....

ΣΚΗΝΕΣ «ΙΝΔΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ» ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ – ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ… ΘΗΣΑΥΡΟ

Κυνήγι ενός καλά κρυμμένου -και απροσδιόριστου- θησαυρού φαίνεται πως έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου στο Μοναστήρι Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Αλμωπία Πέλλας.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

«Πρωταγωνιστές» στο όλο σκηνικό που θυμίζει… Ινδιάνα Τζόουνς είναι οι άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας που αφού πρώτα απέκλεισαν την περιοχή, σκάναραν με ανιχνευτές χρυσού τον προαύλιο χώρο και εξωτερικά τμήματα του Μοναστηριού και στη συνέχεια με εκσκαφείς άρχισαν να ανοίγουν τρύπες, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους μοναχούς, όσο και στους κατοίκους του χωριού.

Σύμφωνα με τον θρύλο που μεταφέρεται ανά τα χρόνια από τους παλιούς μοναχούς στους νεότερους, εικάζεται ότι στην κρύπτη του ναού υπάρχει καλά φυλαγμένος θησαυρός, με κάποιους να κάνουν λόγο για χρυσό, όπλα αλλά και αρχαία κειμήλια. Ο θρύλος απέκτησε σάρκα και οστά μετά τη σύλληψη αρχαιοκάπηλου στη Σπάρτη τον Νοέμβριο, που φέρεται να πιάστηκε με κειμήλια που προήλθαν από το εν λόγω Μοναστήρι.

Το Μοναστήρι Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Όπως περιγράφει μοναχός του Ιερού Ναού στο Politic.gr, «στις 4 Δεκεμβρίου η Κρατική Ασφάλεια ήρθε στον ναό, με σκοπό να μας προφυλάξει από αρχαιοκάπηλους που ενδεχομένως να εμφανίζονταν για να ξεθάψουν κάθε τί πολύτιμο». Ωστόσο, δύο μέρες μετά, με τη συνδρομή εκσκαφέα, εργατών και κομπρεσέρ και υπό την επίβλεψη της Ασφάλειας και παρουσία ειρηνοδίκη, άρχισαν να σκάβουν τρεις μεγάλες τρύπες στο έδαφος, με τους μοναχούς να προσπαθούν να τους αποτρέψουν, εκφράζοντας φόβο για πιθανά προβλήματα στατικότητας του ναού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η πρώτη τρύπα ανοίχτηκε στη βόρεια πλευρά του ναού, κοντά στις σκάλες, ενώ η δεύτερη πίσω από την κόγχη του ιερού, και μία πίσω από το ιερό. “Άνοιξαν τρύπα πίσω από την κόγχη του ιερού, διαστάσεων 4 επί 2,5 επί 2 μέτρα βάθος. Ήθελαν να ανοίξουν κι άλλη, μπροστά στις κολώνες του ναού, αλλά θα είχαμε πρόβλημα στατικό, κινδύνευε ο ναός να πέσει και τους παρακαλέσαμε να μην συνεχίσουν”.

Η πρώτη τρύπα, που ανοίχτηκε στη βόρεια πλευρά του ναού, κοντά στις σκάλες
Η δεύτερη τρύπα, που ανοίχτηκε πίσω από την κόγχη του Ιερού
Η τρίτη τρύπα, πίσω από το Ιερό, η οποία έχει καλυφθεί

Παρά τις αντιδράσεις των μοναχών, η επιχείρηση συνεχίζεται ακατάπαυστα εδώ και 16 ημέρες και το Μοναστήρι παραμένει φρουρούμενο από περιπολικό της ΕΛΑΣ που απαγορεύει την είσοδο, ενώ μέσα συνεχίζουν να βρίσκονται δυνάμεις της Ασφάλειας που επιτηρούν τον χώρο αλλά και τα συνεργεία που εκτελούν τις ανασκαφές.

Δήμαρχος Αλμωπίας: «Βρίσκεται το μισό κράτος εκεί»

Για το θέμα τοποθετήθηκε στο Politic.gr και ο δήμαρχος Αλμωπίας, Χρήστος Μπάτσης, ο οποίος έκανε λόγο για «οργανωμένη επιχείρηση του κράτους» και παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν έχει προκύψει το παραμικρό ζήτημα με τους μοναχούς. «Η έρευνα είναι σε γνώση όλων των αρμόδιων φορέων, από την Ελληνική Αστυνομία μέχρι την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας. Ουσιαστικά, είναι το μισό κράτος στο Μοναστήρι αυτή τη στιγμή», ανέφερε, προσθέτοντας: «Όλα βαίνουν μια χαρά, οι μοναχοί είναι ελεύθεροι, δεν είναι εγκλωβισμένοι, απλώς δεν λειτουργεί το μοναστήρι».

Βέβαια, ακόμη και στον δήμαρχο έφτασαν οι… ψίθυροι, για την ύπαρξη θησαυρού. «Ακούγονται πολλά ότι βρίσκεται κάτι, κάτω από το Μοναστήρι, από χρυσό μέχρι εκκλησιαστικά κειμήλια και αρχαιότητες. Πρέπει να δείξουμε λίγη υπομονή όλοι, καθώς είμαστε σε αναμονή για την επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία», σημείωσε.

Ο ίδιος μάλιστα, ανέφερε ότι στο σημείο των ερευνών βρίσκεται και όχημα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). «Διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό για τις ανασκαφές και μεταξύ αυτών στο Μοναστήρι βρίσκεται και ένα όχημα του ΙΓΜΕ το οποίο συνδράμει με τον δικό του τρόπο στην εξέλιξη της επιχείρησης», τόνισε.

Αυτοψία από βουλευτές

Επίσκεψη στο σημείο πραγματοποίησαν και πολιτικοί, με πρώτο τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο ο οποίος έθιξε το θέμα στη Βουλή, αλλά και ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι όλα γίνονται υπό την αυστηρή εποπτεία των αρμόδιων αρχών καθώς και ότι θα παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Αυτοψία έκανε και η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία τόνισε το εξής: “Μετέφερα στην Προϊσταμένη των ερευνών, απηχώντας την αγωνία των μοναχών και των κατοίκων, την ανάγκη να ληφθούν προστατευτικά μέτρα ώστε να μην θιγεί η στατικότητα της Μονής η οποία ανεγέρθη το 1180 και αποτελεί σημείο αναφοράς της Ορθόδοξης πίστης για χιλιάδες πιστούς και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Με διαβεβαίωσε ότι έχουν κληθεί ήδη όλες οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν, αφού ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί η στατικότητα της Μονής”.

Καταγγελία για ύπαρξη αρχαιοτήτων

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η όλη επιχείρηση αφορά έρευνα της Διεύθυνσης Αρχαιοκαπηλίας Αττικής, η οποία εκκίνησε μετά από καταγγελία για ύπαρξη αρχαιοτήτων στα σπλάχνα του Μοναστηριού. Αρχικά είχε ενημερωθεί και η Εφορεία Σπηλαιολογίας, ενώ ενήμερη είναι και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments