....

ΠΡΩΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΒΛΑΣΤΟΡΥΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ

 

 


 

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που οι καλλιεργητές ροδακινιάς σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων πρέπει να γίνει εγκαίρως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες ροδακινιάς, ενώ αν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους. Οι καλλιεργητές καλούνται να δώσουν προσοχή στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες και να αποφύγουν την εφαρμογή της μεθόδου σε απότομες πλαγιές. Οι τέσσερις ακριανές σειρές μπορούν να δεχτούν πίεση από έντομα γειτονικών οπωρώνων.

Στη νέα βλάστηση της ροδακινιάς πράσινη αφίδα

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες αφίδες (Myzus persicae Sulzer, Homoptera: Aphididae) εγκαθίστανται με την εκκόλαψη των χειμερινών αυγών στη νέα βλάστηση της ροδακινιάς. Οι αφίδες έχουν εκατοντάδες φυσικούς εχθρούς, όπως: Aphidoletes aphidimyza, Aphidius colemani, Aphidius ervi, Chrysoperla carnea s.l., Adalia bipunctata, γι’ αυτό οι γεωπόνοι συστήνουν τη χρήση εκλεκτικών εντομοκτόνων για την καταπολέμησή της, ώστε να διατηρούνται οι φυσικοί εχθροί στην καλλιέργεια.

Η πράσινη αφίδα προσβάλλει κυρίως τις τρυφερές κορυφές των νεαρών βλαστών και τα τρυφερά φύλλα της ροδακινιάς, μυζώντας χυμούς και προκαλώντας συστροφή των φύλλων. Αποτελεί σημαντικό φορέα ιών προκαλώντας ασθένειες στα φυτά, ενώ τα μελιτώδη αποχωρήματά τους προκαλούν την ανάπτυξη μυκήτων. Οι  ειδικοί συστήνουν την τακτική παρακολούθηση των οπωρώνων για έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας των εντόμων.

Ελένη Δούσκα

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments