....

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΦΟΡΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Προσπάθεια συγκρότησης ενός κοινού φορέα εκπροσώπησης πραγματοποιούν αυτό το διάστημα

οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος του «δικτύου» αυτού θα είναι σύμφωνα με όσα μας αναφέρει η Γιώτα Ραπτοπούλου πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Γυναικών Κατερίνη - «Μούσες Πιερίων», να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ι οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Για το θέμα μάλιστα διοργανώθηκε συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης, 17 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων 8 τοπικών ΚοινΣΕπ (οι περισσότερες από τον πρωτογενή) αλλά οι ς αποφάσεις, θα ληφθούν σε νέα συγκέντρωση η οποία προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου με στόχο, να συμμετέχουν σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότερες από τις συνολικά 64 ΚοινΣΕπ, που έχουν συσταθεί στην Κ. Μακεδονία.

Διαβάστε την συνέντευξη της κα. Γιώτας Ραπτοπούλου στον ΑγροΤύπο:

  • Κα. Ραπτοπούλου, πότε ξεκίνησε η Κοινωνικός Συνεταιρισμός Γυναικών «Μούσες Πιερίων»;

Η ιδέα μας ξεκίνησε πολύ πριν δημιουργηθεί ο νόμος περί Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Ξεκινήσαμε λοιπόν από την άνοιξη του 2011, έχοντας μπει στην κρίση, και με τις γυναίκες να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στον άνεργο πληθυσμό. Έτσι, πήραμε μια πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μια συνεταιριστική μορφή δράσης ούτως ώστε να «παντρέψουμε» την αλληλεγγύη με την απασχόληση στηρίζοντας μακροχρόνια άνεργες γυναίκες. Η ιδέα αγκαλιάστηκε από αρκετό αριθμό γυναικών περίπου 50 στην αρχή (τα μέλη μας σήμερα είναι 27 περίπου). Την περίοδο εκείνη πιέσαμε πολύ ώστε να ψηφιστεί ο νόμος 4019/2011 και στην συνέχεια επίσης ασκήσαμε πιέσεις ώστε να ανοίξει το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας και να εγγραφούμε. Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2012 και από τον Νοέμβριο του ίδιου έτους είχαμε και το εργαστήρι.

  • Πόσα μέλη έχει ο Συνεταιρισμός σας και που είναι η έδρα σας;

Από το σύνολο των 27 γυναικών που είναι μέλη μας οι 15 είναι άνεργες και υπόλοιπες 17 είναι εθελόντριες. Με συνεταιριστική μερίδα, δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η έδρα μας είναι στην πόλη της Κατερίνης στην οδό Λ. Ιασωνίδη 127.

  • Μια εκ των δραστηριοτήτων σας έχει να κάνει με την μεταποίηση και πώληση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων; Τι ακριβώς παράγει ο Συνεταιρισμός σας;

Παράγουμε περίπου 40 κωδικούς παραδοσιακών προϊόντων. Πρόκειται για μια σειρά από χυλοπίτες πολλών γεύσεων την πρώτη ύλη των οποίων επεξεργαζόμαστε εμείς σε όλα τα στάδια (κατά βάση πιστοποιημένα). Παράγουμε ακόμα μια σειρά από χειροποίητους τραχανάδες (και μηχανής) επίσης πολλών γεύσεων, βγάζουμε ένα δικό μας κρουτόν διαφορετικών γεύσεων, μια σειρά από μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού με αιχμή του δόρατος το ακτινίδιο. Η πρώτη ύλη μας προέρχεται από τους τοπικούς παραγωγούς. Το κέρδος είναι πολύ μικρό γι’ αυτό και ακόμα δουλεύουμε εθελοντικά.

  • Έχετε βοήθεια από την πολιτεία για την λειτουργία σας;

Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει με πολλούς τρόπους την κοινωνική οικονομία. Πρώτον, διότι μπορεί να αποτελέσει (και με την εμπειρία που έχουμε από την Ευρώπη) ένα μοχλό ανάπτυξης. Στις δομές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας εμπλέκονται άνθρωποι από τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ενώ λοιπόν υπάρχουν μια σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα. Γεγονός παράδοξο αφού θα έπρεπε να είμαστε από τους πρώτους που θα έπρεπε να είχαμε.

  • Υπάρχουν προγράμματα στήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων;

Έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Εργασίας από τον Δεκέμβριο του 2012 ότι θα δημιουργηθεί το Ταμείο Στήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Μας μίλησαν επίσης για μια χρηματοπιστωτική πολιτική που θα μας δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμούς μικρής κλίμακας αλλά επίσης δεν άνοιξε κανένας δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, δεν υπάρχει ουσιαστικά τρόπος οικονομικής στήριξης.

  • Που μπορεί να βρει κάποιος τα προϊόντα σας;

Τα προϊόντα μας μπορεί να τα βρει κανείς σε 65 περίπου σημεία σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Κρήτη, Πάτρα, Καλαμάτα, Κέρκυρα κ.α.). Τα σημεία αυτά είναι στην ουσία καταστήματα που εμπορεύονται παραδοσιακά και συνεταιριστικά προϊόντα.

  • Πως ξεκίνησε η ιδέα για την σύσταση ενός κοινού φορέα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Μακεδονίας;

Ανάλογες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει και παλαιότερα αλλά δεν προχώρησαν διότι κάποιοι άνθρωποι επιχείρησαν να κατευθύνουν τα πράγματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Με τον τρόπο αυτό, δεν άφησαν την αυτονομία του χώρου να λειτουργήσει με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και τα προβλήματά του, ώστε αυτή η δικτύωση να έχει χαρακτήρα και συνεργατικό με τα αρμόδια υπουργείου αλλά και διεκδικητικό. Αυτή η ιστορία επανακινείται λοιπόν διότι υπάρχει ανάγκη να δικτυωθούν οι ΚοινΣΕπ, να έχουν ένα κοινό βηματισμό, και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε ως κοινωνική οικονομία. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν 64 ΚοινΣΕπ, που έχουν συσταθεί έως τώρα στην Κ. Μακεδονία.

http://www.agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments