....

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ, ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΜΠΟΥΡΛΑ

Προβλήματα δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις στην παραγωγή κερασιού, ξεκίνησε η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας ΜπουρλάΜε καθυστέρηση ξεκινά αυτές τις ημέρες η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας κερασιού Μπουρλά,

με προβλήματα στην παραγωγή λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Σοβαρά προβλήματα είχαμε φέτος και στις υπερπρώιμες ποικιλίες κερασιών της περιοχής των Γιαννιτσών. Όσον αφορά τις όψιμες ποικιλίες, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τις βροχοπτώσεις που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής, τεχνολόγος γεωπονίας του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων στη Νάουσα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μια πλήρη καταστροφή των υπερπρώιμων ποικιλιών κερασιών κυρίως στην περιοχή των Γιαννιτσών από τις βροχοπτώσεις. Η ποικιλία Μπουρλά έχει και αυτή προβλήματα από σκίσιμο του καρπού και αναμένεται να έχουμε μικρότερη παραγωγή. Τα προβλήματα κακής καρπόδεσης λόγω βροχοπτώσεων πάνω στην άνθιση θα επηρεάσουν και τις ποικιλίες έως μέσης εποχής. Όμως εκτιμώ ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά οι όψιμες ποικιλίες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προβλέπω ότι φέτος θα υπάρξει μια μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι αλλά δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Η συγκομιδή στις όψιμες ποικιλίες ξεκινά από τέλος Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι 20 Ιουνίου».

Ο κ. Δημήτριος Τσίτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινότητας Φλαμουριάς στην Έδεσσα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στα πρώιμα κεράσια (ποικιλίας Μπουρλά). Αν και η χρονιά θεωρείται πρώιμη, ωστόσο καθυστέρησε η συγκομιδή λόγω των βροχοπτώσεων. Η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι μειωμένη και θα απευθυνθούμε στην εγχώρια αγορά. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια αύξηση των τιμών παραγωγού. Πάντως μια τιμή στα 1,30 ευρώ το κιλό δεν θεωρείται ικανοποιητική για τον παραγωγό. Στις όψιμες ποικιλίες κερασιών η συγκομιδή θα αρχίσει γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Πάντως και στα όψιμα κεράσια αναμένεται να έχουμε μείωση της παραγωγής, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% σε σχέση με πέρσι».

Ο κερασοπαραγωγός στην περιοχή της Ημαθίας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, δηλώνει στον Αγροτύπο τα εξής: «τα κεράσια στον κάμπο είναι πρώιμα. Όμως φέτος υπάρχει μια καθυστέρηση στην συγκομιδή και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, παρά μόνο για κάποιες μικρές ποσότητες. Οι συνεχείς βροχές δημιούργησαν πολλά προβλήματα στον καρπό. Σοβαρά προβλήματα όμως υπάρχουν και στις ορεινές περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας, λόγω των βροχοπτώσεων που υπήρξαν στην περίοδο της ανθοφορίας. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, πέρσι κυμάνθηκαν στα 35 - 50 λεπτά το κιλό, που δεν θεωρούνται ικανοποιητικές. Φέτος, λόγω της έλλειψης, μπορεί να ανέβουν οι τιμές για τα καλής ποιότητας κεράσια».

Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν φέτος στην παραγωγή κερασιών από τις βροχοπτώσεις, αναφέρεται και ο κ. Ξενοφών Τσέντης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, στα ορεινά της Πέλλας. «Αναμένεται φέτος μια μείωση της παραγωγής κερασιών, που θα κυμανθεί στα 70 – 90%, που οφείλεται στις παγωνιές και στις συνεχόμενες βροχοπτώσεις. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε καθημερινά βροχοπτώσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναμένεται μειωμένη παραγωγή, που μπορεί να φέρει καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Μια καλή χρονιά η παραγωγή στην περιοχή μας ξεπερνά τους 40.000 τόνους. Οι περσινές τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν μεταξύ 40 και 60 λεπτών το κιλό. Όσον αφορά τα πρώιμα κεράσια έχουν και αυτά προβλήματα στην παραγωγή και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται αυτή την περίοδο στα 1,30 – 1,80 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή μας η συγκομιδή του κύριου όγου της παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου και να διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου».

totheshelf
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και κεράσια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments