....

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΑΣΑΡΑΣ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥ

ΣΑΡΑΝΤΙΣ ΚΑΣΣΑΡΑΣ


Βιογραφικό του Σαράντη Κασσάρα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Δίπλωμα πιάνου από το Κρατικό Ωδείο με άριστα, Α' βραβείο και χρηματικό έπαθλο.
Θεωρητικά με τον διάσημο Κύπριο συνθέτη και μαέστρο Σόλωνα Μιχαηλίδη.
Οι δραστηριότητές του καλύπτουν ευρύ φάσμα της μουσικής.
Ως σολίστ του πιάνου εμφανίστηκε με τις κρατικές ορχήστρες Αθηνών,Θεσσαλονίκης,Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας τα κονσέρτα Τσαικόφσκυ, Μπραμς Νο2,
Σαίντ Σανς για πιάνο.
Εμφανίστηκε σε πλείστα ρεσιτάλ ανά την χώρα επίσης ως γνωστόν στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Ως συνθέτης από το 1973 στο Άαχεν της Γερμανίας και στο Παρίσι ως την μεταπολίτευση ενεργοποιήθηκε στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα
(αυτοσχεδιαζόμενη μουσική,τζαζ,σύγχρονη,κ.α.) και συνεργάσθηκε με την γνωστή ερμηνεύτρια του Μ.Θεοδωράκη Σούλα Μπιρμπίλη, τον Ντέμη Ρούσσο σε συναυλίες στη Γαλλία, Μ.Ανατολή (Λίβανο) και αλλού
Το 1975 εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου γνωρίζει την Μ.Φαραντούρη και συναντά τον Μ.Θεοδωράκη με τους οποίους συμπράττει επί μακρόν ως υπεύθυνος της ορχήστρας σε συναυλίες ανά τον κόσμο (Ευρώπη,Αφρική, Αυστραλία, Κούβα κ.α.)
Στις συνθέσεις του αντλεί έμπνευση από την ελληνική μουσική παράδοση.
Μελοποιεί ποιήματα του Γ.Σκαρίμπα (δίσκος ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ,Lyra ) Γ.Ρίτσου (CD CARMINA GRAECA ,Lyra 2011),
''Mουσικές ιστορίες της Μακεδονίας'' (δίσκος Lyra) που είναι δημοτικά θέματα της Μακεδονίας σε επεξεργασία για solo πιάνο (μουσικές εκδόσεις Φίλιππου και Παπαγρηγορίου Νάκα) που διατίθενται και διδάσκονται στα Ωδεία της χώρας και στο εξωτερικό.
ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΦΙΛΩΝ (δίσκος MOTIVO) βασισμένος στο'' Ίδε ο Άνθρωπος'' του Α. Λασκαράτου για trio εγχόρδων όπου περιγράφονται χαρακτήρες ανθρώπων.

Το έργο του ΣΑΛΑΜΙΝΑ της ΚΥΠΡΟΣ σε ποίηση Γ.Σεφέρη παρουσιάστηκε στη Λευκωσία και Λεμεσσό με μεγάλη επιτυχία και έχει εκδοθεί σε DVD από το Υπουργείο παιδείας της Κύπρου και το Υπ.Εθν.Αμύνης του επέδωσε τιμητική Πλακέτα για την προσφορά του στην εθνική υπόθεση της νήσου.
Τον Γενάρη του 2015 παρουσιάστηκε με την κλασική ορχήστρα της ΕΡΤ σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση (και στο ΡΙΚ) με υψηλή ακροαματικότητα και εγκωμιαστικές κριτικές.
Έργα του ερμήνευσε στο Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου (ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ του Οδ.Ελύτη), στην Αίγυπτο καλεσμένος στα Καβάφεια από τον Κωστή Μοσκώφ (Στη Διάλεκτο της Ερήμου του Γ.Κοντού), στο Ισραήλ (Μουσικές Ιστορίες της Μακεδονίας), σε περιοδεία ανά την χώρα όπου σε συνεργασία με το Παλαιστινιακό Πολιτιστικό Κέντρο και τους προοδευτικούς Ισραηλινούς φοιτητές ενημέρωσε σε μεγάλη
μουσική περιοδεία το κοινό για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Επίσης εμφανίσθηκε στη Γαλλία,Βουλγαρία,Κύπρο κ.α.
Το μουσικό του έργο ΛΥΡΙΚΟΣ ΒΙΟΣ σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού παραγγελία της Μ.Μερκούρη και του χαράκτη Τάσσου (ΠΑΠΟΚ) το 1981 -(πρεμιέρα στο θέατρο ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ της Αθήνας για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή)παρουσιάστηκε και σε συναυλία για τους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θεσ/νίκης κ.α.
Συνάντησε τους ποιητές της Θεσ/νίκης Ν.Γ.Πεντζίκη,Μ.Αναγνωστάκη.,Π.Θασίτη,Κλ.Κύρου, Ντ.Χριστιανόπουλο κ.α.και μελοποίησε ποιήματά τους υπό τον τίτλο ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που τα παρουσίασε σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Μελοποίησε ποιήματα της Εύας Λιάρου για την γυναίκα (παρουσιάσθηκαν σε διεθνές φεστιβάλ στην Πάρο το 2011, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και πρόσφατα στις 7 Μαρτίου 2016 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας).
Έγραψε επίσης τραγούδια για τη νεολαία σε στίχους ποιητών της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και όλος αυτός ο κύκλος των ποιητών της Θεσ/νίκης παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Έγραψε τις όπερες,''ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ η μητέρα του Μ.Αλεξάνδρου''(παρουσιάσθηκε το 1998 στον ανοιχτό χώρο του Δημαρχείου Καλαμαριάς)καθώς και στο Θέατρο Κήπου (2000)στο Φεστιβάλ Θεάτρου.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ( Φεστιβάλ Ολύμπου Αύγουστος του 2014, Λουξεμβούργο 5/12/2015 και Βασιλικό Θέατρο Θεσ/νίκης 6/6/2016 με μεγάλη επιτυχία).
επίσης την πρωτοποριακή όπερα ADIOS CARMEN (βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Νατάσσας Τσολάκου).
Το έργο του ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΣ που συνέθεσε το 2012 βασίζεται στο βιβλίο της Ε.Α.Πεχλιβανίδου ''Προσφυγιά'' και
αναφέρεται στον διωγμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο και γενικότερα στους πρόσφυγες.
Παρουσιάσθηκε στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη Καλαμαριάς τον Οκτώβριο του 2014 τον Δεκέμβριο του 2016 και στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ τον Δεκέμβριο του 2017.
Τελευταία του έργα οι όπερες "Οδυσσέας στο Νησί της Μάγισσας Κίρκης" όπου παρουσιάστηκε στην Ιθάκη το καλοκαίρι του 2018 και η όπερα "Ορφέας και Εριφύλλη: Ένα Βυζαντινό Παραμύθι" βασισμένο στο βιβλίο "το Πουλί και η Φλογέρα" του Άγγελου Λιάπη.
Ως πιανίστας συμμετείχε στους δίσκους Ρεζέρβα και Happy Day του Διονύση Σαββόπουλου, στο Ραντάρ του Μ.Θεοδωράκη καθώς και
στον τελευταίο δίσκο του Μ.Χατζιδάκι "Τα Πρόσωπα και οι Μύθοι μιας Γυναίκας"με ερμηνεύτρια την Νάνα Μούσχουρη.
Υπήρξε μαέστρος της ορχήστρας της ΕΡΤ3 πραγματοποιώντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Διετέλεσε μόνιμος καθηγητής πιάνου επί σειρά ετών στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΥΠΠΟ).
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments