....

ΡΕΥΜΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ... ΛΑΣΤΙΧΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

εγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας και στην εμπορική πολιτική των εταιρειών ενέργειας, φέρνει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού πλέον οι εταιρείες προμήθειας θα προσαρμόζουν άμεσα την τιμή της κιλοβατώρας στην οριακή τιμή συστήματος.

 

Οι αλλαγές στην τιμή της κιλοβατώρας θα γίνονται σe μηνιαία βάση και ο καταναλωτής θα μπορεί κάθε μήνα να αναζητά και να βρίσκει τη φθηνότερη τιμή και να αλλάζει πάροχο.

Δηλαδή ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μια σύμβαση με συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας και σε αυτή την τιμή εφαρμοζόταν η ρήτρα αναπροσαρμογής για να προσθέσει την επίπτωση της όποια αύξησης είχε η οριακή τιμή συστήματος, πλέον αυτό δεν θα το κάνει η ρήτρα, αλλά η όποια αύξηση θα εμφανίζεται κατευθείαν στην τιμή της κιλοβατώρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες προμήθειας και πάλι θα μετακυλύουν τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με τις αυξήσεις της οριακής τιμής, στα τιμολόγια, αλλά αυτό δεν θα γίνεται μέσω της ρήτρας, αλλά μη αλλαγές κάθε μήνα στην τιμή της κιλοβατώρας. Την ίδια στιγμή ο καταναλωτής, θα μπορεί να αλλάζει ακόμη και κάθε μήνα πάροχο ενέργειας.

Επί της ουσίας δεν θα υπάρχει σύμβαση που θα δεσμεύει τον καταναλωτή με μια εταιρεία ή την εταιρεία με μία τιμή και η νέα τροπολογία βάζει τους καταναλωτές στη διαδικασία να κάνουν κάθε μήνα έρευνα αγοράς και να αλλάζουν (αν το κρίνουν σκόπιμο) κάθε μήνα εταιρεία ενέργειας….

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει τα εξής:

Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. 

• Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

• Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.

• Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

• Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Πώς θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός

Οσον αφορά το Μηχανισμό ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και θα αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του Μηχανισμού είναι να συγκεντρωθούν επιπλέον έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία υπολογίζονται σε 6 δις. ευρώ το
επόμενο δωδεκάμηνο, με τα οποία θα στηρίζεται η πολιτική των επιδοτήσεων.

Τα έσοδα θα προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στην οριακή τιμή που θα πληρώνουν οι προμηθευτές και την τιμή που θα εισπράττουν οι
παραγωγοί ενέργειας, που θα καθορίζεται με βάση τα ανώτατα επίπεδα αποζημίωσης που θα έχει καθορίσει το υπουργείο. Ειδικότερα:

• Ορίζονται ανώτατα αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.

• Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται:

• Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.

• Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.

• Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.

• Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments