....

ΡΕΚΟΡ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ 3 ΝΟΜΟΥΣ

Ρεκόρ θανάτων από Covid, σε αριθμούς που σε αναλογία πληθυσμού φτάνουν μέχρι και στο τριπλάσιο του μέσου όρου της χώρας, καταγράφεται σε Δράμα, Σέρρες, Πέλλα, Πιερία και άλλους «κόκκινους» νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Παρόλο που ο ΕΟΔΥ δεν ανακοινώνει επίσημα την κατανομή του αριθμού των θανάτων ανά περιοχή, τα στοιχεία που συνέλεξε η έρευνα του iatronet.gr από τους κατά τόπους φορείς και δομές υγείας είναι αποκαλυπτικά της δραματικής εικόνας που επικρατεί σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες που δοκιμάζονται από την επέλαση της πανδημίας.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα, αλλά και την πίεση που δέχονται οι τοπικές δομές υγείας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστελεχωμένες, χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και έχουν πεπερασμένες δυνατότητες να ανταποκριθούν σε συνθήκες μεγάλης υγειονομικής κρίσης.

Στη Δράμα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νοσοκομείου της πόλης Παρθένα Κιόρτεβε, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή από επιπλοκές κορωνοϊού προσεγγίζει τους 75, μεταξύ των οποίων και δύο νοσηλεύτριες. Από την αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό του νομού, που δεν ξεπερνά τις 96.000, προκύπτει μια αναλογία 78 θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους, ποσοστό τριπλάσιο από τον μέσο όρο της χώρας, που είναι 25 θάνατοι ανά 100.000 (2.517 θάνατοι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ).

Η Δράμα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της πανδημίας, με τα ποσοστά θετικότητας των τεστ να δείχνουν μια διασπορά μέχρι και στο ¼ του πληθυσμού. Τις τελευταίες μέρες, το νοσοκομείο της πόλης ενισχύθηκε με γιατρούς από τους γειτονικούς νομούς Σερρών και Καβάλας, καθώς και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ χρειάστηκε να γίνει η πρώτη διακομιδή τριών ασθενών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την κα Κιόρτεβε, υπάρχουν σήμερα κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης, ωστόσο η πίεση στη ΜΕΘ εξακολουθεί να είναι ασφυκτική. «Τις τελευταίες δύο μέρες είχαμε 7 με 8 νέες εισαγωγές Covid, ενώ είχαμε φτάσει και τις 30 σε μια μέρα. Είχαμε δυστυχώς δύο ακόμη θανάτους νοσηλευόμενων στη ΜΕΘ. Τα κρεβάτια καλύφθηκαν από δύο ασθενείς που μας ήρθαν από το Κιλκίς. Κάναμε 5 διακομιδές στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και 3 στην Αλεξανδρούπολη», είπε στο iatronet.gr.

Η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας Παρθένα Κιόρτεβε

Οι Σέρρες μετρούν σήμερα περισσότερους από 100 θανάτους από κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό στους 105. Στο σύνολο του πληθυσμού του νομού, που μετρά 176.000 ανθρώπους, η αναλογία ξεπερνά τους 60 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως είπε στο iatronet.gr o δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, μόνο στον δήμο Σερρών -έναν από τους 7 δήμους του νομού- γίνονται 4 ως 5 ταφές Covid την ημέρα, στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Β' κοιμητήριο της πόλης. «Οι 35 τάφοι έχουν καλυφθεί και χρειάζεται να ανοίξουμε κι άλλους», είπε.

Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελο Βάκαλο, σήμερα στο νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται 120 περιστατικά Covid, ενώ είναι καλυμμένες στο σύνολό τους οι κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες πριν την πανδημία ήταν 6 και σήμερα έχουν φτάσει τις 17. «Ένας παθολόγος και ένας ειδικευόμενος μετακινήθηκαν στη Δράμα για να βοηθήσουν εκεί. Αντί να ενισχύσουν το νοσοκομείο το αποδυναμώνουν περαιτέρω», είπε στο iatronet ο κ. Βάκαλος. Ο ίδιος παρατηρεί μια μικρή μείωση της πίεσης τις τελευταίες μέρες, που δεν αρκεί προς το παρόν για να δώσει «ανάσα».

Στην Πέλλα, οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τους 60, αριθμός που αντιστοιχεί σε 45 θανάτους ανά 100.000, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού του νομού.

Τα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο». Στα Γιαννιτσά, που διέθεταν πριν από την κρίση 6 κλίνες ΜΕΘ, νοσηλεύονται σήμερα 14 διασωληνωμένοι ασθενείς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας Χαράλαμπο Αποστολίδη, οι 8 βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ και οι 6 σε ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Άλλες 3 κλίνες ΜΕΘ είναι καλυμμένες στο νοσοκομείο Έδεσσας. «Όλες οι κλίνες είναι γεμάτες εδώ και καιρό. Επιπλέον, κάθε μέρα υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή για διακομιδή στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε στο iatronet.gr ο κ. Αποστολίδης. Μεγάλη εξακολουθεί να είναι η πίεση και σε ό,τι αφορά τις κλινικές Covid, οι οποίες αριθμούν συνολικά 196 κλίνες (103 στα Γιαννιτσά και 93 στην Πέλλα). Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 18%-20% στην προσέλευση ασθενών και μικρότερη στις εισαγωγές.

«Η πίεση παραμένει υψηλή. Εκτός από το άψυχο υλικό, χρειάζεται ενίσχυση σε γιατρούς. Πολλοί συνάδελφοι είναι ασθενείς ή βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ χθες είχαμε και την πρώτη απώλεια συναδέλφου», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας Στέλιος Καλούδης.

Παρόμοια είναι η εικόνα στην Πιερία, η οποία μετρά περισσότερους από 60 θανάτους (45 ανά 100.000 σε αναλογία πληθυσμού). Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και διευθυντής της Κλινικής Covid του νοσοκομείου Κατερίνης Ηρακλής Τσανικίδης, «η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι οριακή, έχει ξεφύγει από το όριο», προσθέτοντας πως σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, η πίεση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης ή κάποια σταθεροποίηση. Οι 10 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι πλήρεις και άλλοι τέσσερις ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στα χειρουργεία, ενώ περισσότεροι από 100 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική Covid.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης

Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό θανάτων, ο οποίος, όπως ανέφεραν στο iatronet.gr αρμόδιες πηγές, μπορεί να είναι και παραπλανητικός, καθώς τα νοσοκομεία της πόλης δέχονται δεκάδες περιστατικά και από γειτονικούς νομούς. Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι θάνατοι στο νομό προσεγγίζουν τους 450, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αναλογία 40 ανά 100.000 κατοίκους.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στους δύο χώρους ειδικής ταφής που έχουν διαμορφωθεί ανατολικά και δυτικά της πόλης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιώργο Αβαρλή, στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου, στην περιοχή της Θέρμης, γίνονταν το Νοέμβριο από 7 ως 10 ταφές την ημέρα, ενώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν κηδευτεί με τα ειδικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό μόλις 19 άνθρωποι.

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής

Στον Έβρο, έχασαν τη ζωή τους 40 ασθενείς από Covid τον μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βασίλειο Γαλάνη, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει τάσεις σταθεροποίησης τις τελευταίες μέρες. «Υπάρχουν από 4 ως 6 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο δέχεται περιστατικά και από άλλες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ελπίζουμε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες», είπε στο iatronet.gr ο κ. Γαλάνης.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Ροδόπη, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, το νοσοκομείο εξακολουθεί να δέχεται πίεση αλλά αντεπεξέρχεται. Σημειώνεται πως το «Σισμανόγλειο» δεν διαθέτει ΜΕΘ Covid και διακομίζει στην Αλεξανδρούπολη τα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση.

Στη Λάρισα, με τον εκτιμώμενο αριθμό των θανάτων να ξεπερνά τους 80, παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες σημάδια σταθεροποίησης. «Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές ασθενών στα δύο νοσοκομεία και ο δείκτης διασποράς παρουσιάζουν μια μικρή πτωτική τάση. Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει σταθερά πολύ μεγάλος. Το σύνολο των 45 κλινών ΜΕΘ -18 στο Πανεπιστημιακό και 27 στο Γενικό Νοσοκομείο- είναι καλυμμένες. Κάθε φορά που αδειάζει ένα κρεβάτι, είτε λόγω αποσωλήνωσης είτε από κάποια απώλεια, γεμίζει αμέσως», λέει στο iatronet.gr o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος. Τα δύο νοσοκομεία δέχονται διακομιδές και από νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, και κυρίως τα Γρεβενά.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Εδώ και λίγες μέρες, ο ιατρικός κόσμος της Λάρισας θρηνεί την απώλεια ενός 49χρονου γυναικολόγου, ο οποίος έχασε τη μάχη μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, άλλος ένας γιατρός και δύο νοσηλεύτριες είναι σήμερα διασωληνωμένοι, ενώ ο αριθμός των υγειονομικών που ασθένησαν ή είναι σε καραντίνα ξεπερνά τους 80.

Στον Βόλο, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού 55 άνθρωποι, όπως είπε στο iatronet.gr ο γιατρός Νίκος Χαυτούρας, μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του «Αχιλλοπούλειου». Σύμφωνα με τον ίδιο, 8 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι πλήρεις και ένας επιπλέον ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, αριθμός που είχε φτάσει και τους 6 πριν από λίγες μέρες. Στις κλινικές Covid νοσηλεύονται 80 ασθενείς, έναντι 110 το προηγούμενο διάστημα. «Η πιο κρίσιμη ειδικότητα για την Covid, οι παθολόγοι, είναι μόλις 4, ενώ προβλέπονται 14. Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών έχουν ασθενήσει», ανέφερε ο κ. Χαυτούρας, προσθέτοντας πως έχουν αναλάβει κρίσιμους ρόλους γιατροί άλλων ειδικοτήτων. «Δεν αρκεί να φοράς ιατρική μπλούζα. Η Covid θέλει παθολόγο. Οι παθολόγοι δεν κλωνοποιούνται», είπε χαρακτηριστικά.

Το μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαυτούρας

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments