....

ΣΚΟΠΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ» ΓΛΩΣΣΑΣ

Νόμος για τη σωστή χρήση της «μακεδονικής» (νοτιοσλαβικής) γλώσσας πέρασε από κοινοβούλιο των Σκοπίων.

 

Η Επιτροπή Πολιτισμού κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να εγκριθεί ένας νέος νόμος που όχι μόνο θα βελτιώσει την εφαρμογή της γλώσσας, αλλά και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο για τη σωστή χρήση της. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού ως εισηγητή, θα συσταθεί Επιθεώρηση που θα παρακολουθεί εάν όλοι οι φορείς χρησιμοποιούν σωστά την ενιαία «μακεδονική» γλώσσα, χωρίς τοπικούς ιδιωματισμούς ή διαλέκτους.

Η αντιπολίτευση χαιρέτισε την πρωτοβουλία, αλλά προανήγγειλε τροπολογικές παρεμβάσεις που θα απαιτούσαν υποχρεωτική γνώση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας κατά την απόκτηση της υπηκοότητας, κατά τη διάρκεια της απασχόλησης… Οι βουλευτές τόνισαν επίσης την ανάγκη χρήσης του Μακεδονικού Ταμείου.

Για την κυβέρνηση, το προτεινόμενο κείμενο κινείται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της μακεδονικής γλώσσας σε αρκετούς τομείς και θεσμούς.

Ο νέος νόμος προβλέπει υποχρεωτική διόρθωση κειμένων σε όλα τα ιδρύματα, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόσθετη απασχόληση διορθωτών. 

Ως τροπολογία, η υποχρεωτική εκμάθηση της μακεδονικής γλώσσας θα επιβάλλεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γράφουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments