..

ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ - ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ;

Ποια ήταν η Ολυμπιάδα…

 

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε αυτά που γράφει ο Σαράντος Καργάκος για την Ολυμπιάδα.

Και παραθέτουμε τα παρακάτω γιατί μάθαμε πως ετοιμάζεται άγαλμα για να στηθεί στην πόλη της Έδεσσας.

 

«Η Ολυμπιάδα, πέρα από την ομορφιά, πέρα από την αρχοντική καταγωγή, πέρα από το γεγονός ότι προερχόταν από το ισχυρό βασίλειο των Μολοσσών, διέθετε και κάτι άλλο που δεν διέθετε καμία άλλη γυναίκα στη Μακεδονία: υψηλού επιπέδου παιδεία. Ήταν όμως και εξαιρετικά ζηλότυπη. Ο έβδομος και τελευταίος γάμος του Φιλίππου προκάλεσε αναστάτωση στη μακεδονική αυλή και στην οικογενειακή του ζωή και είχε τραγικές προεκτάσεις. Ο Φίλιππος, είτε διότι η Ολυμπιάδα είχε για τα μέτρα της εποχής γεράσει (πλησίαζε τα σαράντα χρόνια), είτε επειδή οι ιδιοτροπίες της βασίλισσας, που έδιναν λαβή σε κακόβουλα σχόλια, τον είχαν κουράσει, είτε διότι ήθελε στο κρεβάτι του πιο τρυφερό κι ακίνδυνο βλαστάρι (η Ολυμπιάδα λέγεται ότι είχε συντροφιά στην κλίνη της ιερά φίδια), είτε διότι ήθελε να συνδεθεί γαμικά τώρα με οικογένεια καθαρά μακεδονική, συνήψε γάμο επίσημο με τη νεαρή Κλεοπάτρα, ανεψιά του επιφανούς στρατηγού Αττάλου. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκε ένα κοριτσάκι που ονομάστηκε Ευρώπη. Τόσο την Κλεοπάτρα όσο και την Ευρώπη φρόντισε να τις εξοντώσει η Ολυμπιάδα, μετά τη δολοφονία του Φιλίππου.

 

Όταν ο Φίλιππος απουσίαζε από την Πέλλα, η Ολυμπιάδα τον εκπροσωπούσε ως βασίλισσακαι ο Φίλιππος της εμπιστευόταν την βασιλική σφραγίδα. Η Ολυμπιάδα ήταν η πρώτη γυναίκα του ευρωπαϊκού χώρου που δεν επιζητούσε ισότητα αλλά υπεροχή. Γι΄αυτό βρισκόταν σε αντιπαράθεση διαρκή με τον «ανοικονόμητο» περί τα συζυγικά του καθήκοντα Φίλιππο. Η Ολυμπιάδα διέδιδε για την εκ του Άμμωνος καταγωγή του Αλέξανδρου, τόσο για να τονώσει την αίγλη του γιου της όσο και για να «πικάρει» τον άστατο σύζυγό της. Ίσως η Ολυμπιάδα που ήταν μυημένη στα μυστήρια των Καβείρων να θεωρούσε τον Αλέξανδρο γέννημα ενός ιερού γάμου και ότι τον συνέλαβε με τη βοήθεια των… θεών. Δείγμα της εμπιστοσύνης την οποία είχε ο Φίλιππος προς την Ολυμπιάδα είναι το γεγονός ότι σε αυτήν ανέθεσε την αγωγή του Αλέξανδρου κατά την παιδική του ηλικία. Επί 20 χρόνια ο γάμος του Φιλίππου με την Ολυμπιάδα παρόλο που δεν υπήρξε ανέφελος , κρατιόταν σε ένα επίπεδο αξιοπρεπούς συμβατικότητας.

 

Η Ολυμπιάδα διψούσε για άσκηση εξουσίας. Και αυτό εκδηλώθηκε έντονα μετά τον θάνατο του Φιλίππου και την εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία .Κατέκλυζε τον Αλέξανδρο με ένα πλήθος από επιστολές που ήταν γεμάτες με παράπονα- συκοφαντίες σε βάρος του Αντίπατρου, που διοικούσε την Μακεδονία και την Θράκη. Μετά τη δολοφονία του αδελφού της Αλέξανδρου το 326 π.Χ. στην  Ήπειρο ξέσπασαν ταραχές για τη διεκδίκηση του θρόνου. Κανονικά , τον θρόνο των Μολοσσών έπρεπε να καταλάβει ο Νεοπτόλεμος , ο ανήλικος γιός του θανόντος αδελφού της.

Αλλά η Ολυμπιάδα διεκδίκησε και κέρδισε το βασίλειο των Μολοσσών. Η Ολυμπιάδα, λόγω του εγωισμού της, προτιμούσε να είναι πρώτη στην  Ήπειρο παρά δεύτερη στη Μακεδονία. Εξ άλλου ο γιος της Αλέξανδρος της είχε απαγορεύσει την ανάμειξη στα πολιτικά. Η Ολυμπιάδα ισχυροποίησε τους Ηπειρώτες με τη δημιουργία της «Συμμαχίας των Απειρωτάν», αφού κατήργησε τον όρο «Κοινόν των Μολοσσών». Μπορεί το «Κοινόν των Απειρωτών» να μην είχε διάρκεια μακρά, ωστόσο αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε λίγα χρόνια αργότερα ο Πύρρος, για να πραγματοποιήσει τα θαυμαστά στρατιωτικά έργα του τόσο στην Ιταλία και τη Σικελία, όσο και στην Μακεδονία και τη λοιπή Ελλάδα.

Όταν πέθανε ο Αλέξανδρος το 323 π.Χ., η Ολυμπιάδα επανήλθε στη Μακεδονία, σκότωσε πολλούς, ξέθαψε και πέταξε τα οστά του Ιόλλα (υιού του Αντίπατρου) με την αιτιολογία ότι αυτός, ως αρχιοινοχόος, έδωσε δηλητήριο στον Αλέξανδρο να το πιεί μαζί με το κρασί…

Υπήρξε αμείλικτη έναντι των αιχμαλώτων αντιπάλων της.

Κατέσφαξε εκατό από τους πλέον επιφανείς Μακεδόνες, φίλους του Κάσσανδρου.

Η έλλειψη της ανθρωπιάς, εκ μέρους της Ολυμπιάδας έναντι των αντιπάλων της αμαύρωσε την προσωπικότητά της και σύντομα έφερε την καταστροφή της ίδιας.

Ο Κάσσανδρος ανέθεσε την εκτέλεση της Ολυμπιάδας στους συγγενείς των θυμάτων της.

Η Ολυμπιάδα σκοτώθηκε με λιθοβολισμό…

 

Αυτό ήταν το τέλος της Ολυμπιάδας στα 63 ή 64 χρόνια της, που κατά τον Διόδωρο έφθασε στο μέγιστον αξίωμα από τις σύγχρονες γυναίκες, που γεννήθηκε θυγατέρα του βασιλιά των Μολοσσών Νεοπτόλεμου, που ήταν αδελφή του Αλέξανδρου, βασιλιά επίσης των Μολοσσών, εκείνου που εξεστράτευσε στην Ιταλία, που ήταν σύζυγος του Φιλίππου Β΄του βασιλιά που από όλους τους προηγούμενους κυριάρχησε τα μέγιστα στην Ευρώπη και πάνω από όλα που έφερε στη ζωή και ήταν μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου, του οποίου τα επιτεύγματα υπήρξαν τα «πλείστα και κάλλιστα». Και ήταν το τέλος της, τέλος που δεν το φαντάστηκε ποτέ γιος της.

Ήταν τέλος όλως διόλου αντίθετο προς τις επιθυμίες του. Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος είχε αποφασίσει να καθοσιώσει την μητέρα του Ολυμπιάδα μεταξύ των αθανάτων.

Και αντί για τιμητική ταφή, ο Κάσσανδρος δεν επέτρεψε καν την ταφή της. Πέταξε το πτώμα της άταφο σε ερημικό μέρος…».

2019-06-10-223715

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments