....

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΤΡΑ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμα- μαμούθ, συνολικού ύψους 179 εκατομμυρίων ευρώ, σε πέντε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για καταχρηστικές πρακτικές, όπως τη χρέωση πρόσθετου τέλους στους επιβάτες για τις χειραποσκευές τους και για τις κρατήσεις θέσεων. 

Το υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Καταναλωτικών Υποθέσεων της Ισπανίας επέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο στην Ryanair, ύψους 108 εκατ. ευρώ. Η ιρλανδική αεροπορική ανέφερε ότι η απαγόρευση αυτών των πρακτικών θα «καταστρέψει» τη δυνατότητα προσφοράς φθηνών εισιτηρίων.

Στην easyJet επιβλήθηκε πρόστιμο πρόστιμο 29 εκατομμυρίων ευρώ, στην Vueling, την αεροπορική χαμηλού κόστους του ομίλου IAG (ιδιοκτήτης της British Airways), πρόστιμο 39 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι Norwegian Airlines και Volotea θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα 1,6 εκατομμυρίων και 1,2 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Το υπουργείο επικύρωσε τα πρόστιμα που είχαν ανακοινωθεί τον Μάιο, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν καταθέσει οι αεροπορικές εταιρείες.

Η Ryanair δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στους δικηγόρους της να προσβάλουν τα «ανυπόστατα» πρόστιμα. Η αεροπορική υποστηρίζει ότι οι πρακτικές αυτές επιτρέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο'Λίρι, έκανε λόγο για πολιτικό πρόστιμο και πως η ισπανική κυβέρνηση παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αυτά τα παράνομα και ανυπόστατα πρόστιμα, που επινοήθηκαν από το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων της Ισπανίας για πολιτικούς λόγους, παραβιάζουν ξεκάθαρα το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ryanair χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια τις χρεώσεις για τις τσάντες και τα τέλη για την καταχώρηση στο αεροδρόμιο για να αλλάξει τη συμπεριφορά των επιβατών και μεταβιβάζουμε αυτές τις εξοικονομήσεις κόστους υπό τη μορφή χαμηλότερων ναύλων στους καταναλωτές».

Ο Ο'Λίρι ανέφερε ότι οι νόμοι βάσει των οποίων επιβλήθηκαν τα πρόστιμα βασίζονται σε «αρχαία νομοθεσία της δεκαετίας του 1960», που προϋπήρχαν της ένταξης της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η επιτυχία της Ryanair και άλλων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην Ισπανία και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οφείλεται αποκλειστικά στο καθεστώς των Ανοιχτών Ουρανών της Ευρώπης και στην ελευθερία των αεροπορικών εταιρειών να καθορίζουν τις τιμές και τις πολιτικές τους χωρίς την παρέμβαση των εθνικών κυβερνήσεων, κάτι που αποτελούν τα παράνομα ισπανικά πρόστιμα της σημερινής ημέρας», πρόσθεσε ο Ο'Λίρι.

Εκπρόσωπος της easyJet δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία σκοπεύει επίσης να προσφύγει στα δικαστήρια και θα «υπερασπιστεί με ζήλο» τη θέση της.

«Διαφωνούμε πλήρως με το υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων της Ισπανίας και θεωρούμε τα προτεινόμενα πρόστιμα εξωφρενικά», είπε. «Θεωρούμε ότι η πολιτική για τις τσάντες μας είναι σύμφωνη με όλους τους εφαρμοστέους νόμους, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική μας για τις χειραποσκευές».

Η easyJet επιτρέπει στους επιβάτες να φέρνουν δωρεάν μια μικρή χειραποσκευή, η οποία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, «τους δίνει την ευχέρεια να πληρώνουν μόνο για ό,τι θέλουν».

Η Ισπανική Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (ALA), η οποία εκπροσωπεί αεροπορικές εταιρείες που καλύπτουν το 85% της αεροπορικής κίνησης προς και από την Ισπανία, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι τα πρόστιμα είναι «αναλογικά». Την Παρασκευή, η ένωση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει κατά των προστίμων.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει κάποιες από τις πρακτικές για τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, περιλαμβανομένων των επιπλέον χρεώσεων για χειραποσκευές και της κράτησης διπλανών θέσεων για παιδιά ή άλλους εξαρτώμενους.

«Αυτές είναι πρακτικές που, δυστυχώς, εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν από πρώτο χέρι και για τις οποίες οι καταναλωτικές ενώσεις διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Πάμπλο Μπουστιντούι, επικεφαλής του υπουργείου, σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο στέλνει «ένα πολύ σαφές μήνυμα, ότι καμία εταιρεία, όσο μεγάλη ή ισχυρή κι αν είναι, δεν είναι πάνω από το νόμο. Και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν επιχειρηματικά μοντέλα που να βασίζονται στη παραβίαση των δικαιωμάτων των καταναλωτών ή σε καταχρηστικές πρακτικές».

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο των 179 εκατομμυρίων ευρώ είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει το υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Καταναλωτικών Υποθέσεων της Ισπανίας.

Η έρευνα της κυβέρνησης εξέτασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας από τις αεροπορικές εταιρείες για την τελική τιμή των υπηρεσιών κατά την κράτηση μέσω διαδικτύου, καθώς και την απόφαση να μπλοκάρουν τις πληρωμές με μετρητά στα αεροδρόμια για επιπλέον υπηρεσίες. Οι καταναλωτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής μη κερδοσκοπικής Facua, μάχονται για έξι χρόνια προκειμένου η κυβέρνηση να παρέμβει.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments