....

ΣΚΟΠΙΑ: ΜΙΚΡΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Το μήνυμα που απέστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Σκόπια, να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα,

πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, «είναι ένα καλό σήμα», εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες, όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Εκφράζουν, επίσης, την ελπίδα ότι θα μπορούσε να έχει το μήνυμα αυτό κάποια επίδραση και στις δύο πλευρές, αλλά, υπάρχει ελάχιστη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μετατόπιση από τις κόκκινες γραμμές και από τις δύο χώρες.

 

Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί προφανώς την επιστολή υποστήριξης προς τα Σκόπια, που υπεγράφη από 40 μέλη του Κογκρέσου.

Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να αναμένεται ότι η διεθνής κοινότητα θα διαδραμάτιζε καίριο ρόλο στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω της επίδρασης της και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον αναλυτή Ντιμιτάρ Μίρτσεφ.

Ωστόσο, ο Μελάντ Ραμαντάνι, από το Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  θα προσθέσει ότι εάν υπάρχει θέληση και ειλικρινές ενδιαφέρον για όλα τα θέματα από το ΝΑΤΟ, όπως η διεύρυνση και η ένταξη των Σκοπίων, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ενταχθούν τα Σκόπια στη Συμμαχία. Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την πολιτική και τη στρατιωτική του δύναμη (το ΝΑΤΟ) στην αντιμετώπιση του ζητήματος μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments