....

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΜΑΧΗΣ Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ! ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

 

 

 

Συνολικά 60 άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης - ROSU της αστυνομίας του Κοσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση για την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Σήμερα το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης - ROSU της αστυνομίας του Κοσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Η λίμνη αυτή αποτελεί "μήλον της έριδος" μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία. Για το Κόσσοβο η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό "Obilic" κοντά στην Πρίστινα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσσοβο. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσσόβου.

Σεπτέμβριος 29, 2018. 17:11
 
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από την επίθεση στη λίμνη Γκάζιβόντε εξέδωσε διαταγή προς τον σερβικό στρατό να βρίσκεται σε υψίστη ετοιμότητα μάχης, γράφουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.
 

 

Ο Βούτσιτς διέταξε τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, Μίλαν Μλίτλοβιτς να θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας  μάχης.

 

 
 
Ως λόγος αναφέρεται  ‘η επίθεση ειδικών αλβανικών δυνάμεων στους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια».
 
Ο Σέρβος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στο σερβικό λαό στις 21:00.
 
 

 

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης περίπου 60 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου (που οι Σέρβοι τους αποκαλούν ως Rosu) πήγαν χωρίς προειδοποίηση νωρίς το πρωί σήμερα στη λίμνη Γκαζιβόντα, ως συνοδεία του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι. 

 

 
Οι ειδικοί της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου μπήκαν στο Κέντρο Οικολογίας, Ανάπτυξης και Αθλητισμού στο Ζούμπιν Πότοκ, που βρίσκεται κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό και σύμφωνα με τον Μάρκο Τζούριτς κρατούν τέσσερις Σέρβους εργαζόμενους.
 
 
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργός Εσωτερικών, Δρ Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι μετά  την  κράτηση των αθώων εργαζομένων στον υδροηλεκτρικό σταθμό από τους Αλβανούς του Κοσόβου, το υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις εντολές του αρχηγού του κράτους.
 
 
Ωστόσο, η κατάσταση δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί σε βαθμό, για την  εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
 
 
 
novosti.rs, rs.n1info.com, kurir.rs
 
-

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments