....

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΑ 3 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 241 ΕΚ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Στη Βουλή διαβιβάζει η Εισαγγελία Διαφθοράς τη δικογραφία που αφορά ανείσπρακτα από το Δημόσιο ποσά προερχόμενα από επιστροφές φαρμακευτικών εταιριών την περίοδο 2006 έως 2010.

Η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς η εισαγγελική έρευνα εντόπισε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων. Πηγές του Εφετείου αναφέρουν πως η δικογραφία που θα εξεταστεί από τη Βουλή αφορά τρία πρόσωπα ο ένας εκ των οποίων έχει προγενέστερη εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis, ενώ οι άλλοι δύο διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτουν από το πρώτο Πόρισμα που απέστειλε στους εισαγγελείς η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, το οποίο συνολικά αφορά τον χώρο της υγείας και την τιμολόγηση φαρμάκων.

Οι ελεγκτές φέρονται να διαπίστωσαν ότι επί σειρά ετών το Δημόσιο παρέλειπε να εισπράττει από φαρμακευτικές εταιρίες τα ποσά από την επιστροφή φαρμάκων (rebate). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα προσδιορίζονται συνολικά ποσά για το επίμαχο διάστημα που φθάνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση των ανείσπρακτων ποσών από τα rebate θίχθηκε πρόσφατα σε σχετική συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου να αναφέρεται σε μη σύννομες διαδικασίες.

Όσον αφορά την αρμοδιότητα για τα rebate, την συγκεκριμένη περίοδο, είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ πλέον την ευθύνη έχει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ.

Η κ. Αχτσιόγλου, στην εν λόγω συνέντευξη, είχε προσδιορίσει τα ποσά ως εξής:

* Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.

* Για το 2008 (κατ' εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.

* Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ και

* Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments