....

ΣΟΒΑΡΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΝ ΟΣΔΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΑΝΤΙ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Όσον αφορά τα προγράμματα, μια διαφορετική προσέγγιση, αυτή της τμηματικής καταβολής, φαίνεται πως επέλεξαν οι αρμόδιοι των πληρωμών, προφανώς σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις όποιες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου θα προκαλούσε μια απευχόμενη καθυστέρηση. Υπό τη λογική αυτή, η εν λόγω πληρωμή ξεκίνησε με τη Νιτρορύπανση, δεδομένου ότι είναι και το μοναδικό στο οποίο δεν εντοπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, για να ακολουθήσουν Κομφούζιο, Βιολογική Γεωργία, αυτόχθονες φυλές, με τη Βιολογική κτηνοτροφία να είναι η τελευταία που πληρώνεται μέχρι την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ αυτό που μένει να φανεί είναι το κατά πόσο η πρόσφατη απόφαση που μειώνει τις ΜΜΖ για τα μικρά αιγοπρόβατα και επηρέασε την κατανομή βοσκοτόπων στην πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, θα επιδράσει και στο πριμ της Βιολογικής κτηνοτροφίας.

Σχετικά με τις επόμενες ημερομηνίες πληρωμών, η ατζέντα τοποθετεί το διήμερο 20 με 21 Δεκεμβρίου την εξόφληση του τσεκ, με αστερίσκους ωστόσο που έχουν να κάνουν τόσο με τις ενστάσεις για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, όσο και με τις διοικητικές πράξεις στα ΑΤΑΚ.

Προς το παρόν, οι πληροφορίες θέλουν το 40% από τους πλέον των 60.000 αγροτών που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα ΑΤΑΚ στην πληρωμή του Οκτωβρίου να έχουν υποβάλει διορθωτικές δηλώσεις, με το σύστημα του ΟΣΔΕ να τις επεξεργάζεται μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Από εκεί και έπειτα, το βραδυκίνητο λογισμικό θα εστιάσει στην προετοιμασία της εξόφλησης, με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που παρακολουθούν εκ των έσω τη διαδικασία να θέλουν ένα 30% περίπου όσων δικαιούνται να υποβάλουν διορθωτική δήλωση (περί τους 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους) να μένουν εκτός. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί θα δουν τα ποσά που δικαιούνται από τις κοινοτικές ενισχύσεις σε μια διορθωτική πληρωμή τον Φεβρουάριο.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, χωρίς εξόφληση φαίνεται πως θα μείνουν όσοι παραγωγοί έλαβαν ειδοποίηση για αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η ανακοίνωση του οργανισμού πληρωμών αναφέρει ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η βάση του ΟΣΔΕ θα δέχεται ενστάσεις και μετά θα προχωρήσει η πληρωμή. Οι πληροφορίες θέλουν τις ενστάσεις αυτές, ακόμα κι όταν είναι έγκυρες, να μένουν στο συρτάρι έως ότου τις αξιολογήσει το σύστημα του ΟΣΔΕ, κάτι που σημαίνει πως όσοι δικαιωθούν θα λάβουν σε επόμενο χρόνο τα ποσά που τους αναλογούν.

Σε κάθε περίπτωση, στο βαθμό που η συζήτηση των πληρωμών ξεφεύγει από τον προσδιορισμών απόλυτων ημερομηνιών, όλα δείχνουν ότι όποτε κι αν γίνει η πίστωση των χρημάτων, αρνητικές εκπλήξεις θα διαψεύσουν για ακόμα τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου. Πηγές της Agrenda εκτιμούν ότι τα πράγματα οδεύουν σε μια αντίστοιχη ποιότητα πληρωμών με εκείνη του περασμένου Οκτώβρη και της εξόφλησης του τσεκ το 2020.

Έως 20 Δεκεμβρίου οι διορθώσεις για αχρεωστήτως καταβληθέντα

Η ανακοίνωση πάντως του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ξεκάθαρα ότι στην «Καρτέλα του Αγρότη» αναρτήθηκαν οι ειδοποιήσεις διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και οφειλών διοικητικών κυρώσεων, με τους γεωργούς να μπορούν να υποβάλλουν μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου τις έγγραφες παρατηρήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/upap. Αυτό σημαίνει ότι «μετά τις 20/12/21 ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην εξόφληση της βασικής ενίσχυσης για όλους τους παραγωγούς που πληρούν τα κριτήρια».

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

- Αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά

-  Οφειλές από διοικητικές κυρώσεις

- Οφειλές από κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης

Οι γεωργοί μπορούν να υποβάλουν έγγραφες παρατηρήσεις έως 20/12/2021 στην ηλεκτρονική εφαρμογή https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/upap στην οθόνη Αχρεώστητα με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους. 

Επισημαίνεται, επίσης στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «στο χρονικό διάστημα μετά τις 20/12/21, ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην εξόφληση της βασικής ενίσχυσης για όλους τους παραγωγούς που πληρούν τα κριτήρια. Σε περίπτωση που προκύψει ποσό πληρωμής που καλύπτει το ποσό της οφειλής θα ολοκληρωθεί η επιστροφή των οφειλόμενων ποσών μέσω συμψηφισμού».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments