....

ΠΡΟΣΤΆΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΠΆΝΙΑΣ ΡΆΤΣΑΣ

Στο αγρόκτημα του Θεοχάρη Αγγελίδη, τα άλογα και η ιππασία είναι ταυτόχρονα διασκέδαση και θεραπεία, ενώ η επαφή με τη φύση και

την παράδοση ξεκινάει από το βιολογικό αγρόκτημα και φτάνει μέχρι το Μουσείο Νεότερης Αγροτικής Τεχνολογίας, το οποίο φιλοξενείται στον χώρο. Σημείο αναφοράς για το Κέντρο, η προσπάθεια διάσωσης της αρχαιότερης φυλής αλόγων βήματος στην Ευρώπη, των αραβανιών.

O δρόμος από τα Γιαννιτσά μέχρι τον οικισμό του Πενταπλάτανου, όπου βρίσκεται το Κέντρο Ιππικής Τέχνης Πέλλας, δεν είναι μακρύς και ξετυλίγεται με θέα τις ατελείωτες πεδιάδες της περιοχής. Το αγρόκτημα απλώνεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Πάικου και έχει το προνόμιο να αγναντεύει το Καϊμακτσαλάν, την Τζένα και τον Ολυμπο. Ο συγκεκριμένος χώρος, δεν είναι ένα ακόμη αγρόκτημα ή ένας ακόμη ιππικός όμιλος, αλλά ένα μέρος όπου η αγάπη για το άλογο, τη φύση και την οικολογία συνυπάρχουν με την παρέα και την ομαδικότητα. «Το Κέντρο Ανάπτυξης της Ιππικής Τέχνης - Πέλλα είναι χώρος εκπαίδευσης κυρίως των ανθρώπων και έρευνας της σχέσης ανθρώπου - αλόγου και των τρόπων της επικοινωνίας τους. Είναι χώρος φυσιολατρικών και οικολογικών δραστηριοτήτων, θεραπευτικής ιππασίας, διασκέδασης και αναψυχής, ιππικού τουρισμού, με μια έκφραση είναι χώρος όπου επικρατεί η ήπια ιδεολογία της συνύπαρξης με τη φύση και τα δημιουργήματά της», διευκρινίζει ο ιδιοκτήτης κι εμπνευστής του εγχειρήματος, Θεοχάρης Αγγελίδης.

Από το 2003, το Κέντρο Ιππικής Τέχνης - Πέλλα έχει κατορθώσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το άλογο και την ελεύθερη ιππασία και να συσπειρώσει τους φίλους του, εξελισσόμενο παράλληλα σε χώρο ψυχαγωγίας και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. Η αγάπη του ιδιοκτήτη για τη φύση και τα ζώα γέννησαν την ιδέα δημιουργίας ενός οικολογικού αγροκτήματος αρκετά χρόνια πριν, όταν ο ίδιος ολοκλήρωνε τις σπουδές του στη Νομική και επέστρεφε από τη Φρανκφούρτη, όπου έκανε τα μεταπτυχιακά του προγράμματα.

«Γεννήθηκα στα Γιαννιτσά από αγροτική οικογένεια και μεγάλωσα μέσα στα χωράφια. Μάλιστα, ο πατέρας μου, το 1947, είχε φέρει το πρώτο τρακτέρ στην περιοχή, από τη Γερμανία. Αγαπούσα πολύ τη φύση και τα ζώα και πάντα είχα στο μυαλό μου να ασχοληθώ μαζί τους. Ακόμη θυμάμαι, πιτσιρίκι, τα ονειρεμένα καλοκαίρια που περνούσα στο Παγγαίο μαζί με τα άλογα που είχαμε. Οταν επέστρεψα από τη Γερμανία κι άνοιξα το δικηγορικό μου γραφείο στα Γιαννιτσά το 1989, η πρώτη μου σκέψη με τα πρώτα χρήματα που θα εξοικονομούσα, ήταν να αγοράσω γη. Ετσι, αγόρασα 100 στρέμματα κι άρχισα σιγά σιγά να οργανώνω το σχέδιο, το οποίο πήρε την τελική του μορφή το 2003. Είχα ήδη καμιά τριανταριά άλογα σε στάβλους, τα οποία και μετέφερα στο χώρο και ξεκίνησα. Ολο αυτό όμως είναι κάτι που δεν σταματά, εξελίσσεται διαρκώς», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πόλος έλξης του πολυχώρου είναι η γνωριμία με την αρχαιότερη φυλή αλόγων βήματος της Ευρώπης, τα ελληνικά αραβάνια ή πλαγιοτροχαστές, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τη σωτηρία τους. «Δυστυχώς, εδώ δεν υπάρχει εθνική ομοσπονδία διάσωσης των φυλών, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το αραβάνι, που έχει διεθνή αναγνώριση -με κύριο χαρακτηριστικό του το βήμα ?αραβάνι? σε τέσσερις χρόνους αντί για δύο που βαδίζουν τα άλλα άλογα- θεωρείται το πιο ξεκούραστο για τον αναβάτη. Είναι εύκολα εκπαιδεύσιμο, υπομονετικό και κατάλληλο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που θέλουν να ασχοληθούν με την ιππασία. Είναι ευφυές, με καλό χαρακτήρα και ήρεμο. Να φανταστείτε, τη δεκαετία του '60 το χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι για τη μεταφορά γάλακτος από ορεινά σημεία χωρίς να γίνεται βούτυρο από το ταρακούνημα», εξηγεί.

Υποδομές. Περιφραγμένος στίβος προπό-νησης αλόγων και αναβατών.
Υποδομές. Περιφραγμένος στίβος προπό-νησης αλόγων και αναβατών.
 

Αρτιες υποδομές.

Πουλάρι. Της γαλλικής ράτσας ardena, που διακρίνεται στους αγώνες ιππικής αντοχής.
Πουλάρι. Της γαλλικής ράτσας ardena, που διακρίνεται στους αγώνες ιππικής αντοχής.
 

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, που εκτείνονται σε μια πολυεπίπεδη με εξωτερική περίφραξη έκταση, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30 άλογα. Για τον σταβλισμό τους υπάρχει στάβλος 400 τ.μ, χωρισμένος σε δέκα διαμερίσματα, ενώ για την εκπαίδευση αλόγων και αναβατών υπάρχει περιφραγμένος στίβος 55x55 μέτρων, ολυμπιακών προδιαγραφών, ανώμαλος (με φυσικά εμπόδια) 20x100 μέτρων και κλειστός στίβος 15x20 για άσκηση υπό κακές καιρικές συνθήκες. Υπάρχει επίσης ειδικός εξοπλισμός για θεραπευτική ιππασία, με ράμπα επιβίβασης, ιατρικές μπάλες κ.λπ. Το εστιατόριο και αναψυκτήριο είναι μεγάλης δυναμικότητας, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται και δύο επιπλέον ξενώνες, που θα προστεθούν στους δύο ήδη υπάρχοντες. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος 450 μέτρων για τη διοργάνωση σεμιναρίων, τόσο για την ιππική όσο και για άλλα θέματα, ενώ για τους μικρούς επισκέπτες λειτουργεί παιδική χαρά. Ο κ. Αγγελίδης είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΩ (οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων), ενώ στους χώρους του κτήματος υπάρχει βιολογικό κτήμα με λαχανικά.

Αλογα. Στο Κέντρο ζουν 25 άλογα, τα οποία στα-βλίζονται σε σύγχρονους και φροντισμένους χώρους 400 τ.μ.
Αλογα. Στο Κέντρο ζουν 25 άλογα, τα οποία στα-βλίζονται σε σύγχρονους και φροντισμένους χώρους 400 τ.μ.
 

Παράλειψη θα ήταν επίσης αν δεν αναφερθούμε και στο Μουσείο Νεότερης Αγροτικής Τεχνολογίας, που έχει θέση στον χώρο, μια προσπάθεια συλλογής των μηχανημάτων που άλλαξαν σταδιακά τη ζωή των γεωργών της περιοχής και την έκαναν πιο ανθρώπινη, εκτοπίζοντας τη βαριά χειρωνακτική εργασία. «Συγκεντρώσαμε με κόπο και έξοδα μερικά από αυτά, και τα εκθέτουμε σε θεματικές ενότητες ώστε να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, τα αρχικά και τα ενδιάμεσα στάδια της τελικής εικόνας που έχουν σήμερα για την άσκηση της γεωργίας, όπου η τεχνολογία πια, δεν προκαλεί εντύπωση».

ΕΥΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

ΦΩTOΓΡAΦIΕΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
www.petrosefstathiadis.com

Σχόλια - Facebook Comments