
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ MY DIESEL
«Αλαλούμ» με την προμήθεια αγροτικού πετρελαίου. Προβλήματα στην εξαργύρωση των ψηφιακών κουπονιών my Diesel, με τους πρατηριούχους να αντιδρούν στο νέο σύστημα
Οι αγρότες εκδίδουν κανονικά τα ψηφιακά κουπόνια, αλλά πολλά πρατήρια δεν έχουν ακόμη έτοιμα τα ηλεκτρονικά τους συστήματα «Γιατί να πιστώνουμε προϊόν που έχουμε προπληρώσει;» τονίζουν οι πρατηριούχοι
Προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος my Diesel, που προβλέπει την απαλλαγή των αγροτών από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης απευθείας στην αντλία, καταγράφονται από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, με τους πρατηριούχους να εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις τόσο για την τεχνική ετοιμότητα, όσο και για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.
Αγρότες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός πως κατάφεραν να εκδώσουν το ψηφιακό κουπόνι, δεν μπόρεσαν να το εξαργυρώσουν κατά την αγορά καυσίμων και τελικά πλήρωσαν ολόκληρο το αντίτιμο, με τους πρατηριούχους να επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ηλεκτρονικών τους συστημάτων δεν είναι ακόμη έτοιμο να υποστηρίξει τη διαδικασία επαλήθευσης και εξαργύρωσης των κουπονιών.
«ΑΝΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Πρατηριούχων της Λάρισας, Έλλης Παπαδοπούλου, η οποία υποστηρίζει ότι καταρχάς δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση με τον κλάδο πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος.
Όπως αναφέρει στην «Ε», το Υπουργείο τούς ενημέρωσε για τη διαδικασία, χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής συνεννόηση για τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται στα εμπορικά τους προγράμματα. Η προσαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων συνεπάγεται, σύμφωνα με την ίδια, πρόσθετο κόστος για τα πρατήρια, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν σε μια νέα διαδικασία.ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΣΗΣ
Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα, οι βενζινοπώλες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε η αλλαγή.
«Το Υπουργείο δε μας ρώτησε, απλώς μας ενημέρωσε», τονίζουν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια απόφαση άνωθεν που φορτώνει επιπλέον βάρη στην αγορά. Το βασικότερο ερώτημα που θέτουν αφορά τη λογική της πίστωσης και διερωτώνται για ποιο λόγο καλούνται οι ίδιοι να πιστώνουν σε προϊόντα τα οποία έχουν ήδη προπληρώσει, υποστηρίζοντας πως η οποιαδήποτε πίστωση ή διαχείριση θα έπρεπε να αφορά απευθείας τους αγρότες και όχι τους πρατηριούχους.ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το νέο σύστημα της ΑΑΔΕ προβλέπει τη χρήση ψηφιακού κουπονιού σε μορφή QR code, μέσω του οποίου εφαρμόζεται η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ύψους 50,8 λεπτών ανά λίτρο, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Η βασική επιδίωξη είναι οι αγρότες να προμηθεύονται πετρέλαιο με την έκπτωση απευθείας στην αντλία, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν αρχικά ολόκληρο το ποσό και να περιμένουν την επιστροφή του φόρου σε μεταγενέστερο χρόνο.
Παρότι η διαδικασία έκδοσης των κουπονιών από την πλευρά τους κυλά χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια, όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν αγρότες στην «Ε» που επικοινώνησε μαζί τους, η αδυναμία των πρατηρίων να τα εξαργυρώσουν πρακτικά ακυρώνει την υποσχόμενη ελάφρυνση, σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγροτικές εργασίες είναι αυξημένες και το κόστος σε λιπάσματα, εφόδια και καύσιμα πιέζει ασφυκτικά την παραγωγή.«ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ»
Στο μεταξύ, την ανάγκη να διευρυνθεί η ατζέντα των αγροτικών διεκδικήσεων, πέρα από το ζήτημα του κόστους των καυσίμων, αναδεικνύει ο πρόεδρος του Πανλαρισαϊκού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λάρισας Ιορδάνης-Ραφαήλ Ιωαννίδης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως
«δεν μπορεί η μοναδική μας διεκδίκηση να είναι το φθηνότερο πετρέλαιο.Ζητάμε εδώ και τώρα ουσιαστικούς και αυστηρούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα, από το χωράφι μέχρι το ράφι. Δεν είναι δυνατόν ένα προϊόν να φεύγει από τον παραγωγό με 0,70 ευρώ και ο ίδιος άνθρωπος, ως καταναλωτής, να το αγοράζει στο ράφι 7 ευρώ. Αρδευτικά έργα, φράγματα, αντιπλημμυρική προστασία και σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι απαραίτητα για την επιβίωση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Απαιτούμε έγκαιρες πληρωμές, διαφάνεια, αξιοπιστία και δικαιοσύνη. Ο αγροτικός κόσμος δε ζητά προνόμια. Ζητά να μπορεί να παράγει, να ζει με αξιοπρέπεια και να αμείβεται δίκαια».
ΣΟΦΙΑ ΣΠΑΝΟΥ

Σχόλια - Facebook Comments