....

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η συμφωνία με τους δανειστές «σχεδόν έχει κλείσει» διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, αν και απομένουν προς διευθέτηση το μέγα θέμα των συντάξεων και επιμέρους πτυχές  των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια. Όμως, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, θα αναγκασθεί τώρα να αποδεχθεί το συνολικό «πακέτο» που έχουν διαμορφώσει οι δανειστές, συνοψίζοντας τα επιμέρους συμφωνηθέντα και τις πρόσθετες απαιτήσεις τους.

Ισως χρειασθεί μάλιστα να παράσχει και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι τα φορολογικά μέτρα της συμφωνίας τα υποστηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση(!) – αυτό τουλάχιστον ζητά το ΔΝΤ.

Είναι το τελικό κείμενο της συμφωνίας, που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών 450 εκατ. ευρώ το 2018, εφαρμογή των αντίμετρων μόνον εάν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% - και όχι 3,5%-  και διαπιστωθεί πως είναι διατηρήσιμο, μείωση του αριθμού των συμβασιούχων στο Δημόσιο,  άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, πώληση του 17% της ΔΕΗ και άλλες ρυθμίσεις μικρότερης σημασίας.

Πρόκειται για 4 επιμέρους κείμενα, τα οποία αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα». Παρουσιάζονται ως «σχέδιο συμφωνίας» και ασφαλώς θα αποτελέσουν αντικείμενο διαφωνιών και αντιρρήσεων από ελληνικής πλευράς σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Τα δύο προέρχονται από το ΔΝΤ (Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών MEFP και συνοδευτικό Τεχνικό Μνημόνιο TMU) και τα άλλα δύο είναι των ευρωπαϊκών Θεσμών (Συμπληρωματικό Μνημόνιο και το τεχνικό του σκέλος -TMU).

Πλεόνασμα και δημοσιονομική τρύπα

Περιλαμβάνουν τα πάντα: Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2018-2020 (επιδόματα - συντάξεις - αφoρολόγητο), τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την πολιτική για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια.

Υπάρχει επίσης η λίστα με τα αντίμετρα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιούνται.

Σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ, η  κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5 % του ΑΕΠ για μετά το 2018, αλλά τα ήδη δρομολογημένα μέτρα δίνουν πλεόνασμα μόνον 2,2%. Διαπιστώνεται δηλαδή απόκλιση  1,3% του ΑΕΠ και η δημοσιονομική τρύπα φτάνει τα 2,5 δισ.

Για να καλυφθεί αυτό το άνοιγμα, η κυβέρνηση δεσμεύεται όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος για μέτρα εξοικονόμησης 450 εκατ ευρώ. Τα οποία θα προκύψουν από κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου των ιατρικών δαπανών,κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στου φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Το τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο εάν υπάρχει ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5%. Αρα ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως στο 3,7%. Προβλέπεται ότι θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι η υπεραπόδοση έναντι του στόχου είναι «διατηρήσιμη»

Μείωση συμβασιούχων    

Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, ώστε να πέσει ο αριθμός τους από 49.448 τον Δεκέμβριου του 2016 σε 48.420 το Δεκέμβρη του 2019.

Για τις συντάξεις προβλέπεται κατά το  2019 καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ενώ για το αφορολόγητο προβλέπεται μείωση στα 5.681 ευρώ που οδηγεί σε απώλεια 650 ευρώ ετησίως για τους πλέον φτωχούς.
Επίσης το ΔΝΤ στο προσχέδιο συμφωνίας ζητεί να σταματήσει η πρακτική του ελληνικού να διατηρεί σε διαρκή ομηρία τον φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα ζητεί οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι να επικεντρώνονται σε ζωντανές υποθέσεις της τελευταίας τριετίας και ν ακυρωθούν οι έλεγχοι για τα φορολογικά έτη πριν το 2012 για τα οποία υπάρχει παραγραφή.  Από τις υποθέσεις αυτές να μείνουν ανοικτές μόνον όσες έχει ήδη επιβεβαιωθεί σοβαρή φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ.      

H απαίτηση για συναίνεση από ΝΔ!

Υπάρχει και η απαίτηση του ΔΝΤ για διασφαλίσεις ότι τα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση σήμερα για να εφαρμοστούν σε ορίζοντα έξω από την θητεία της , δεν θα κριθούν αντισυνταγματικά.

Εντύπωση προκαλεί ότι στο κείμενο αναφέρεται πώς η κυβέρνηση "θα διαβεβαιώσει" τους εκπροσώπους  του ΔΝΤ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συναινέσει τουλάχιστον στα φορολογικά μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλισθεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ουσιαστικά το Ταμείο προσπαθεί να αποσπάσει μιά άνευ ουσιαστικής αξίας έμμεση δέσμευση-διαβεβαίωση ότι τα νέα μνημονιακά μέτρα θα εξαρμοσθούν ακόμη και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής.

Στο κείμενο που καλείται να υπογράψει η κυβέρνηση αναφέρεατι: «Θα παράσχουμε διαβεβαιώσεις στο προσωπικό του ΔΝΤ, ότι η ΝΔ υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί σε μορφή και χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στα έγγραφα του προγράμματος».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments