....

ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ: ΕΑΝ Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αν η Κριμαία είχε παραμείνει ουκρανική, θα είχαν χτιστεί εκεί τώρα βάσεις του ΝΑΤΟ και ότι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του  στο Al Jazeera, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: 

« Μετά την ολοκλήρωση της κρίσης που προσπαθούμε να τελειώσουμε τώρα, οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα ζήσουν στο μέλλον. Αυτό συζητείται αυτή τη στιγμή στους πολιτικούς κύκλους. Δεν συμμετέχω σε αυτές τις συζητήσεις. Σίγουρα ενεργούμε με βάση το γεγονός ότι αυτή πρέπει να είναι η γνώμη όλων των λαών που ζουν στην Ουκρανία», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί σε κάθε είδους οικονομική και πολιτική πίεση.

Οι θέσεις του Ρώσουν υπουργού Εξωτερικών έχουν συνοπτικά ως εξής:

Ο Ζελένσκι δεν έκανε τίποτα για τον συνεχιζόμενο αιματηρό πόλεμο εναντίον του λαού του. Είπε ψέματα υποσχόμενος να αποκαταστήσει την τάξη όταν υπέγραψε πολλαπλές συμφωνίες με εκπροσώπους του Ντονμπάς. Παραβίασε αυτές τις συμφωνίες χωρίς δισταγμό.

Ένα ξεκάθαρο καθήκον τέθηκε στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε τις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Αυτό το καθήκον είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένοι τύποι επιθετικών όπλων που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία, ούτε θα κατασκευαστούν ποτέ εκεί.

Αν κάποιος αμφιβάλλει ότι μπορούμε να αντέξουμε κάθε είδους καταπίεση, συνιστώ να κοιτάξουμε την ιστορία της Ρωσίας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της Σοβιετικής Ένωσης ή την ιστορία της ζωής μας όταν ήμασταν κατεχόμενοι από εχθρικούς στρατούς.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη»

Στις διαπραγματεύσεις μας με την Ουκρανία, δεν απαιτούμε συνθηκολόγηση από αυτούς, προσφέρουμε μια συμφωνία. 

Αυτή η συμφωνία θα εγγυηθεί τα νόμιμα δικαιώματα και την ισότητα όλων των λαών που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών μειονοτήτων.

Η Ουκρανία έχει τεχνικά τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, η Ρωσία δεν θα το επιτρέψει.

Σκοπός της επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι η προστασία των ανθρώπων εκεί, ειδικά στο Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ήθελε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι να συζητήσουν αυτές τις εγγυήσεις με τους Ουκρανούς εκπροσώπους στον δεύτερο γύρο. 

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας αναβάλλουν τον δεύτερο γύρο, όπως και στην πρώτη συνάντηση. 

Υποθέτω ότι οι Αμερικάνοι δεν το επιτρέπουν. Γι' αυτό κανείς δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη.

Εάν η Δύση αποφασίσει να ρίξει το Σιδηρούν Παραπέτασμα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να ζούμε, να ευδοκιμούμε, ακόμη και να μην ανησυχούμε πολύ για το τι κάνουν οι δυτικοί εταίροι μας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δική τους αναξιοπιστία και  το αδιαπραγμάτευτο.

«Η Ουκρανία πρέπει να περάσει στη διαδικασία καθαρισμού όπως η Γερμανία στο παρελθόν»

Τόνισε ότι η Ουκρανία έπρεπε να περάσει από τη διαδικασία αποναζιστικοποίησης  όπως η Γερμανία στο παρελθόν.

Συνέχισε ο Λαβρόφ:

Να αποβάλλουν τον ναζισμό. Ακριβώς όπως η φασιστική Γερμανία πέρασε από μια τέτοια διαδικασία. Για άλλη μια φορά, σας προτρέπω να παρακολουθήσετε τα δημόσια διαθέσιμα βίντεο που δείχνει την ελευθερία που έχουν οι νεοναζί στην Ουκρανία όταν παρελαύνουν κάτω από πορτρέτα εγκληματιών πολέμου. 

Ο Πρόεδρος (Βλαντιμίρ) Ζελένσκι τους αναθέτει τη φρουρά του για να τους παράσχει τιμητική φρουρά. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει…

cumhuriyet.com.tr

 

--

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments