....

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΡΤΑ: ΧΡΕΩΝΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρκετά είναι τα παράπονα πελατών συγκεκριμένης τράπεζας, οι οποίοι διαπίστωναν ότι πλήρωναν… δύο φορές για μια αγορά! Τι συνέβη.

Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, η ιστοσελίδα δέχθηκε παράπονα από πολίτες που χρεώθηκαν διπλά για αγορές που έκαναν με χρήση κάρτας συγκεκριμένης τράπεζας.

Για ευνόητους λόγους το όνομα της τράπεζας δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, ωστόσο, μια από τις καταγγελίες των πελατών είναι η παρακάτω.

τραπεζικη καρτα: Διπλή… πληρωμή

Όπως μας περιέγραψαν, τόσο σε σούπερ μάρκετ όσο και σε βενζινάδικο, επιχείρησαν να πληρώσουν με την κάρτα τους και οι υπάλληλοι τους ενημέρωναν ότι το σύστημα του μηχανήματος δεν ολοκληρώνει τη συναλλαγή. Έτσι, οι πελάτες πλήρωναν με μετρητά.

Στη συνέχεια όμως διαπίστωσαν, ότι το ποσό είχε αφαιρεθεί κανονικά από την κάρτα τους. Επικοινώνησαν με την τράπεζα, που τους ενημέρωσαν ότι το θέμα θα διευθετηθεί.

Γι’ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μας και καλό είναι να έχουμε ενεργοποιημένο το σύστημα ειδοποιήσεων, όπου με μήνυμα στο κινητό ενημερώνεσαι για τις πληρωμές και τις αναλήψεις χρημάτων.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για διεκπεραίωση ποικίλων συναλλαγών με το Δημόσιο, με επιχειρήσεις και με τράπεζες.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά από την εκμετάλλευση των εφαρμογών ηλεκτρονικών συναλλαγών: γρήγορη εξυπηρέτηση, διαθεσιμότητα των υπηρεσιών σε 24ωρη βάση, εύκολη πρόσβαση σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, πιθανή μείωση του κόστους αγοράς αγαθών, εύκολη σύγκριση τιμών και προσφορών από διαφορετικούς προμηθευτές προϊόντων.

Δυστυχώς όμως, παρά το υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας των εφαρμογών ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπάρχουν σημαντικά θέματα ασφάλειας που πρέπει να εντοπίζουμε και να διαχειριζόμαστε. Χρειάζεται να αντιλαμβανόμαστε άμεσα αναξιόπιστες υπηρεσίες και προσπάθειες οικονομικής μας εξαπάτησης.

Όταν επισκεπτόμαστε έναν ιστότοπο για ηλεκτρονική συναλλαγή, θα πρέπει αρχικά να ελέγχουμε, όσο είναι αυτό εφικτό, την αξιοπιστία του.

Σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο υπάρχει ξεκάθαρος προσδιορισμός του φορέα (δημόσιου ή ιδιωτικού) με το όνομά του, την ιδιότητά του και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Επίσης, υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους χρήσης καινασφάλειας σε ιστότοπους επιχειρήσεων: όροι χρήσης, ασφάλεια συναλλαγών, προσωπικά δεδομένα (πολιτική απορρήτου), διαδικασία υποβολής παραγγελίας, τρόποι πληρωμής, τρόποι αποστολής, πολιτική επιστροφών.

Μία σημαντική παράμετρος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ο ασφαλής τρόπος σύνδεσης και διεκπεραίωσης των εργασιών, για παράδειγμα καταχώριση προσωπικών στοιχείων και στοιχείων πληρωμής (συνήθως δεδομένα πιστωτικής κάρτας).

Οι αξιόπιστοι ιστότοποι παρέχουν συναλλαγές μόνο μέσω ασφαλών διαδικασιών, κυρίως με χρήση του πρωτοκόλλου SSL (Secure Sockets Layer). Για να αντιληφθούμε αν παρέχονται τέτοιες διαδικασίες, μπορούμε να κοιτάξουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας στην οποία βρισκόμαστε. Θα πρέπει να ξεκινάει με https:// και όχι απλά με http://. Το γράμμα s προέρχεται από τη λέξη secure (ασφαλής).

τραπεζικη καρτα: Αυξήθηκαν τα περιστατικά απάτης

Η διπλή καραντίνα στη διάρκεια του προηγούμενου έτους έφερε αύξηση στις αγορές με ηλεκτρονικές συναλλαγές και υποχρεώνει μικρές αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική πωλήσεων στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με έρευνα της GLAMI, η αναμενόμενη αύξηση του online εμπορίου μόδας για το 2021 είναι της τάξης του 15%, με τον τζίρο να υπολογίζεται στα 1,094 δισ ευρώ, ενώ έως το 2023, αναμένεται ότι το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη συνολική αγορά μόδας θα είναι στο 27%. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.

Η άλλη είναι η ασφάλεια αυτών των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή η εξέλιξη των περιπτώσεων ηλεκτρονικής απάτης.

Αντιπροσωπευτικοί δείκτες της έντασης της απάτης αποτελούν η αναλογία των περιστατικών απάτης και της αντίστοιχης αξίας τους προς τον αριθμό και την αξία των συναλλαγών με κάρτες. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι αν και αυτές απάτες παραμένουν σε αναλογικά χαμηλά επίπεδα, αυξάνονται μήνα με το μήνα.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: 5,85 εκατ. στις τσέπες επιτήδειων από απάτες

Σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης κυμάνθηκε το α΄ εξάμηνο 2020 στο επίπεδο του 0,03% και αυτό αναλογεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 3,3 χιλ. Συναλλαγές. Αν και το μέγεθος δεν δείχνει μεγάλο, σε απόλυτους αριθμούς ισοδυναμεί με 157.691 συναλλαγές απάτης, έναντι 125.349 στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 κι αυτό σημαίνει ότι μαζί με την αύξηση των e- πληρωμών, αυξήθηκαν και οι e- απάτες.

Σε όρους αξίας της απάτης, ο δείκτης κυμάνθηκε στο επίπεδο του 0,02% και αναλογεί σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5,2 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 5,854 εκατ. Ευρώ κατέληξαν στις τσέπες επιτήδειων. Το υψηλότερο ποσοστό απάτης καταγράφεται στις συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

τραπεζικη καρτα: Ηλεκτρονικές συναλλαγές: «Θερίζουν» οι επιτήδειοι μέσω ίντερνετ

Ηλεκτρονικές αγορές ή εν πάση περιπτώσει συναλλαγές γίνονται με τρεις τρόπους:

α) σε ΑΤΜ

β) σε POS και

γ) εξ αποστάσεως χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας (card not present – CNP), όπου- ως ήταν αναμενόμενο- καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό της απάτης.

Ειδικότερα, μέσα σε το α΄ εξάμηνο 2020, ο αριθμός των περιστατικών απάτης ήταν μόλος 1,4 χιλ. σε ΑΤΜ, 13,5 χιλ. σε POS και 142 χιλ. στις συναλλαγές μέσω Ίντερνετ. Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης δίνει πληρέστερη εικόνα: 334 χιλ. ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ, 430 χιλ. ευρώ στις πληρωμές POS και 5 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές μέσω Ίντερνετ.

Η περαιτέρω διερεύνηση της εξ αποστάσεως απάτης επιβεβαιώνει πως στην πλειονότητά της αφορά διαδικτυακές συναλλαγές στο εξωτερικό. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδας, η μη εκτενής χρήση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3D Secure από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά απάτης στις διασυνοριακές συναλλαγές διαδικτύου, σε αντίθεση με την ελληνική αγορά όπου οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν υλοποιήσει σε ευρεία έκταση το πρότυπο ασφαλών συναλλαγών 3D Secure.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments