....

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕΛΟΣ ΑΣ ΚΑΙ ΑΕΣ

Στις 14 Ιανουαρίου 2020 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το άρθρο 35, στο οποίο δεν υπήρχε δυνατότητα σχολιασμού στη δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται στην ποινή φυλάκισης από τρεις (3) μήνες έως ένα (1) έτος, σε μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ή Εποπτικού Συμβουλίου ή υπάλληλος Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) και Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης (ΑΕΣ) αν:

α) Εν γνώσει του παρέχει στη Γενική Συνέλευση ή σε εκείνον που ασκεί την εποπτεία ή τον έλεγχο ψευδή στοιχεία ή αρνείται ή αποκρύπτει αληθή στοιχεία, γεγονότα ή περιστατικά, που αφορούν στην οικονομική κατάστασή τους

β) Εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδείς ή εικονικές εγγραφές στα βιβλία τους ή συντάσσει ψευδείς ή εικονικούς ισολογισμούς και ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις

γ) Αρνείται να παραδώσει ή αποκρύπτει από εκείνον που ασκεί έλεγχο ή εποπτεία, τα τηρούμενα στοιχεία ή βιβλία ή παρεμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την άσκηση ελέγχου ή εποπτείας.

Επίσης στο ίδιο άρθρο αναφέρει ότι με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) έτος, τιμωρείται όποιος διενεργεί έλεγχο ή εποπτεία σε ΑΣ ή ΑΕΣ και παρέχει εν γνώσει του ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτει ή αρνείται αληθή γεγονότα ή περιστατικά που αφορούν στη διαχείρηση του.

Ακόμη τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα μέχρι ένα (1) έτος ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές ταυτόχρονα όποιος παρεμποδίζει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Εποπτικού Συμβουλίου ή της Γενικής Συνέλευσης των μελών ΑΣ και ΑΕΣ, με χρήση σωματικής βίας ή απειλής σωματικής βίας ή άλλης παράνομης πράξης.

Τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα μέχρι ένα (1 ) έτος όποιος:
α) Ενεργεί πράξεις διοίκησης ή διαχείρισης ή ελέγχου ΑΣ μετά τη λήξη της θητείας του ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ή Εποπτικού Συμβουλίου του.
β) Ψηφίζει χωρίς δικαίωμα ή ψηφίζει πολλές φορές ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή μη γνήσιου αποτελέσματος εκλογής για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου ΑΣ.

Γυναικείοι συνεταιρισμοί
Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι για τη σύσταση ΑΣ μέλη των οποίων, σύμφωνα με το οικείο Καταστατικό μπορούν να γίνουν αποκλειστικά γυναίκες, απαιτείται ελάχιστος αριθμός πέντε (5) ιδρυτικών μελών. Αν τα μέλη του γυναικείου ΑΣ είναι έως και δέκα (10), δεν απαιτείται η εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός εάν προβλέπονται από το Καταστατικό του. Εφ' όσον δεν προβλέπεται η εκλογή διοικητικού συμβουλίου, η διοίκηση του γυναικείου ΑΣ ασκείται από όλα τα μέλη του ή από ένα μέλος που εκλέγεται από αυτά ως διαχειρίστρια, σύμφωνα με τους όρους του Καταστατικού.

Όριο σε θητεία
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στο ΥπΑΑΤ υπάρχουν σκέψεις να βάλουν όριο στην θητεία του προέδρου των ΑΣ και ΑΕΣ, αν και στη δημόσια διαβούλευση δεν υπήρχε. Δηλαδή ένας πρόεδρος στη συνεταιριστική οργάνωση δεν θα μπορέσει να είναι για πάνω από δύο θητείες.

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο νόμου

Παϊσιάδης Σταύρος

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments