....

ΡΕΥΜΑ : ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ-ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΦΘΗΝΟ

Από σήμερα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι τιμές στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τιμή «ρεκόρ» στο πράσινο τιμολόγιο.

Οι τιμές χονδρεμπορικής στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο πέφτουν συνεχώς και παρασύρουν και τις τιμές στο ρεύμα φέρνοντας ευχάριστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο -όσο τρέχουν τα καινούργια χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος- οι πιο «τυχεροί» είναι εκείνοι που επέλεξαν το αουτσάιντερ κίτρινο χρώμα και οι πιο «άτυχοι» όσοι ήθελαν μια σταθερότητα και επέλεξαν το μπλε χρώμα (τιμολόγιο).

Οι περισσότεροι καταναλωτές που δεν ασχολήθηκαν και πήγαν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο, μέχρι στιγμή «απολαμβάνουν» τις συνεχείς μειώσεις. Μάλιστα για τον Μάρτιο το πράσινο τιμολόγιο θα κυμανθεί κατά 15% χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο.

 

Τιμολόγια ρεύματος - Οι τιμές προ κρίσης

Οι πιο «τολμηροί» καταναλωτές που δεν φοβήθηκαν τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής και επέλεξαν τα κίτρινα τιμολόγια θα επιβραβευτούν, απολαμβάνοντας τιμές προ κρίσης.

Στα πράσινα τιμολόγια, οι τιμές αναμένεται να μειωθούν κατά 15% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, κυμαίνοντας μεσοσταθμικά στα 10-11 λεπτά/κιλοβατώρα (από 13,3 λεπτά).

Στα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, οι τιμές αναμένεται να πέσουν κάτω από τα 10 λεπτά/κιλοβατώρα, με τα κίτρινα ex ante να μειώνονται ακόμα περισσότερο, φτάνοντας ακόμα και κάτω από τα 8 λεπτά/κιλοβατώρα, μετά από μια σημαντική μείωση της τάξης του 34%.

Γιατί μειώνεται τώρα το ρεύμα

Οι προβλεπόμενες μειώσεις στις τιμές ρεύματος οφείλονται τόσο στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF όσο και στους μηχανισμούς τιμολόγησης που εφαρμόζουν οι πάροχοι, βάσει νόμου στην περίπτωση των πράσινων τιμολογίων και βάσει κώδικα προμήθειας για τα κίτρινα κυμαινόμενα.

Η επιλογή συντελεστών τιμολόγησης στα πράσινα τιμολόγια έχει ανατρέψει τις τιμές, καθιστώντας ορισμένους ακριβότερους παρόχους των δύο προηγούμενων μηνών στους φθηνότερους για τον μήνα Μάρτιο.

Παραδείγματος χάρη η Elpedison και ΖeniΘ, οι οποίες έχουν δώσει τις υψηλότερες χρεώσεις κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια, αλλά έχουν επιλέξει υψηλούς συντελεστές (1,31 και 1,35 αντίστοιχα).

Το πράσινο τιμολόγιο της Elin, αναμένεται να είναι κοντά στα 8,2 λεπτά από τα 11,8 λεπτά του Φεβρουαρίου (το χαμηλότερο πράσινο της αγοράς).

Ποιο είναι το φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος για τον Μάρτιο

 

Το φθηνότερο τιμολόγιο του Μαρτίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» φαίνεται να είναι το κίτρινο ex ante της ΔΕΗ (myHome 4All) το οποίο ακολουθεί τον μηχανισμό του πράσινου τιμολογίου, με τον συνδυασμό υποχώρησης της χονδρεμπορικής τιμής και συντελεστών τιμολόγησης να οδηγεί την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας τον Μάρτιο κоντά στα 8 λεπτά, από 12,2 λεπτά τον Φεβρουάριο (για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες), μείωση κατά 34,4%.

Λίγο πάνω από τα 9 λεπτά/κιλοβατώρα αναμένεται να κυμανθεί και το ex ante κίτρινο τιμολόγιο (Value Fair) της Protergia.

Πότε ανακοινώνονται οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου

Πράσινο τιμολόγιο

Οι τιμές χρέωσης για το πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να αναρτηθούν έως τις 5 Μαρτίου. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι η ίδια για ολόκληρο τον μήνα.

Μπλε τιμολόγιο

Οι τιμές χρέωσης των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Μαρτίου. Το μπλε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Υπάρχει όμως ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής θελήσει να φύγει.

Κίτρινα τιμολόγια

Στο κίτρινο τιμολόγιο οι τιμές θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Μαρτίου.

Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Έτσι, την 1η Απριλίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Μάρτιο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Οι τιμές τώρα στα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου

  • ELPEDISON 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • ΕΛΙΝΟΙΛ 11,798 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • NRG 12,453 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Volton 12,476 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας 12,688 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • ΔΕΗ 12,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (10,32 σεντς το νυχτερινό) και 13,76 για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα
  • Volterra 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ήρων 13,924 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Solar Energy 13,975 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Protergia 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ζενίθ 14,468 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • We Energy 14,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison (Από την 101η kW) 14,65 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • OTE Estate 17,82 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments