....

ΣΤ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: «ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΣΗ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

 

 

Κατά τη σημερινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητήθηκε η κύρωση της σύμβασης με την Παγκόσμια Τράπεζα (Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης)-SPARTA, o Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε σε τρεις λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζει την Σύμβαση αυτή προκλητική.

Πρώτος λόγος είναι ότι η σύμβαση που αφορά ένα έργο τόσο μεγάλου ύψους γίνεται σύννομα μεν, προκλητικά δε, με απευθείας ανάθεση και χωρίς κανέναν διαγωνισμό. Δεύτερη πρόκληση είναι ότι η κατάθεση γίνεται την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ και το ύψος του ποσού που προβλέπεται αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση στις σημερινές συνθήκες.

 

Στη συνέχεια, ο Στ. Αραχωβίτης ζήτησε εξηγήσεις για τις ασυνέπειες που παρατηρούνται στα ποσά στην έκθεση του Γ.Λ.Κ και την Ειδική Έκθεση με αυτά της έκθεσης γενικών συνεπειών. Αναρωτήθηκε αν είναι τελικά όλο το ποσό (950.000  ευρώ) σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γ.Λ.Κ, ή θα έπρεπε να αναφέρεται μόνο το ποσό  των 142.500 ευρώ.

 

Πρόκληση είναι ακόμη το γεγονός ότι από το 1978, σήμερα αναλαμβάνει η Παγκόσμια Tράπεζα να εκπονήσει μελέτη για τον αγροτικό τομέα για ένα τόσο παλιό Κράτος-Μέλος της Ε.Ε όπως η Ελλάδα.

 

Όσον αφορά στη μελέτη αυτή καθ’ αυτή, ο Στ. Αραχωβίτης  παρατήρησε ότι ο τρόπος που δομούνται και καθοδηγούνται τα παραδοτέα της μελέτης καταδεικνύει ότι «επιχειρείτε να ποδηγετήσετε και τα συμπεράσματα».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ποσό του σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ και ζήτησε να διευκρινιστεί αν είναι εύλογο το κόστος αυτό.

«Από ποια μελέτη κοστολόγησης προέκυψε αυτό το ποσό;» ρώτησε. «Το ίδιο προκλητικό είναι ότι με τη σύμβαση αυτή και τη μελέτη που εκχωρείτε στην Παγκόσμια Τράπεζα, αντί να δείξετε εμπιστοσύνη στην ελληνική επιστημονική κοινότητα, θέτετε τα ελληνικά πανεπιστήμια και την επιστημονική κοινότητα σε ρόλο αξιολογούμενου για το προσχέδιου  Στρατηγικού Σχεδιασμού που συνέταξαν» κατέληξε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης».

 

Τέλος, αναφερόμενος στη σύμβαση με το Κουβέιτ, ο βουλευτής, τονίζοντας ότι η συνεργασία στον τομέα των τροφίμων είναι πάντα σε θετική κατεύθυνση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από το 2015 η  Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απαραίτητη όσο ποτέ συνεργασία για την προώθηση των εξαγωγών μας.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments