....

ΡΑΜΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

ωτό από τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι, 7 Ιουλίου 2023.

Ιούλιος 7, 2023. Ελλάδα.

Η διαδικασία του Βερολίνου και η κατάσταση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ήταν τα θέματα στα οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είπε ότι συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Έχουμε αποκτήσει τη συνήθεια να ανταλλάσσουμε ανοιχτά απόψεις και μερικές φορές να διαφωνούμε μαζί σε αυτές, αλλά πρέπει να εργαστούμε για χάρη της ειρήνης. Χρειαζόμαστε τέτοιες στιγμές για να συνεργαστούμε», είπε ο Ράμα, στις 7 Ιουλίου, στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός Ράμα έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στρατηγικό λάθος του Αλμπίν Κούρτι

Ο Ράμα τόνισε ότι πιστεύει ότι η καθυστέρηση του σχηματισμού του Συνδέσμου Δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο είναι στρατηγικό λάθος.

«Είναι επίσης στρατηγικό λάθος να συνεχίσουμε να καθυστερούμε τη δημιουργία συνθηκών για τους Σέρβους να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα και η εκκλησία να λειτουργεί στο πλαίσιο του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου», είπε.

Η συμφωνία για την Ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία επετεύχθη το 2013, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, πρόσθεσε ότι είναι επίσης λάθος να «επιμένουμε» να μένουν Αλβανοί δήμαρχοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου σε δημοτικά κτίρια.

«Το έχω πει δημόσια και το επαναλαμβάνω και εδώ», είπε ο Ράμα.

Στα τέλη Μαΐου, όταν οι νέοι Αλβανοί δήμαρχοι των δήμων Ζβέτσαν Λεπόσαβιτς και Ζούμπινα Ποτόκ μπήκαν στα δημοτικά κτίρια με τη βοήθεια της αστυνομίας, παρά την αντίθεση των ντόπιων Σέρβων που μποϊκόταραν τις εκλογές, δημιουργήθηκαν εντάσεις στα βόρεια του Κοσσυφοπέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες απαιτούν την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης, τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την επιστροφή του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στις 7 Ιουνίου, διαβίβασε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ένα σχέδιο καταστατικού της Ένωσης Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ράμα είπε ότι η πρόταση δεν ήταν κάτι που έπρεπε να εξεταστεί και από τις δύο πλευρές, αλλά εξέφρασε τη λύπη του που η πρόταση δεν έγινε κατανοητή ως συνεισφορά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε τη θέση ότι «δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος για το καταστατικό (του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία) εκτός από τη σερβική ομάδα διαχείρισης».

Ο Βούτσιτς είπε ότι δεν έχει δει την πρόταση που αναφέρει ο Έντι Ράμα, αλλά ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να είναι σύμφωνος με αυτό που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες.

Radio Free Europe

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments