....

"ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΕΛΕ" - ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ [ΒΙΝΤΕΟ]

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, γνωστότερος ως Πελέ. Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1940 στην πόλη Τρές Κορασόες της Βραζιλίας και έχει αναγνωριστεί από τη FIFA και την Ολυμπιακή επιτροπή ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Η λαμπρή καριέρα του άρχισε το 1956 όταν σε ηλικία 16 ετών έκανε το ντεμπούτο του με την Σάντος, αλλά η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε δύο χρόνια αργότερα, το 1958 στο Μουντιάλ της Σουηδίας, όταν ο μόλις 18 ετών Πελέ συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου από τη Βραζιλία.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στη Χιλή, ο Πελέ οδηγεί τη Βραζιλία στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχούς παγκοσμίου κυπέλλου, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί, ενώ το 1970 στο Μεξικό η Βραζιλία κερδίζει ένα ακόμα Παγκόσμιο κύπελλο με τον Πελέ να χαρίζει σε όλη την υφήλιο μερικές από τις θεαματικότερες στιγμές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Πελέ συνέχιζε να προσφέρει υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικό θέαμα με τη φανέλα της Σάντος όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και αν οι θαυμαστές του ανά τον κόσμο μπορούσαν να τον απολαύσουν τηλεοπτικά μόνο στις εξαιρετικές εμφανίσεις του με την εθνική Βραζιλίας. Το 1975 μεταγράφηκε στην ομάδα Κόσμος Νέας Υόρκης όπου και έκλεισε την καριέρα του το 1977. Έκτοτε παρέμεινε κοντά στο ποδόσφαιρο, ανακηρύχθηκε "πολίτης του κόσμου" από τον ΟΗΕ και ορίστηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Με αφορμή τον θάνατό του μοναδικού Πελέ, παρακολουθούμε μια συνέντευξη που παραχώρησε κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1974, όπου μεταξύ άλλων κάνει εκτιμήσεις για το επικείμενο Μουντιάλ στην τότε Δυτική Γερμανία, ενώ προαναγγέλλει το τέλος της καριέρας του στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Η συνέντευξη προβλήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1974 μέσα από την ενημερωτική εκπομπή «Κοντά στα γεγονότα» της ΥΕΝΕΔ.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments