WWW.TASTV.GR

ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΦΕΤΑ ΚΑΠΝΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ & ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ

Σπήλιος Λιβανός: «Καμία ανοχή στις περιπτώσεις νόθευσης των προϊόντων μας»
«Καμία ανοχή στις περιπτώσεις νόθευσης των προϊόντων μας», τόνισε στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ, κ Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του MέΡΑ 25, κ. Γεωργίου Λογιάδη με θέμα: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη φέτα» και συμπλήρωσε: «Γι΄ αυτό και εξετάζουμε εξονυχιστικά κάθε τέτοια καταγγελία που λαμβάνουμε. Και αν μετά από τον έλεγχό μας η καταγγελία αποδειχτεί βάσιμη, να είστε βέβαιοι ότι οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές. Με απαρέγκλιτη τήρηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Για την καταγγελία  που αναφέρεται στην ερώτηση του βουλευτή ο κ. Λιβανός σημείωσε τα εξής:
«Το ΥΠΑΑΤ άμεσα τις διαβίβασε στον αρμόδιο φορέα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τον ΕΛΓΟ. Ο ΕΛΓΟ αμέσως ξεκίνησε τον σχετικό έλεγχο, προβαίνοντας σε επιτόπιους ελέγχους στην έδρα της εταιρείας.
Στο πλαίσιο του ελέγχου, και δεδομένων των μέχρι τώρα ευρημάτων, ο ΕΛΓΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» της συγκεκριμένης εταιρείας λόγω μη τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Η ανάκληση έχει χρονική ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρμογή κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης και την αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης.
Ως προς τις ποινές που προτίθεται να επιβάλλει το Υπουργείο, επειδή ο έλεγχος παραμένει ακόμα σε εξέλιξη, το μόνο που μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο το γράμμα του νόμου.»
Για την προστασία  των ΠΟΠ προϊόντων ο υπουργός τόνισε :  «Αποτελεί για εμάς μέγιστη προτεραιότητα.  Ως προς τα μέτρα για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων μας, το Υπουργείο ήδη κινείται προς την  ενίσχυσή τους» και πρόσθεσε τα 7 ακόμα βήματα με τα οποία το Υπουργείο τα ενισχύει:
1. Αναδιάρθρωση των ελέγχων, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα,
2. Συνεργασία με τις πρεσβείες μας για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο,
3. Συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για ελέγχους με λεπτομέρεια και σε βάθος,
4. Τέλος η ενίσχυση για τους παραβάτες,
5. Ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος,
6. Δρομολογείται η θεσμοθέτηση αποδόσεων τυροκόμησης με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και σε συνέχεια διαλόγου  με τους φορείς της αγοράς.
7. Αυστηρές ποινές για όλους, αλλά εξοντωτικές ποινές ιδίως για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες,
8. Διενέργεια έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ως μέθοδος περαιτέρω αποτροπής τέτοιων πρακτικών που εκθέτουν τη χώρα και τα εμβληματικά προϊόντα της.
Και ο υπουργός κατέληξε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε, αλλά και να προβάλουμε, την Ελληνική Διατροφή και τις αξίες της. Για το καλό των Ελλήνων παραγωγών, των καταναλωτών, της εθνικής μας οικονομίας».

 

 

Η  Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί στη μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος

Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλειου Κόκκαλη, με θέμα «Καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης και των συνεπειών της».

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί στη μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασιλείου Κόκκαλη.

Όπως τόνισε,  η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέματα ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη που απασχολούν ιδιαίτερα τη Διεθνή Κοινότητα, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τομείς αντιμετώπισης των κλιματικών προκλήσεων, βρίσκονται στις πρώτες και βασικές προτεραιότητες, μέσα στο πλαίσιο της Πράσινης Ανάπτυξης.

«Η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Η Ελλάδα θα καταφέρει αυτό που της αναλογεί στη μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια.  Για την Κυβέρνηση της ΝΔ, ο ρόλος που θα διαδραματίσει η χώρα στον τομέα αυτό, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» υπογράμμισε.

Ο κ. Λιβανός πρόσθεσε ότι το ΥΠΑΤ, με πλήρη συνείδηση της σπουδαιότητας και κρισιμότητας του ζητήματος, έχει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

«Από την πρώτη στιγμή εργαζόμαστε μεθοδικά να προωθήσουμε μια βιώσιμη γεωργία, φιλική για το περιβάλλον και ανταποδοτική για τον αγρότη» είπε ο ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε : “Η ερημοποίηση, ως μια μορφή υποβάθμισης της γης, μεγιστοποιεί την κλιματική αλλαγή (μειώνοντας την ικανότητα του εδάφους να διατηρεί άνθρακα) και επιδεινώνεται διαχρονικά από τις περισσότερες ξηρασίες, τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τις λιγότερες βροχοπτώσεις.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης, στα πλαίσια της συμμετοχής της Χώρας μας στη Διεθνή Σύμβαση για την καταπολέμηση της Απερήμωσης (United Nations Convention to Combat Desertification – UNCCD), δυστυχώς από το 2001, όταν συντάχθηκε το 1ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της ερημοποίησης, δεν έχει υποστηριχθεί, παρά αποσπασματικά».

O YΠΑΑΤ υπογράμμισε τη βούληση του Υπουργείου να αλλάξει αυτή η εικόνα, και εν όψει  της αναθεώρησης της εν λόγω Σύμβασης, τόνισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα η ουσιαστική και ενεργός συμμετοχή της Χώρας μας στα δρώμενα της Διεθνούς Σύμβασης.

Προς το σκοπό αυτό, όπως είπε, προχωράμε σε μια σειρά ενεργειών.

1. Πρώτη είναι, η ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η οποία θα επικαιροποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) κατά της ερημοποίησης, προκειμένου να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση και την έκταση του φαινομένου, όσο και τις σχετικές δράσεις για την ανάσχεσή του. Η Επιτροπή αυτή θα στελεχωθεί από έγκριτους επιστήμονες.

2. Ταυτόχρονα, δίνουμε λύση στο θέμα της καταβολής της συνδρομής της Χώρας μας στη Γενική Γραμματεία της ανωτέρω Σύμβασης. Το θέμα αυτό χρόνιζε και παρέμενε ανενεργό την τελευταία 10ετία, μετά τη μεταφορά της Γ. Δ/νσης Δασών, η οποία ήταν αρμόδια για την πληρωμή της συνδρομής, από το Υπουργείο μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχουμε βρει τους πόρους και ετοιμάζεται ΥΑ για την τακτική πλέον καταβολή της συνδρομής από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου.

3. Περαιτέρω, είμαστε σε αναζήτηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» καθώς και το εργαλείο LIFE για το περιβάλλον, το οποίο αξιοποιεί ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE (LIFE Intergrated Projects Climate Action) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 14 εκατ. €
Αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» (στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας) κατά την πρόσφατη συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Μαρτίου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίον συζητήσαμε το συγκεκριμένο θέμα της ερημοποίησης και των εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βρεθούν συγκεκριμένοι τρόποι ουσιαστικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Μάλιστα, ο κ. Σχοινάς προθυμοποιήθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια για  διερεύνηση χρηματοδότησης στοχευμένων ερευνητικών προγραμμάτων μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

4. Έχουμε εντάξει στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ψηφιακή πλατφόρμα συλλογής και διαχείρισης εδαφολογικών δεδομένων, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αξιολόγησης του βαθμού ερημοποίησης.

5. Ενώ στα σχέδια μας είναι και η ενίσχυση των συνεργασιών και ο κοινός σχεδιασμός με άλλες Συμβάσεις του Ρίο (Βιοποικιλότητα, Κλιματική Αλλαγή) με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και άλλους περιβαλλοντικούς φορείς (Greenpeace κλπ.).

6. Προχωράμε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ για την αναδιάταξη του Κανονισμού Ασφαλίσεων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και να αποζημιώνονται οι ζημιές που προκαλούνται από αυτήν.

7. Εντάσσουμε καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών μας αλλά και των πολιτών, στα πλαίσια διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, μέσα στα πλαίσια της αγροτικής εν γένει και της Πράσινης Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση της ΝΔ και η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης συγκεκριμένα και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνση του φαινομένου.
Λιβανός : Διανεμήθηκαν 750 ανιχνευτές εντοπισμού/ ανάγνωσης σήμανσης ζώων συντροφιάς σε σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια

Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού στη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου για τα ζώα συντροφιάς.

Τη διασύνδεση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Εφαρμογής του ΥΠΑΤ με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που έχουν στόχο την εξάλειψη φαινομένων παράνομης εμπορίας και εκμετάλλευσης των ζώων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Ο ΥΠΑΑΤ επισήμανε ότι έκνομες δραστηριότητες, όπως οι κακοποιήσεις,  η παράνομη εμπορία  και η εγκατάλειψη παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Δήμους, Αστυνομία, αγωνίζεται για την καταπολέμησή τους.

«Στο ΥΠΑΑΤ διαθέτουμε βάση δεδομένων για τη σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς. Στο πεδίο των ελέγχων, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ,  σε συνεργασία με τους υπόλοιπους  αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς (Αστυνομία, Λιμενικές  Αρχές κλπ) διενεργούν ελέγχους για να διαπιστώσουν παραβάσεις σχετικά με την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και εισαγωγή προϊόντων και όποτε είναι ανάγκη επιβάλλουν τις απαιτούμενες κυρώσεις» σημείωσε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε : 

«Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ελέγχων, ολοκληρώσαμε (το 2020) τη διασύνδεση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.  Με αυτόν τον τρόπο, οι έλεγχοι καθίστανται γρηγορότεροι και αποτελεσματικότεροι, αφού η Αστυνομία μπορεί πλέον να αντλεί απευθείας τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτή η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται συνεχώς».

Όπως τόνισε ο ΥΠΑΑΤ, προς τον σκοπό αυτό, έχουν διανεμηθεί 750 ανιχνευτές εντοπισμού/ ανάγνωσης σήμανσης ζώων συντροφιάς σε σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως ΕΛΑΣ, Λιμενικές αρχές, τελωνεία, αεροδρόμια, Θηροφυλακές και Δασαρχεία).

Και κατέληξε :

«Αυτό το διάστημα σε συνεργασία τα Υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΑΑΤ, εγώ προσωπικά με τον κ. Πέτσα υπό την καθοδήγηση του ΠΘ, είμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου που θα χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρακτικές για να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση σε όλα τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα και να εξασφαλίσει την ευζωία τους.

Ένα σχέδιο νόμου το οποίο μέσα στις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση,  προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και τα σχόλια τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψιν προτού το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο για τη Βουλή.
Καλώ συνεπώς όλους, και ειδικά όσους έχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες επί των θεμάτων αυτών, να συμβάλλουν στο έργο αυτό με ρεαλιστικές  σκέψεις και προτάσεις».Σπήλιος Λιβανός: «Είμαστε μαζί  με τους καπνοπαραγωγούς, σε κάθε περιοχή όπου φύεται ο καπνός»
«Επανασυστήνεται η Επιτροπή για τα καπνά της Ροδόπης»
 
«Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχει απλώσει ένα συνεκτικό σχέδιο αξίας 24,5 δις € το 2020 και 11,5 δις € για το 2021 μέχρι τώρα.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα ο Πρωθυπουργός δεν θα αφήσουμε κανέναν Έλληνα χωρίς την αναγκαία στήριξη.», τόνισε σήμερα  στη Βουλή ο ΥΠΑΑΤ, κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Ιλχάν Αχμέτ με θέμα: «Οικονομικές Ενισχύσεις για την ποικιλία καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά) της Θράκης». «Ειδικά δε για τα καπνά, τόνισε ο υπουργός, έχω προσωπική γνώση, λόγω της καταγωγής μου από την Αιτωλοακαρνανία, του κόπου και του μόχθου που συνεπάγεται αυτή η καλλιέργεια. Μια καλλιέργεια που στήριξε και διαμόρφωσε γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων, που στήριξε την εθνική οικονομία. Μια καλλιέργεια που απαιτεί θυσίες, που απαιτεί εργασία υπό αντίξοες συνθήκες» και συμπλήρωσε: «Είμαστε μαζί λοιπόν με τους καπνοπαραγωγούς, στη Ροδόπη, στο Αγρίνιο, στη Κεντρική Μακεδονία, σε κάθε περιοχή όπου φύεται ο καπνός. Το Υπουργείο, δε, έχει διαχρονικά στηρίξει τη καλλιέργεια καπνών «μπασμά».
Ο κ. Λιβανός επεσήμανε ότι το 2018 δόθηκαν de minimis ύψους 8,2 εκατομμυρίων € στους καπνοπαραγωγούς στην περιοχή της Θράκης, εκ των οποίων σχεδόν 5,5 εκατομμύρια €  δόθηκαν στη Ροδόπη.
Το 2019 δόθηκαν de minimis ύψους 2,3 εκατομμύρια € σε καλλιεργητές στην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.
Συνολικά δηλαδή έχουν εκταμιευθεί 10,5 εκατομμύρια €.
Και τέλος ο υπουργός είπε ότι είχε ήδη δώσει εντολή «Για την επανασύσταση της Επιτροπής αυτής για τα καπνά της Ροδόπης, ώστε να συντάξει και να παραδώσει το πόρισμα της, για την επίδραση των αλλαγών της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες καπνών της Ροδόπης». 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments