....

ΣΟΥΒΛΑΚΙ: ΣΟΚ! ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ – ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ

Το κλίμα της εποχής ακολουθεί και το σουβλάκι μιας και αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του όπως και σε άλλα αγαθά στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ακόμα και το σουβλάκι αυξάνεται, καθώς αυξήσεις παρατηρούνται και στην τιμή του κρέατος.

Η νέα τιμή στο σουβλάκι θα είναι στα 2.80, ενώ θα αυξάνεται αν θέλει κάποιος πιο ακριβό κρέας. Μία πίτα με μπιφτέκι γαλοπούλα μπορεί να φτάσει τα 3,80. Σχεδόν 4 ευρώ.

Σουβλακι τιμη: Γιατί αυξάνεται η τιμή στο σουβλάκι

Σουβλακι: Οι αυξήσεις στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις τιμές, έτσι κατά μέσο όρο στα καταστήματα που το τυλιχτό σουβλάκι έκανε 2,30 πήγε στα 2,80 ευρώ το σκέτο καλαμάκι από 1,60 πήγε στο 1,90 ενώ η μερίδα γύρος σκαρφάλωσε από τα 7,10 στα 7,40 ευρώ.

Και έτσι όμως το αγαπημένο φαγητό των φοιτητών και των εργαζόμενων έχει πάψει πια να είναι η φτηνή λύση που γεμίζει το στομάχι.

Μία τετραμελής οικογένεια, με 2 γονείς και 2 μικρά παιδιά, θα χρειαστεί για να φάει στο σπίτι στο σουβλάκια το λιγότερο 6 τυλιχτά. Προς 2,80 το ένα αυτό σημαίνει 16.80 λεπτά μόνο για τα σουβλάκια.

Αν συνυπολογίζει κανείς μία σαλάτα χωριάτικη με 6,20 μία πατάτες 3 ευρώ και 4 αναψυκτικά προς 1,20 συνολικά 4,80 τότε το κόστος φτάνει στα 30.80 από 26,50 ευρώ μία αύξηση 16% για μία λιτή οικογενειακή βραδιά που σίγουρα κανείς δεν θα βαρυστομαχιάσει. Οι καταναλωτές ετοιμάζονται να φτιάχνουν πια σουβλάκια στο σπίτι.

Οι πολίτες που βλέπουν την τιμή να σκαρφαλώνει δυσανασχετούν αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορούν να κάνουν παρά να πληρώσουν το κόστος.

Μετά την αύξηση στο σουβλακι έχουμε και στο πετρέλαιο – βενζίνη

Την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επιδότηση 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης, σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Τη χαρακτήρισε άδικη και επεσήμανε ότι πριν τη ΔΕΘ είχε ζητηθεί η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, δήλωσε ότι:

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο αγαθό επιβίωσης περίπου 6 εκατ. Ελλήνων και για να μην ζήσουμε χρονιές όπως το 2011-2013, ζητήσαμε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Βενζινη: Ο κ. Κιούσης, ανέφερε ότι «πέρσι είχαμε μηδενική αξία στο αργό πετρέλαιο, συγκεκριμένα τον περσινό Απρίλιο-Μάιο, διαπραγματευόταν η αξία του στα χρηματιστήρια του πλανήτη με 0,00€ το αργό και ως εκ τούτου, είχε φτάσει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα στο 1,20€».

Συμπλήρωσε δε, ότι «με τους ανελαστικούς φόρους στο 1,20€, δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα η τελική τιμή, άρα σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, δεν μπορεί να υπάρξει», επεσήμανε ότι λόγω της χαμηλής τιμής στα καύσιμα πέρσι, νοικοκυριά που είχαν 10 χρόνια να γεμίσουν τις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, έβαλαν πετρέλαιο στην περίοδο της καραντίνας, ενώ τόνισε ότι είναι καλό να μην στρέφεται ο κόσμος σε άλλες ρυπογόνες λύσεις.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κιούσης, «με τα σημερινά δεδομένα, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,10€. Στην καραντίνα, που πήραμε παράταση και διαθέσαμε πετρέλαιο θέρμανσης τον Μάιο, το πουλούσαμε με 0,65€-0,70€ το λίτρο», ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει το πετρέλαιο θέρμανσης να πάει στα επίπεδα του 2011, με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για να αυξηθεί η ζήτηση.

Βενζινη: Τι θέση έχουμε στην Ευρωζώνη στη τιμή της βενζίνης

Βενζινη: «Έχουμε την 4η ακριβότερη τιμή βενζίνης στην ευρωζώνη και έχουμε τους ακριβότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης από το 2011», ανέφερε ο κ. Κιούσης, συμπληρώνοντας ότι «ήταν απόφαση της τότε κυβέρνησης, να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και αυτό συνεπάγεται αυτές τις υψηλές τιμές στα καύσιμα».

«Αυτή την περίοδο είναι στο 1,70€ η βενζίνη και στο 1,40€ το πετρέλαιο κίνησης», είπε, ενώ παράλληλα, δήλωσε ότι «Οπότε, παίρνεις ένα μέτρο, αυξάνεις τους φόρους, δεν ζεσταίνεται ο καταναλωτής και χάνεις και έσοδα».

Βανζινη: Κατέληξε μάλιστα λέγοντας πως «Όσο και να φορολογείς ένα προϊόν, όταν έχεις κατανάλωση μηδέν, δεν κερδίζεις τίποτα».

Αυξηση τιμης ρευματος: Αυτή θα είναι η αύξηση

Ήδη, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, τον Ιούλιο η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ανήλθε σε 113,466 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh), αυξημένη κατά 15,3% σε σχέση με τον επίσης “ακριβό” Ιούνιο (98,391 ευρώ/MWh). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 30,7% έναντι της αντίστοιχης του Ιουνίου.

Η χονδρική τιμή έχει πραγματικά εκτοξευθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς τον περασμένο μήνα κατέγραψε άνοδο κατά 77% από τις αρχές της φετινής χρονιάς (Ιανουάριος 2021: 64,111 ευρώ/Mwh).

Ωστόσο, φαίνεται πως οι ανατιμήσεις δεν έχουν τέλος, καθώς ήδη από τις αρχές Αυγούστου καταγράφηκε το απίστευτο ρεκόρ των 185,59 ευρώ (4 Αυγούστου) στην αγορά της επόμενης ημέρας (Day Ahead Market -DAM), τη βασική χονδρεμπορική αγορά, εν μέσω ακραίου καύσωνα αλλά και πυρκαγιών στη χώρα μας.

Από τα τέλη Ιουλίου η μέση τιμή βρίσκεται σταθερά πάνω και πολύ πάνω από τα 100 ευρώ, ενώ το ανώτατό της όριο μέσα στις ημερήσιες διακυμάνσεις έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 200 ευρώ (ανήλθε έως 208,12 ευρώ στις 9 Αυγούστου).

Χθες η χονδρική τιμή βρέθηκε στα 139,74 ευρώ, ενώ σήμερα κινείται ακόμη πιο πάνω, στα 151,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τοποθετώντας ξανά την Ελλάδα στην πρώτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη ως την ακριβότερη αγορά.

ΔΕΗ – Τιμη ρευματος: Πότε θα ανέβουν οι λογαριασμοί των καταναλωτών

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αρκείται στην επίκληση υψηλών τιμών σε όλη την Ευρώπη -όταν οι ελληνικές “πρωτιές” είναι πλέον σχεδόν καθημερινές- καθώς και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου, που πια είναι το κυρίαρχο καύσιμο της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Μάλιστα, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν επιστρατευτεί και όλες οι λειτουργούσες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (ή και “σβησμένες”, όπως η Μεγαλόπολη 3) προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα επάρκειας.

Χθες το μεσημέρι (3 μ.μ.) η συνεισφορά του λιγνίτη στην παραγωγή έφτασε στο 22%, του φυσικού αερίου στο 49%, των διασυνδέσεων σε 18%, των υδροηλεκτρικών στο 7% και των ΑΠΕ στο 4%.

Η άνοδος των τιμών στη χονδρική αγορά περνά αυτούσια στους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές μετακυλίουν στη λιανική τα επιπλέον κόστη μέσω της ενεργοποίησης ρητρών αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας που υιοθέτησε και η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου.

Οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που προσθέτει η ρήτρα είναι δεδομένες και εκτιμώνται σε διψήφιο ποσοστό, κάτι που θα φανεί στους αναμενόμενα, λόγω και των υψηλών θερινών καταναλώσεων, “φουσκωμένους” λογαριασμούς από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Σχόλια - Facebook Comments