....

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ, ΞΗΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΦΟΡΑ

Η Πιερία και η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες δεκαετίες το μεγαλύτερο πρόβλημα ξηρασίας στην Κεντρική Μακεδονία ενώ από πλημμύρες θα κινδυνεύσουν η Πέλλα και η Ημαθία.

Η περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης θα είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς και τη μεγαλύτερη μείωση βροχόπτωσης θα καταγράψουν οι νομοί Πέλλας και Σερρών. Ο υδράργυρος θα βρίσκεται πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από 45 μέρες το χρόνο στους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα η μεγαλύτερη αύξηση ως προς τον αριθμό των τροπικών νυκτών, κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 20 βαθμούς, θα καταγραφεί σε 16 από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα στοιχεία αυτά με τις προβλεπόμενες αλλαγές στο κλίμα της Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια, ως και το 2100, περιλαμβάνει το προσχέδιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που εκπονήθηκε από την εταιρεία EnvironPlan σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, Αντώνη Σιακαλή, οι προβλέψεις που έγιναν βασίστηκαν σε συγκεκριμένα μοντέλα από διεθνείς μετεωρολογικούς και κλιματικούς οργανισμούς και από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών στην Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό υπολογίστηκε η τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή ποιες περιοχές είναι τρωτές, βάσει των επιστημονικών δεδομένων. Παράλληλα προτάθηκαν μέτρα και δράσεις για κάθε περίπτωση.

Τι έδειξε η ανάλυση ξηρασίας

Πιο συγκεκριμένα η ανάλυση της ξηρασίας που βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στον δείκτη των συνεχόμενων ημερών χωρίς βροχόπτωση, έδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι Αριστοτέλη, Πύδνας - Κολινδρού, Χαλκηδόνος, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού - Ευόσμου, Δέλτα, Αλεξάνδρειας, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Πολυγύρου, Κατερίνης, Βόλβης, Βισαλτίας, Κιλκίς και Νεάπολης - Συκεών.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα των κλιματικών προσομοιώσεων δείχνουν για τις επόμενες δεκαετίες, άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι Δήμοι στους οποίους προβλέπεται να υπάρξει η μεγαλύτερη άνοδος μέσης θερμοκρασίας είναι οι Δήμοι Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Σιντικής, Νέας Ζίχνης, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Λαγκαδά, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Κορδελιού - Ευόσμου, Αλμωπίας, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Αμφίπολης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Ηράκλειας, Αλεξάνδρειας και Παιονίας. Όπως επισημαίνει ο κ. Σιακαλής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «για τον συγκεκριμένο δείκτη οι περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό είχαν μεγαλύτερο συντελεστή ευαισθησίας».

Τροπικές νύχτες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι τις επόμενες δεκαετίες η αύξηση του αριθμού ημερών με θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους είκοσι βαθμούς Κελσίου. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να σημειωθεί σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ενώ σε επίπεδο Δήμου, η μεγαλύτερη μεταβολή τροπικών νυκτών θα παρουσιαστεί στους Δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού, Αλεξάνδρειας, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Βισαλτίας, Θεσσαλονίκης, Πύδνας - Κολινδρού, Θέρμης, Παύλου Μελά, Νεάπολης - Συκεών, Κασσάνδρας, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας - Χορτιάτη. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για εκείνες τις μέρες που το βράδυ δεν χρειάζεται κάποιος κουβέρτα. Είναι οι μέρες που έχουν αρκετά θερμές νύχτες και αυτό δείχνει πώς μετατοπίζεται η θεμροκρασία προς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλά το να καταγράφονται τροπικές νύχτες για 70 μέρες το χρόνο, στο μακροπρόθεσμο σενάριο ως το 2100, είναι αρκετά σημαντικό γιατί πρακτικά δεν θα υπάρχουν πια τέσσερις εποχές το χρόνο» προσθέτει ο κ. Σιακαλής.

Πλημμύρες και πυρκαγιές

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες, οι υπολογισμοί που έγιναν και βασίστηκαν μεταξύ άλλων, σε στοιχεία που αφορούν τις βροχοπτώσεις, την έκθεση στον κίνδυνο διάβρωσης και τα φαινόμενα πλημμυρών του παρελθόντος, έδειξαν ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας θα αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Από την άλλη πλευρά, το μοντέλο για την πρόβλεψη κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών συνυπολόγισε δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμων και βροχοπτώσεων και έδειξε ότι αφενός θα αυξηθούν οι ημέρες που θα υπάρχει μεγάλος ή ανώτερος κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς, αφετέρου περισσότερο εκτεθειμένη θα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr).

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments