....

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922!

Για πρώτη φορά θα τελεστεί επίσημα στη Σμύρνη η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων. Ο εορτασμός των Θεοφανίων έχει προγραμματιστεί με τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής ενώ στις 12.30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σμύρνης.

Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για τα λιγοστά μέλη της παροικίας και για τους υπόλοιπους ορθοδόξους οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αρκετοί θα είναι και οι επισκέπτες από την Ελλάδα. Για τους ομογενείς η εορτή των Φώτων σηματοδοτεί μια νέα σελίδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων.

«Μέχρι τώρα, όλα τα χρόνια δεν γινόταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Ο εορτασμός ήταν συμβολικός μέσα στην εκκλησία μας. Ερχόταν ιερέας για τις ημέρες αυτές και συγκεντρωνόμαστε ομογενείς, φίλοι, σε μια αίθουσα ή στην εκκλησία, κόβαμε την πίτα και κάναμε όλοι μαζί μια προσευχή» λέει η κ. Αθηνά Σάμογλου, γραμματέας της Ορθόδοξης Κοινότητας, και υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος για την παροικία.

«Για πρώτη φορά θα γίνει τελετή και λειτουργία στη θάλασσα, ενώ έρχονται καλεσμένοι από την Ελλάδα φίλοι και ομογενείς. Αυτό είναι η αρχή, κάθε χρόνο θα είμαστε και καλύτερα. Για την τελετή έχουμε αυτήν τη φορά επίσημη άδεια αλλά και υποστήριξη από τις αρχές. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Οπως μεγαλώσαμε, είχαμε στερηθεί αυτά τα πράγματα, μας έλειπαν, και τώρα είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι με το γεγονός. Όλα αυτά γίνονται τώρα χάρη στον πατέρα Κύριλλο, ένα φως έχει έρθει στη Σμύρνη».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments