....

ΣΤΑ 77 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Αλεξανδρής Πέτρος

Αυξηµένη σε σχέση µε πέρυσι, δηλαδή περίπου 77 ευρώ ανά στρέµµα, έναντι 70,5 πέρυσι, θα είναι η συνδεδεµένη ενίσχυση βάµβακος, σύµφωνα µε τους πρώτους υπολογισµούς από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημοσιεύει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda.

Η µεγάλη αύξηση της συνδεδεµένης ενίσχυσης οφείλεται στο ότι η βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε έδειξε λιγότερα κατά 382.421 στρέμµατα.

Κι ενώ την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είπε «όπως πέρυσι έτσι και φέτος πιστεύω ότι θα τη δώσουµε πριν τις 4 Μαρτίου» κλείνοντας την αναφορά του στη συνδεδεµένη ενίσχυση του βαµβακιού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθµό, φαίνεται ότι αυτό ήταν αδύνατον µέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές στην εφημερίδα Agrenda.

Έτσι, τόσο το υπουργείο όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τουλάχιστον να είναι όλα έτοιµα για για να γίνει η πληρωµή αµέσως µετά την αργία της Καθαράς ∆ευτέρας.

Γιατί αυξήθηκε
Τώρα, όσον αφορά τη µεγάλη αύξηση της συνδεδεµένης ενίσχυσης ανά στρέµµα, ο λόγος είναι ότι η βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε έδειξε πως το 2013 καλλιεργήθηκαν συνολικά 2.470.571 στρέµµατα και το 2012 2.853.512 στρέμµατα, δηλαδή λιγότερα κατά 382.421 στρέμµατα.

Κάθε χρόνο, η πληρωµή αφορά περίπου 49.000 βαµβακοκαλλιεργητές και δίνονται στην πρώτη «παρτίδα» λιγότερα από 190 εκατ. ευρώ, ενώ όλοι οι δικαιούχοι εξοφλούνται µέσα σε διάστηµα µερικών εβδοµάδων και αφού έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι.

Το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ.

 

http://www.agronews.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments