....

ΡΟΔΑΚΙΝΑ : ΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΔΡΟΣ;

Συμπύρηνο ροδάκινο: Τα 43 λεπτά το κιλό για την ANDROS και μετά ζητούν οι παραγωγοί

 

 

Την ώρα που, επισήμως, τιμές δεν έχουν εξαγγελθεί στο συμπύρηνο ροδάκινο, μια ιδιόμορφη κατάσταση επικρατεί στην αγορά, απόρροια μιας σειράς παραγόντων. Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί, αλλά και τα εργοστάσια κομπόστας, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τους προηγούμενους μήνες την παραγωγή με βροχοπτώσεις και χαλάζι, καθώς και η διάσταση απόψεων για ακόμα μια χρονιά μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών στο μέτωπο των τιμών είναι τα δεδομένα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές τροφίμων, όπου απευθύνεται βεβαίως και η ελληνική κομπόστα.

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο καύσωνας των τελευταίων ημερών λειτούργησε θετικά στα δέντρα, αποσοβώντας ασθένειες, αρκεί βεβαίως να μη συνεχιστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Βέροια μεταξύ των μεταποιητών της ΕΚΕ και των εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων και παραγωγών μελών της νεοσύστατης Εθνικής Επιτροπής Βιομηχανικού Ροδάκινου και της ΕΘΕΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο προερχόμενος από τον γειτονικό νομό της Πέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος παραχώρησε δηλώσεις στην «ΥΧ».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες, τόσο στην αντιμετώπιση του τρόπου διακίνησης του βιομηχανικού ροδάκινου όσο και σε ζητήματα που άπτονται της διαμόρφωσης των τιμών του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων υπό τις οποίες θα μπορούν να υπογράφονται συμβάσεις μεταξύ των παραγωγών και της βιομηχανίας.

Δ. Σταμενίτης: «Οδικός χάρτης για το συμπύρηνο ροδάκινο»

O υφυπουργός δήλωσε στην «ΥΧ»: «Το υπουργείο πήρε την πρωτοβουλία να γίνει μια συνάντηση μεταξύ της ΕΚΕ και της ΕΘΕΑΣ για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς και τους μεταποιητές. Να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το ζήτημα της τιμής, που είναι εύλογο να απασχολεί τους παραγωγούς, δεν ήταν θέμα της συζήτησης, καθώς εμείς δεν μπορούμε να επηρεάζουμε τις τιμές, οπότε δεν μπήκαμε σε αυτό το θέμα.

Συζητήθηκαν ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση, το κόστος παραγωγής και μεταποίησης, η χρηματοδότηση μέσω εργαλείων, ζητήματα εξωστρέφειας, ασφάλισης, ώστε να δομηθεί ένα οδικός χάρτης για το προϊόν. Είναι βέβαιο ότι παραγωγοί χωρίς μεταποιητές δεν μπορούν να υπάρξουν και το αντίστροφο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι παραγωγοί, ώστε να μειώσουν τα κόστη τους και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, ενώ για το θέμα της ασφάλισης σημείωσε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει ενημερώσει τους παραγωγούς ότι στις προθέσεις της είναι η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Δύο οι απόψεις για το θέμα των τιμών

Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία πιέζει προς τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι το υπάρχον καθεστώς δεν επιδέχεται ριζικών αλλαγών, στη συνάντηση της Βέροιας, ο πρόεδρος της νεοσύστατης επιτροπής και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας, Μιχάλης Φαρμάκης, ανέφερε ότι «οι συμφωνίες έρχονται με διάλογο και όχι με τέτοιους τρόπους».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που είχαν ανακοινώσει προ δεκαημέρου οι κονσερβοποιοί, 30 και 33 λεπτά που ήταν οι μέγιστες περσινές, ο ίδιος δήλωσε ότι οι παραγωγοί δεν συμφωνούν, για αυτό και αποφασίστηκε ότι η φετινή τιμή παραγωγού θα πρέπει να είναι στα 0,40 ευρώ/κιλό, μέχρι και πριν από την ποικιλία Andros και 0,43 ευρώ/κιλό στην Andros και όποιες άλλες ακολουθούν ημερολογιακά.

«Εμμένουμε στις τιμές που προτείναμε, γιατί θεωρούμε ότι με αυτές και το κοστολόγιο απαλύνει λίγο τον πόνο του παραγωγού, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ακαρπίες, αλλά και γενικότερα πολλά προβλήματα λόγω καιρού. Θεωρώ ότι οι βιομηχανίες γνωρίζουν τι προβλήματα έχουμε και αυτοί από την πλευρά τους έχουν αυξημένα κόστη παραγωγής, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να έρθουμε σε μια συμφωνία», υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.

Διαφοροποιημένη σε γενικά σημεία εμφανίζεται η άποψη του Στέφανου Νταούκα, διευθυντή της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και μέλους της Εθνικής Επιτροπής της ΕΘΕΑΣ για το βιομηχανικό ροδάκινο. Κατά τον ίδιο, η συνάντηση αυτή δεν απέφερε κανένα όφελος και εξέλιξη πάνω στις προσδοκίες που έχει ο ροδακινοπαραγωγός. «Ο μέσος όρος κατά κεφαλήν που θα κάνει κύκλο εργασιών σε κάθε στρέμμα είναι πολύ κάτω από το βασικό κόστος παραγωγής. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, κ. Φαρμάκης, ταυτίστηκε με τις απόψεις των βιομηχάνων και θεωρώ ότι οι απόψεις του δεν εκπροσωπούν τους αγρότες, αλλά είναι ως ενός «συνεργάτη» της βιομηχανίας που εξυπηρετεί τους σκοπούς και τη σκοπιμότητά τους στη συγκεκριμένη περίπτωση», πρόσθεσε.

Η θέση της ΕΚΕ

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, ανέφερε τα εξής: «Η θέση μας είναι καθαρή και είναι διαχρονική. Δεν συζητούνται τιμές σε διαδικασίες με εκπροσωπήσεις, παρουσία πολιτικών κ.λπ.

Οι τιμές διαμορφώνονται με τις διαπραγματεύσεις των βιομηχανιών, με τους παραγωγούς, τους εμπόρους κ.λπ. Οι τάσεις της αγοράς είναι αυτές που αναφέρουμε κατά καιρούς στις ανακοινώσεις μας και βάσει αυτών διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας. Δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση και απαγορεύεται να γίνονται διαπραγματεύσεις από άλλους. Λέμε, ακόμα μια φορά, όποιος θέλει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με την ερώτηση αν γίνεται να διαπραγματεύεται ένας φορέας, όπως για παράδειγμα η ΕΘΕΑΣ, με τη βιομηχανία.

Η αγορά είναι αυτή που οδηγεί τα πράγματα. Πρόπερσι, η τιμή ήταν 42 και 43. Φέτος, είμαστε στα 33 λεπτά ως αφετηρία. Στην εξέλιξη της παραγωγής θα διαμορφωθούν οι τελικές τιμές, ανάλογα με την προσφερόμενη ποσότητα και τη δυνατότητα της παγκόσμιας αγοράς και των καταναλωτών να αγοράσουν κομπόστες και χυμούς».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments