....

ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΔΡΟΣ - ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Γράφει ο Αντώνης Ανδρονικάκης 

Αμετάβλητα αρνητικό παραμένει το τοπίο στο ροδάκινο, καθώς συμπύρηνο και επιτραπέζιο συμμετέχουν σε έναν λυπηρό συναγωνισμό για το ποιο θα παρουσιάσει μεγαλύτερα προβλήματα απορρόφησης από την αγορά. Στο συμπύρηνο, η Andros σηματοδοτεί τη μετάβαση σε φουλ ρυθμούς και μεγαλύτερες ποσότητες.

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παραγωγοί, η αφθονία σε ποσότητες έχει μεγιστοποιήσει φαινόμενα παύσης παραλαβών από τα εργοστάσια. Αναφορικά με την ποιότητα του φετινού προϊόντος οι απόψεις διίστανται, καθώς σε ορισμένες περιοχές οι πρώτες παρτίδες περιλάμβαναν αρκετά «χαλάζια», ωστόσο στη συνέχεια κατέφθασαν ποιοτικά κομμάτια που όμως κινδυνεύουν να μην απορροφηθούν. Σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο, η κίνηση στις εξαγωγές είναι υποτονική, σε μια χρονιά που κρατά ως φωτεινή εξαίρεση την καλή απορρόφηση στα νεκταρίνια.

Στα χωράφια μένουν Andros

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον παραγωγό συμπύρηνου, Κώστα Κωνσταντινίδη, από την Πέλλα, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα εργοστάσια έχουν σταματήσει να παίρνουν ροδάκινα: «Προσωπικά, καλλιεργώ κάποιες πολύ πρώιμες ποικιλίες και δεν είχα μεγάλο πρόβλημα να διαθέσω την παραγωγή μου. Τώρα, όμως, που έχουμε ξεκινήσει με την Andros, τα εργοστάσια δεν παίρνουν όλες τις ποσότητες. Η τιμή παραγωγού στην καλύτερη περίπτωση είναι 23 λεπτά, όμως αν συνυπολογίσουμε τις απώλειες απορρόφησης, διαμορφώνεται αρκετά πιο κάτω».

Τον κίνδυνο να παραμείνουν αδιάθετοι εκατομμύρια τόνοι συμπύρηνων ορεινών ροδάκινων στον Νομό Φλώρινας, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν οι ροδακινοκαλλιέργειες από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στον κάμπο της Ημαθίας και στην Πέλλα, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΑΣ Βοκερίας «551 Ορεινά Φρούτα Αμυνταίου Φλώρινας», Σάββας Κουρτπαρασίδης.

Όπως τονίζει, από τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί στην Κεντρική Μακεδονία απειλείται και η δική τους παραγωγή, αφού υπάρχει αδυναμία απορρόφησης του ορεινού ροδάκινου Αμυνταίου: «Οι μεταποιητικές βιομηχανίες απορροφούν την παραγωγή από τις συγκεκριμένες περιοχές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και κάτω από τα 26 λεπτά. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να διατεθεί η δική μας άριστη παραγωγή, που δεν έχει υποστεί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες.

Είχαμε πρόβλημα με τις ποικιλίες Κατερίνα και Α37 και όταν βγει η Andros ενδέχεται να έχουμε σοβαρές απώλειες», σημειώνει και επισημαίνει τον κίνδυνο να είναι υποβαθμισμένη, λόγω έλλειψης ρευστότητας, η ορεινή παραγωγή του 2020 και να ξηλωθούν καλλιέργειες.

Μειούμενη η κίνηση στις εξαγωγές επιτραπέζιου

Και αν στο συμπύρηνο η κατάσταση είναι δεδομένη το τελευταίο διάστημα, στο επιτραπέζιο τα πράγματα είναι εξίσου αρνητικά λόγω δύο αιτίων: της διαρκώς μειούμενης ζήτησης στο εξωτερικό και των Ισπανών, οι οποίοι διοχέτευσαν τη μεγάλη τους παραγωγή σε χαμηλότερες τιμές από τα ελληνικά ροδάκινα. Αυτή την περίοδο, η κύρια ποικιλία που διατίθεται στην αγορά είναι η Φαγιέτ. Στην «ΥΧ» μίλησε για το θέμα ο πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής Νάουσας, Δημήτρης Λογγιζίδης: «Η χρονιά για τις εξαγωγές συνεχίζεται με μειωτικές τάσεις ζήτησης, διατηρώντας την αρνητική εικόνα που υπήρχε και πέρσι. Εκτιμώ ότι η μείωση των ποσοτήτων φέτος φτάνει το 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 3-4 ετών».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Από την εποχή του εμπάργκο έχουμε μείνει με τη Φαγιέτ που άρεσε στη ρωσική αγορά. Όμως, οι ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν εμφανισιακά καλύτερα ροδάκινα με πιο μικρόκαρπες, χρωματιστές και καλύτερες γευστικά ποικιλίες, όπως για παράδειγμα η Zee Lady». Την άποψή της κατέθεσε στην «ΥΧ» και η υπεύθυνη πωλήσεων του ΑΣ Νάουσας, Αθανασία Σερδάρη: «Η τιμή παραγωγού είναι πολύ χαμηλή και κινείται κοντά στα 15 λεπτά/κιλό, όμως μεγαλύτερο πρόβλημα και από αυτό είναι ότι σημαντικές ποσότητες παραμένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών αδιάθετες.

Οι Ισπανοί καταφέρνουν να χτυπάνε τη δική μας παραγωγή, όντας πιο ανταγωνιστικοί και εκμεταλλευόμενοι διάφορα προγράμματα της ΕΕ». Η κα Σερδάρη σημείωσε ότι οι δυνατότητες της εσωτερικής αγοράς είναι πολύ περιορισμένες, αλλά και εκεί υπάρχει κάμψη της ζήτησης. Ο Βασίλης Μπουγάς, γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, από την πλευρά του, μιλώντας στην «ΥΧ», ανέφερε ότι «πρόκειται για μια χρονιά που ωθεί τους παραγωγούς να παρατήσουν την καλλιέργεια, αν αναλογιστούμε ότι το κόστος παραγωγής είναι από 22 έως 25 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, σε χώρες όπως η Ουκρανία υπάρχει η ερμηνεία ότι τον Αύγουστο αρκετοί καταναλωτές στρέφονται σε άλλα φρούτα, ενώ στην Πολωνία κυριαρχούν οι Ισπανοί. Πάντως και ποιοτικά υπήρχαν προβλήματα στη φετινή παραγωγή».

 

2019-08-21-195833

https://www.ypaithros.gr/lypiros-synagonismos-sympyrinou-epitrapeziou-ad...

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments