....

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ

ΦΘΗΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΑ - ΠΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ «ΚΡΥΒΕΙ»

ηλεκτρική κουβέρτα: Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το ηλεκτρικό υπόστρωμα. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή. Ο μεγάλος κίνδυνος.

Καμπανάκι κινδύνου από την Πυροσβεστική για τα ηλεκτρικά υποστρώματα. Αιτία ηλεκτροπληξίας και φωτιάς.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ηλεκτρικά υποστρώματα, των οποίων η χρήση «αποτελεί συχνή αιτία ηλεκτροπληξίας αλλά & εκδήλωσης πυρκαγιών», κρούει η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του Σώματος στο Twitter.

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Η χρήση ηλεκτρικού υποστρώματος αποτελεί συχνή αιτία ηλεκτροπληξίας αλλά & εκδήλωσης πυρκαγιών.

 

Συνεπώς:

– Αποσυνδέουμε το προϊόν από την πρίζα όταν δεν είναι σε χρήση

– Δεν κοιμόμαστε με αυτό όταν είναι σε λειτουργία

 

– Ελέγχουμε την συσκευή για σημάδια φθοράς & αλλοίωσης».

Γιατί να επιλέξεις ένα ηλεκτρικό υπόστρωμα;

Οι λεκτρικές κουβέρτες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας αλλά πολλοί από εμάς φοβόμαστε να τις χρησιμοποιήσουμε. Διαβάστε τις αλήθειες και τους μύθους και επιλέξτε να κοιμηθείτε με ασφάλεια στα ζεστά

Μπορεί στο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες να αποτελούν είδηση ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες , το φετινό όμως χειμώνα το κρύο έχει κάνει κανονική εισβολή και δεν φαίνεται πως εύκολα θα υποχωρήσει. Έτσι, όλοι είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε νέους τρόπους θέρμανσης, φιλικούς στο περιβάλλον και κυρίως προς στην τσέπη μας.

 

Ένας παράγοντας που κάνει το κρύο περισσότερο αισθητό στο σώμα μας είναι φυσικά η υγρασία. Πόσες φορές πήγατε να φορέσετε ένα ρούχο από τη ντουλάπα και ήταν παγωμένο; Πόσες φορές πήγατε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας μετά από μια εξαντλητική ημέρα και αντί για έναν ζεστό, χαλαρωτικό και ονειρεμένο ύπνο, πεταχτήκατε πάνω σαν ελατήριο από τα παγωμένα σεντόνια και μαξιλάρια;

Όλα αυτά είναι απόρροια της υγρασίας που καμία φορά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη και αν θερμαίνουμε κανονικά το σπίτι μας. Η λύση βέβαια υπάρχει και ακούει στο όνομα ηλεκτρική κουβέρτα ή καλύτερα ηλεκτρικό υπόστρωμα. Παρότι, η φήμη των συσκευών αυτών έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, οι μύθοι γύρω από την ασφάλεια τους εξακολουθούν να προβληματίζουν.

ηλεκτρική κουβέρτα: Ζέστη, Οικονομία και Ασφάλεια

Η κατασκευή και η ιδέα του ηλεκτρικού υποστρώματος δεν είναι δα και κάτι το πολύπλοκο, ούτε κάτι το πρωτοπόρο. Λεπτές μονωμένες αντιστάσεις ζεσταίνονται μόλις το ηλεκτρικό ρεύμα αρχίζει να τις διαπερνά.

 

Πρωτοπόρα είναι ωστόσο τα συστήματα ασφαλείας πλέον που διαθέτει για να κοιμόμαστε εμείς ήσυχοι. Η μόνωση που έχουν τα σύγχρονα ηλεκτρικά υποστρώματα είναι ικανή να μας προστατεύει από ηλεκτροπληξία. Είναι μάλιστα τόσο καλή που τα υποστρώματα μπορούν να πλένονται κανονικά στο πλυντήριο χωρίς να παθαίνουν το παραμικρό, ενώ τα υλικά κατασκευής είναι απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον.

Και οι προδιαγραφές ασφαλείας δε σταματούν εδώ. Τα πιστοποιημένα προϊόντα, από τα καταστήματα που δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα -τα οποία είναι και τα μόνο που πρέπει να εμπιστευόμαστε – διαθέτουν και έξτρα συστήματα ασφαλείας, όπως είναι ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής όταν το υπόστρωμα πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, και ο χρονοδιακόπτης που εξασφαλίζει πέρα από ασφάλεια και οικονομία.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να στρώσουμε το ηλεκτρικό υπόστρωμα κάτω από το σεντόνι μας και να ρυθμίσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία. Για καλύτερη απόδοση καλό είναι να ανοίγουμε το υπόστρωμα στη μέγιστη θερμοκρασία 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο, και όταν ξαπλώνουμε να τη χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

 

Είναι τόσο ασφαλές που φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από παιδιά όσο και από ηλικιωμένους!

Καθένας στο κρεβάτι του!

Ακόμη, το μόνο σίγουρο είναι πως την αγορά του θα αγαπήσουν σίγουρα και οι τετράποδοι φίλοι μας οι οποίοι αν αποκτήσουν το δικό τους υπόστρωμα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποχωρίζονται το δικά τους κρεβάτι, αναζητώντας ζεστασιά στο δικό μας.

Γιατί να επιλέξεις ένα ηλεκτρικό υπόστρωμα;

Βέβαια, πέρα από το δικό μας κρεβάτι (ή του σκύλου), το ηλεκτρικό υπόστρωμα μπορεί άνετα να βρει και μια θέση στη ντουλάπα μας. Μπορούμε να το βάλουμε πάνω και κάτω από τα διπλωμένα ρούχα στα συρτάρια και το πρωί να έχουμε ένα ζεστό μπλουζάκι να μας περιμένει.

 

Όσο για την οικονομία, το ηλεκτρικό υπόστρωμα καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και κερδίζει με διαφορά τον τίτλο του οικονομικότερου μέσου θέρμανσης, προστατεύοντας το πορτοφόλι μας.

Πόσο ασφαλής είναι η ηλεκτρική κουβέρτα; Τι να προσέχουμε; Είναι επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη;

Η ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να προθερμάνει το κρεβάτι σας και να το διατηρήσει ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η ένταση της θερμότητας που εκλύεται είναι ιδανική για ένα ήρεμο και ζεστό ύπνο ενώ απομακρύνει την υγρασία από το στρώμα και τα σεντόνια.

 

Η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας έχει επιδράσεις στην υγεία:

μειώνει τους μυϊκούς πόνους καθώς και πόνους που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και την ινομυαλγία κτλ,
μειώνει τις αλλεργίες και
έχει και θετική επίδραση στα προβλήματα ιγμορίτιδας.

Ο όρος ηλεκτρική κουβέρτα χρησιμοποιείται για να περιγράφει δύο διακριτές κατηγορίες προϊόντων: την ηλεκτρική κουβέρτα (electrical blanket) και την ηλεκτρική υποκουβέρτα (electric underblanket) ή αλλιώς ηλεκτρικό υπόστρωμα (electric mattress pad).
Η διαφορά ηλεκτρικής κουβέρτας και ηλεκτρικού υποστρώματος είναι ότι η μεν πρώτη (κουβέρτα) χρησιμοποιείται σαν κάλυμμα, όπως δηλαδή η τυπική κουβέρτα, ενώ το ηλεκτρικό υπόστρωμα ως υπόστρωμα, δηλαδή κάτω από το σεντόνι πάνω στο οποίο κοιμόμαστε.

Μέσα στο ύφασμα της ηλεκτρικής κουβέρτας βρίσκεται μονωμένη καλωδίωση η οποία ζεσταίνεται καθώς τροφοδοτείται με ηλεκτρική τάση, με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ηλεκτρικών καλοριφέρ, ήτοι με αντιστάσεις. Η μόνωση προστατεύει από την ηλεκτροπληξία ενώ η θέρμανση εκπέμπεται, ζεσταίνοντας το περιβάλλον.

 

Οι πιο μοντέρνες κουβέρτες χρησιμοποιούν ίνες άνθρακα (carbon fibres) οι οποίες είναι πιο διακριτικές, ελαφριές και ανθεκτικές από άλλα πιο παραδοσιακά μέταλλα.

Πόσο ασφαλής είναι η ηλεκτρική κουβέρτα;

Ο σημαντικότερος κίνδυνος από την χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια η εκδήλωση φωτιάς. Παλαιότερης τεχνολογίας κουβέρτες ήταν επισφαλείς ως προς αυτό και κυρίως κουβέρτες που είχαν ήδη σημειώσει μεγάλη διάρκεια ζωής (πάνω από δέκα χρόνια).

Από το 2001 και έπειτα, οι ηλεκτρικές κουβέρτες κατασκευάζονται με ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας, με μηχανισμό αυτόματης διακοπής τροφοδοσίας ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία (θερμοστάτη) ή τον χρόνο λειτουργίας (χρονοδιακόπτη) ή και τα δύο.

 

Ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας επίσης είναι υπαρκτός, για αυτό θα πρέπει κατά την αγορά μιας κουβέρτας (αλλά και κατά περιόδους) να ελέγχουμε διεξοδικά την επιφάνεια για τυχόν εκδορές ή φθορές. Οι σύγχρονες κουβέρτες βέβαια έχουν πολύ ισχυρή μόνωση και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι είναι πλενόμενες, και μάλιστα και στο πλυντήριο.
Όσον αφορά στην χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας, έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις σχετικά με τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Οι επιφυλάξεις αυτές αφορούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακτινοβολία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας.

Η χρήση του ηλεκτρισμού έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Το 1996, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ξεκίνησε το Διεθνές Πρόγραμμα Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (Ιnternational EMF Project) για να διερευνήσει τους πιθανούς κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες που εκπέμπουν EMF.

Τα εξωτερικά ELF μαγνητικά πεδία επάγουν ηλεκτρικά πεδία και ρεύματα στο σώμα που, στις πολύ υψηλές εντάσεις πεδίων, προκαλούν νευρική και μυϊκή διέγερση, όπως και αλλαγές στη δυνατότητα διέγερσης των νευρικών κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας που εξετάζει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους από την έκθεση σε ELF μαγνητικά πεδία έχει εστιάσει στην παιδική λευχαιμία. Τα στοιχεία σχετικά με την παιδική λευχαιμία δεν είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να θεωρηθούν αιτιώδη.

 

Πάντως είναι σκόπιμο ευπαθείς κατηγορίες ανθρώπων όπως βρέφη, μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρδιοπαθείς και ηλικιωμένοι να μην κοιμούνται με την ηλεκτρική κουβέρτα στην πρίζα, αλλά να την χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν το κρεβάτι πριν ξαπλώσουν.

Έτσι καλό είναι να ενεργοποιείται η ηλεκτρική κουβέρτα στην ανώτερη σκάλα λίγες ώρες προτού πέσετε για ύπνο, αρκετές για να αποθηκευτεί η ζέστη στο στρώμα και στα σκεπάσματα. Πριν πέσετε για ύπνο μπορείτε είτε να την κλείσετε, είτε να την ρυθμίσετε στην χαμηλότερη σκάλα, ανάλογα με την προτίμηση σας.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας:

• Δεν πρέπει να ενεργοποιούμε την ηλεκτρική κουβέρτα ενόσω είναι ακόμα διπλωμένη.

• Δεν πρέπει να ενεργοποιούμε την ηλεκτρική κουβέρτα αν έχει φθορές και χτυπήματα

 

• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε δοχεία με ζεστά νερά ταυτόχρονα με την ηλεκτρική κουβέρτα
• Δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με την κουβέρτα με βρεγμένα χέρια ή πόδια
• Δεν πρέπει να καρφώνουμε την ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι με καρφιά.
• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα σε πτυσσόμενα κρεβάτια και αν το κάνουμε αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτεί ή τσαλακωθεί το καλώδιο τροφοδοσίας.

• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα σε κρεβάτια ανήμπορων ανθρώπων, βρεφών, ή ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο πρόβλημα που τους καθιστά υπερευαίσθητους στην θερμότητα.

ηλεκτρική κουβέρτα: • Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας σε μικρά παιδιά

• Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την ολονύχτια χρήση από ανθρώπους που έχουν βηματοδότη.
Επίσης:
• Διεξάγουμε τακτικούς οπτικούς ελέγχους για να βεβαιωθούμε ότι η ηλεκτρική κουβέρτα είναι σε καλή κατάσταση.
• Αν η κουβέρτα που έχετε είναι παλαιότερη από δέκα ετών, ίσως είναι καλύτερα να την αντικαταστήσετε.
Κατά την αποθήκευση:
• Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
• Δεν χρησιμοποιούμε χημικά για προστασία από το σκόρο ή άλλη αιτία.
• Δεν τοποθετούμε πάνω στην ηλεκτρική κουβέρτα βαριά αντικείμενα.

 

Λύση η ηλεκτρική κουβέρτα για να ζεσταθούν οι πολίτες ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Η ηλεκτρική κουβέρτα, έχει γίνει το αγαπημένο αντικείμενο χιλιάδων ανθρώπων για να τους κρατάει ζεστούς κρύα βράδια του χειμώνα. Λύση στο «καυτό» πρόβλημα της κατανάλωσης ρεύματος. 

Πόσο ρεύμα καίει: 60 watt η μονή, δηλαδή όσο ρεύμα καίνε 3 λάμπες οικονομίας.

Δεν γλίτωσαν τις ανατιμήσεις

Με τους λογαριασμούς να «καίνε» στα χέρια των καταναλωτών, όλοι αναζητούν το πώς θα μειώσουν το κόστος θέρμανσης τον φετινό χειμώνα. Το κόστος αγοράς μιας μονής κουβέρτας κυμαίνεται από 20 έως 35 ευρώ, ενώ της διπλής από 40 έως 90 ευρώ.

«55 μέχρι 70 ευρώ φτάνει ανάλογα με το τι θα ζητήσει. Υπάρχει μέχρι και με aloe vera. Κάνει ο άλλος μια επένδυση, δεν καίει ρεύμα και πραγματικά παίρνει αυτό που ζητάει», δήλσε στο Mega επιχειρηματίας του κλάδου.

Πάντως ούτε τα θερμαινόμενα υποστρώματα γλίτωσαν το τσουνάμι ανατιμήσεων. «Αντίστοιχα πέρσι μπορούσαμε να βρούμε στα 15 ευρώ, φέτος και 10 ευρώ πάνω είναι η τιμή της».

 

«Η ηλεκτρική κουβέρτα φούντωσε σε κλάσματα δευτερολέπτου»

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος από τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας είναι η εκδήλωση πυρκαγιάς. Παλαιότερα η γνωστή ηθοποιός Νεφέλη Ορφανού, γλίτωσε από θαύμα όταν πήρε φωτιά η ηλεκτρική της κουβέρτα την ώρα που πήγαινε να την πάρει ο ύπνος. Ευτυχώς την έσωσε το σκυλάκι της.

 

«Εκεί που κοιμόμουν και κάνω ανήσυχο ύπνο πήρε το μάτι μου ένα περίεργο φως στο κάτω μέρος της κουβέρτας προς τα πόδια. Και έκανε ο σκύλος ”μμμμμμ” για ώρα. ”Βρε κοιμήσου” γιατί κοιμούνται μαζί μου έλεγα. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου αυτό το πράγμα φούντωσε, ευτυχώς ήμουν ξύπνια και μπόρεσα και το αντιμετώπισα. Έκτοτε δεν ξαναέβαλα ποτέ μα ποτέ ούτε στο πιο τρελό μου όνειρο ηλεκτρικό στο κρεβάτι» είχε δηλώσει η ηθοποιός.

Σύμφωνα με τους ηλεκτρολόγους, δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο να εκδηλώνεται φωτιά από ηλεκτρική κουβέρτα λόγω βραχυκύκλωσης καλωδίων.


 

 

Σχόλια - Facebook Comments