....

ΣΕΚ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΙΑ – Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τελικά φαίνεται,

από τις διαρροές στον τύπο, ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων (εισαγωγέων – πολυεθνικών) στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος.

Όπως τονίζει ο ΣΕΚ, χωρίς καν να είναι προαπαιτούμενο από την Τρόικα συμφώνησε να αυξήσει τις ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες από τις 5 που είναι σήμερα. Ξεπέρασαν δηλαδή κάθε προσδοκία ακόμη και αυτών που πίεζαν για διάρκεια 7 ή 10 ημερών.

 

Οι συνέπειες της αύξησης ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις έντεκα ημέρες θα είναι τραγικές, αναφέρει ο Σύνδεσμος διότι:

-Θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές υποβαθμισμένης ποιότητας γάλακτος, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη επιβαρυμένο σήμερα με 2 δις € ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

-Θα αποτελέσει θανατηφόρο χτύπημα όχι μόνο για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αλλά και για την γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκου ελληνικού γάλακτος.

-Οι  Έλληνες καταναλωτές καλούνται να καταναλώσουν, έστω με μικρή μείωση της τιμής που αμφισβητείται και αυτό, γάλα υποβαθμισμένο, εισαγόμενο, αγνώστου προέλευσης, αφού πρόσφατα έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης.

-Οι 100.000 περίπου απασχολούμενοι άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα της αγελαδοτροφίας (παραγωγή, εμφιάλωση, διακίνηση γάλακτος) θα έχουν να αντιμετωπίσουν έντονο το φάσμα της ανεργίας και την απαξίωση τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει στον τομέα.

-Όσον αφορά το φρέσκο γάλα μιας ημέρας μόνο τοπικές κοινωνίες μπορούν να τροφοδοτηθούν και όχι μεγάλα αστικά κέντρα. Εξάλλου και σήμερα αυτό μπορούσε να γίνει αφού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999, καθορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης του φρέσκου γάλακτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες.

 

Καταλήγοντας ο ΣΕΚ επισημαίνει πως η ευθύνη τώρα είναι στους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, και τους καλεί να μην συμφωνήσουν στην καταστροφή της ελληνικής αγελαδοτροφίας και στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Τους καλεί, επίσης, να προστατέψουν τον Έλληνα καταναλωτή.

paseges.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments