15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με μια μαχητική απεργιακή συγκέντρωση, τα Σωματεία και οι Φορείς Πέλλας έδωσαν τον τόνο από την Πλατεία ΕΠΟΝ στα Γιαννιτσά, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας να καταδικάσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο πραγματικό τερατούργημα, που ισοπεδώνει εργατικά δικαιώματα, καταστρατηγεί συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων του νομού, εκπρόσωποι φορέων.
Χαιρέτισαν μεταφέροντας εικόνα από τον κλάδο τους οι Χρήστος Κοντίδης, μέλος του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), η Όλγα Κουρουτζάκη, μέλος της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών.
Ακολούθησε η ομιλία από την Αριστέα Χατζηβασιλειάδου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νομού Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα.
Στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Μια μεγάλη μέρα ξημέρωσε σήμερα για την εργατική τάξη, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο που χτυπά τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, το 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση.
Η κυβέρνηση έφερε για συζήτηση ένα νομοσχέδιο που ξεπέρασε κάθε αρνητική προσδοκία κι εκτίμηση. Ένα νομοσχέδιο που χτυπά βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Από όσα αποκάλυψε ο υπουργός αποδείχτηκε πως ο χαρακτηρισμός που δώσαμε από την πρώτη στιγμή μιλώντας για «ανατροπές του αιώνα» ήταν όχι μόνο ακριβής αλλά μπορεί να ήταν κι επιεικής. Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση επιβεβαιώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγουμένων – στους μεγαλοεφοπλιστές και τους τραπεζίτες.
Μετά από μήνες προπαγάνδας από την κυβέρνηση, που προϊδέαζαν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το έκτρωμα συζητιέται στη Βουλή. Συνοδεύεται μάλιστα από ένα μπαράζ χυδαίας κατασυκοφάντησης της συνδικαλιστικής δράσης, δυσφήμισης του απεργιακού αγώνα, ανοιχτού καλέσματος σε απεργοσπασία από διάφορα παπαγαλάκια. Συνοδεύεται και από την προσπάθεια των άλλων κομμάτων που πρωτοστάτησαν στο ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων τα προηγούμενα χρόνια, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να ξεπλυθούν στην κολυμβήθρα του νομοσχεδίου της ΝΔ και να αξιοποιήσουν τις δίκαιες εργατικές αντιδράσεις για να μαζέψουν «κουκιά».
Η εμπειρία άλλωστε είναι μεγάλη για τον ρόλο συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων που είτε θεωρούν τις απεργίες αναχρονιστικές και πως «έχουν φάει τα ψωμιά τους», όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είτε ως φωνακλάδες καλούν σε απεργίες την τελευταία στιγμή, χωρίς να κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι για την οργάνωσή τους, τις υποβαθμίζουν συστηματικά.
Η απεργία όμως ως μορφή πάλης είναι σύγκρουση και όχι τηλεοπτικό σόου. Δεν είναι ούτε σαματάς ούτε συμβολισμός. Απεργιακούς ακτιβισμούς πραγματοποιούν όσοι έχουν απέχθεια στη συνειδητή λαϊκή πάλη, αυτοί που δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, όσοι βρίσκονται σε απόσταση από τους καημούς και τους προβληματισμούς των ανθρώπων του μόχθου, όσοι φτιάχνουν αγωνιστικά προφίλ και τα κορνιζάρουν με τις πλάτες και τη στήριξη της εργοδοσίας.
Έτσι, κυβέρνηση και εργοδοσία βγήκαν σαν έτοιμοι από καιρό, πατώντας πάνω σε προηγούμενους νόμους και διατάξεις και ετοίμασαν για τους εργαζόμενους ένα μέλλον ζοφερό.
Χωρίς χάσιμο χρόνου, δηλώνουμε κι από δω σήμερα ότι θα δουλέψουμε με αποφασιστικότητα για να υπάρξει ένα πλατύ εργατικό μέτωπο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό της τερατούργημα. Και όχι μόνο: Θα απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που έχουν τσακίσει διαχρονικά και κυριολεκτικά την ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα, για αγώνα σκληρό, μαζικό  σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Για να έρθουν δυναμικά στο προσκήνιο οι διεκδικήσεις μας, για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, για σύγχρονα εργατικά δικαιώματα, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
Το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο και η ίδια η απεργία όπλο που δεν θα το αφήσουμε να γίνει ούτε συμβολική ενέργεια ούτε παιχνίδι. Κυρίως όμως είναι όπλο που δεν μπορεί να περιοριστεί σε νόμους και διατάξεις των εκμεταλλευτών μας, δεν παζαρεύεται στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων».
Η απεργία στηρίζεται στη θέληση των εργατών να συγκρουστούν με την εργοδοσία και το κράτος της, για τις διεκδικήσεις τους, για τη ζωή τους. Όσες τροπολογίες και να φέρουν για να την αλλοιώσουν και να τη μετατρέψουν σε άηχο πυροτέχνημα, να γνωρίζουν πως ούτε τη χαρίζουμε σε τυχοδιωκτισμούς, ούτε την παραδίδουμε στους εργατοπατέρες. Κυρίως όμως δεν θα παίρνουμε την άδεια των εργοδοτικών ενώσεων, λ.χ. των εφοπλιστών, ή του υπουργού για να τους αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους, για να διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε».
Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια απ’ το οχτάωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Η ΓΣΕΕ δεν είναι φωνή των εργατών, είναι τα τσιράκια των αφεντικών», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά». Η πορεία κορυφώθηκε με την κοινή απόφαση για συνέχιση της οργάνωσης του αγώνα, μέχρι αυτό το νομοσχέδιο να παρθεί πίσω. Προχωράμε άμεσα σε νέο κύκλο περιοδειών στους χώρους δουλειάς, σε συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις. Μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Δεν αφήνουμε καμία ώρα χαμένη. Όλοι στη μάχη, μέχρι την τελική νίκη, την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

 
2021-06-10-153913 2021-06-10-153905 2021-06-10-153856 2021-06-10-153849 2021-06-10-153839 2021-06-10-153829 2021-06-10-153823

 

2021-06-10-193120 2021-06-10-193111 2021-06-10-193101 2021-06-10-193051
2021-06-10-193232

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments