15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΤHE NATURE CONSERVANCY» ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Η Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ

Στην ηγεσία του Οργανισμού «Τhe Nature Conservancy» (TNC) θα ενταχθεί ως Παγκόσμια Διευθύνουσα Σύμβουλος,

αρμόδια για τους Ωκεανούς, η Μαρία Δαμανάκη, μέχρι πρότινος Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ένταξη της κ. Δαμανάκη στον οργανισμό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Nature Conservancy, Μαρκ Τέρτσεκ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «θα ηγηθεί με επιτυχία της παγκόσμιας ομάδας μας για τους ωκεανούς, του TNC ευρύτερα, και του τομέα προστασίας της φύσης γενικότερα» και πρόσθεσε: «Το έργο μας θα ωφεληθεί σημαντικά από την πλούσια εμπειρία της Μαρίας στις θαλάσσιες υποθέσεις, την αλιεία και τη διεθνή πολιτική, καθώς και τις  αποδεδειγμένες διπλωματικές της ικανότητες και τη διεθνή της αναγνώριση».

Από την πλευρά της, η κ. Δαμανάκη υπογράμμισε: «Η ένταξή μου στο TNC αποτελεί για μένα μια πρόκληση και μια ευκαιρία. Οι ωκεανοί και οι θάλασσες ήταν πάντα το υπόβαθρο της ζωής μου, από τη γέννησή μου σε ένα νησί της Μεσογείου – την Κρήτη – μέχρι το διορισμό μου ως Ευρωπαίας επιτρόπου για τις θάλασσες». Όπως είπε, «μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία αυτού που αποτελεί το 71% της επιφάνειας του πλανήτη και τη βαθύτερη μνήμη της γης και της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανυπομονώ να συμβάλλω στα αποτελέσματα που μπορούμε να έχουμε στηριγμένοι στην επιστήμη».

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η κ. Δαμανάκη «έχει προσφέρει δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες περισσότερο από 30 χρόνια στην Ευρώπη. Υπηρέτησε μέχρι πριν ένα περίπου μήνα ως Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής  και Αλιείας στην Κομισιόν. Υπό την δική της ηγεσία, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπόρεσε να επαναφέρει τους πληθυσμούς των ψαριών σε πιο υγιή επίπεδα – από μόλις πέντε βιώσιμα αποθέματα το 2010  σε  27 το 2014 – Η πολιτική της στην Ευρώπη,  αναμένεται  να οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας σε ποσοστό  30%  και  σε πρόσθετα έσοδα 1,8 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020.  Επίσης, η ίδια εισήγαγε και προώθησε  την ατζέντα της Γαλάζιας Ανάπτυξης για τις Θάλασσες και τους Ωκεανούς στην Ευρώπη, με στόχο τη δημιουργία 1,6 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και 600 εκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα μέχρι το 2020».

Η ανακοίνωση του Οργανισμού καταλήγει λέγοντας πως η κ. Δαμανάκη έχει υπηρετήσει ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου για πάνω από 25 χρόνια. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη χώρα της  και η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε αντιπρόεδρος στην Ελληνική Βουλή.

Ο οργανισμός «Nature Conservancy» ιδρύθηκε το 1951 και εργάζεται για την προστασία των παραγόντων από τις οποίες εξαρτάται η ζωή στον πλανήτη, δηλαδή  τα  εδάφη  και τα ύδατα της γης. Δραστηριοποιείται μάλιστα σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Μαρία Δαμανάκη θα έχει ως έδρα το γραφείο του οργανισμού στο Λονδίνο.

 

www.eklogika.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments