’ 4937/31.12.2019 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 56569
στ. Έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.
ζ. Έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, οι οποίες εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
η. Οι άνδρες, έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
θ. Δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση, απόπειρα ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα ή σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, παραχάραξης νομίσματος και άλλων μέσων πληρωμής, πλαστογραφίας, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας
ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, συμπλοκής, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, δωροδοκίας, παράνομης βεβαίωσης ή είσπραξης δικαιωμάτων του Δημοσίου, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, περί αλλοδαπών, περί αρχαιοτήτων, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο απειλείται στερητική της ελευθερίας ποινής τουλάχιστον τριών μηνών.
Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή έχουν καταδικαστεί για κάποιο από τα ανωτέρω αδικήματα, μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν προσλαμβάνονται, αν, μέχρι το χρόνο έκδοσης της διαταγής πρόσληψης, δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα παραπάνω εγκλήματα.
ι. Δεν έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρησή τους.
ια. Δεν έχουν τεθεί σε καμίας μορφής δικαστική συμπαράσταση (ΑΚ 1666 επόμενα).
ιβ. Δεν έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι ποινή για την πράξη τους αυτή.
3. Πρόσθετα προσόντα και προϋποθέσεις αποτελούν:
α. Η περιοχή κατοικίας των υποψηφίων κατά την τελευταία διετία ή από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους να υπάγεται σε δήμο ή δημοτική ενότητα ή δημοτικό διαμέρισμα ή κοινότητα ή οικισμό, που ανήκει στην Περιφερειακή
Ενότητα ή νησί για τις οποίες καθορίζεται αριθμός προσλαμβανομένων σύμφωνα με την απόφαση που προβλέπεται στο άρθρο 2.
β. Η καλή γνώση αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής, γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον (Β2).
γ. Η κατοχή πτυχίου δημόσιου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών» ή «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας».
δ. Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης ή ως επαγγελματιών οπλιτών ή στην Προεδρική Φρουρά.
ε. Η κατοχή άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας ή μοτοποδηλάτου ή αυτοκινήτου.
στ. Ο υποψήφιος να είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει δολοφονηθεί ή τραυματισθεί θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.
ζ. Ο υποψήφιος να είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
4. Από τις προκηρυσσόμενες θέσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ποσοστό 5% αυτών και σε κάθε περίπτωση
μία (1) τουλάχιστον θέση, επιφυλάσσεται αποκλειστικά για τους υποψήφιους Έλληνες πολίτες, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Κατά τον καθορισμό του ποσοστού αυτού, δεν λαμβάνονται υπόψη τα κλασματικά υπόλοιπα. Οι υποψήφιοι που εντάσσονται στην ως άνω ειδική κατηγορία διεκδικούν αρχικά το διορισμό τους με τη γενική σειρά και σε περίπτωση μη επιτυχίας τους, κρίνονται βάσει με την αντίστοιχη ειδική κατηγορία. Ο αριθμός των θέσεων που δεν θα καλυφθεί από υποψήφιους της ως άνω ειδικής κατηγορίας θα καλυφθεί από επιλαχόντες της γενικής σειράς.

Δικαιολογητικά υποψηφίων

Οι ιδιώτες, που επιθυμούν να προσληφθούν ως Συνοριακοί Φύλακες, υποβάλλουν, εντός της οριζόμενης από την προκήρυξη προθεσμίας, τα εξής δικαιολογητικά:

– Αίτηση συμμετοχής με φωτογραφία. β. Βεβαίωση δήμου ή κοινότητας που ανήκει στην ίδια Περιφέρεια με την Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, που ορίζεται με την απόφαση του άρθρου 2, ότι κατοικούν κατά την τελευταία διετία ή από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους εκεί (δήμο ή κοινότητα).- Φωτοαντίγραφο Τίτλου Σπουδών – Απολυτηρίου Λυκείου. Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται: Βεβαίωση αναγωγής βαθμού σε εικοσάβαθμη κλίμακα από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Περαιτέρω, για τίτλους Δευτεροβάθμιας μη τεχνικής ή μη επαγγελματικής εκπαίδευσης, βεβαίωση αντιστοιχίας από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και για τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση αλλοδαπής, βεβαίωση ισοτιμίας και κατάταξης της επιτροπής Ισοτιμιών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).

– Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, ότι συγκεντρώνουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται και οι άνδρες ότι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι που κατέχουν τα πρόσθετα προσόντα της παραγράφου 3 του άρθρου 1 και οι Έλληνες πολίτες, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, υποβάλλουν κατά περίπτωση:

α. Οι υποψήφιοι που κατοικούν κατά την τελευταία διετία ή από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους σε δήμο ή δημοτική ενότητα ή δημοτικό διαμέρισμα ή κοινότητα ή οικισμό, που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, για τις οποίες καθορίζεται αριθμός προσλαμβανομένων, σύμφωνα με την απόφαση που προβλέπεται στο άρθρο 2, λαμβάνουν την πρόσθετη μοριοδότηση, με την προσκομιδή της βεβαίωσης κατοικίας.

β. Φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού ή πτυχίου αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής, γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον καλής γνώσης (Β2), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39), όπως ισχύει. γ. Φωτοαντίγραφο Πτυχίου Δημοσίου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών» ή «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας».

δ. Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης, για τους υποψήφιους που υπηρέτησαν μέχρι και την απόλυσή τους ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.) ή ως επαγγελματίες οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στην Προεδρική Φρουρά και δεν τους έχει αφαιρεθεί η αντίστοιχη ειδικότητα. ε. Φωτοαντίγραφο της κατεχόμενης άδειας οδήγησης (μοτοποδηλάτου, μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου). στ. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι είναι τέκνα προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.

ζ. Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), όπως ορίζει η διάταξη του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), σε συνδυασμό με το άρθρο 67 παρ. 9 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 76 του ν. 4611/2019 (Α΄ 73). η. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής Αρχής, με ημερομηνία έκδοσης όχι προγενέστερη των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Οι Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, βεβαίωση Δήμου των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής, τότε θα πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου, να προκύπτει ότι μετεγγράφησαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω τριών (3) Νομών. Από τις ανωτέρω βεβαιώσεις, να προκύπτει ότι οι υποψήφιοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με σχετική διατύπωση επί αυτών.

Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής που απαιτούνται από την προκήρυξη πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένοι στην ελληνική γλώσσα.

Η επίσημη μετάφρασή τους, γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο ή από άμισθο διερμηνέα διορισμένο βάσει του ν. 148/ 26-12-1913/1-2-1914.

Οι υποψήφιοι που καλούνται για πρόσληψη, υποβάλουν στις Υπηρεσίες που είχαν καταθέσει αρχικά τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι δεν έχουν παραπεμφθεί σε ποινική δίκη για τα αναφερόμενα αδικήματα στο άρθρο 1 παρ. 2 στοιχ. θ΄ της παρούσης απόφασης, κατ’ εφαρμογή της αριθμ. 11726 από 9-6-2005 απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δικαιοσύνης (Β΄ 838).

Οι Διευθύνσεις Αστυνομίας αναζητούν αυτεπάγγελτα για τους υποψηφίους που καλούνται τελικά για πρόσληψη τα εξής δικαιολογητικά:

α. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου δικαστικής χρήσης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 του ν. 3242/2004, όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 9 άρθρο 30 του ν. 3731/2008 (Α΄ 263), σε συνδυασμό με το άρθρο 16 παράγραφος 5 του ν. 3448/2006, όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 άρθρο 5 ν. 3613/2007 (Α΄ 263) και της αριθμ. 2458 από 22-2-2005 απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δικαιοσύνης (Β΄ 267) και της αριθμ. 92605 από 20-9-2005 όμοιας (Β΄ 1334) και της ΔΙΑΔΠ/Α/22863/2006 όμοιας (Β’ 1551).

β. Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης, για όλους τους άνδρες και για όσες γυναίκες δηλώσουν ότι έχουν προηγούμενη στρατιωτική θητεία, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 5 του ν. 3242/2004 όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 9 του άρθρου 30 του ν. 3731/2008 (Α΄ 263) και 16 παρ. 5 του ν. 3448/2006 (Α΄ 57) όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3613/2007 (Α΄ 263) σε συνδυασμό με την αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/20562/19-07-2013 (Β΄ 1881) κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας.

γ. Πιστοποιητικό της οικείας Εισαγγελικής Αρχής περί μη ύπαρξης ποινικής εκκρεμότητας σε βάρος του επιτυχόντα.

δ. Πιστοποιητικό του οικείου Πρωτοδικείου περί μη θέσης σε δικαστική συμπαράσταση ή απαγόρευση.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

Σχόλια - Facebook Comments