Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Καφούρος, σχετικά με τον κίνδυνο επιστροφής αναδρομικών ποσών που έλαβαν ως αποδοχές συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι συνέχιζαν να εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μετά τη συνταξιοδότησή τους (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi/Παναγιώτης Στόλης).

Το θέμα είχε αναδείξει το in, επισημαίνοντας ότι χιλιάδες συνταξιούχοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το δημόσιο απαιτεί να επιστρέψουν αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της εκ των υστέρων αλλαγής του μισθολογικού κλιμακίου τους.

Τι σκοπεύουν να κάνουν οι υπουργοί «προκειμένου να αναιρεθεί η αδικία εις βάρος των συνταξιούχων»

Ο κ. Καφούρος ρωτάει τους υπουργούς τι προτίθενται να κάνουν «προκειμένου να επιλυθεί το κοινωνικό αυτό θέμα»

Ο κ. Καφούρος τονίζει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί συνέχισαν να μισθοδοτούνται σύμφωνα με το κλιμάκιο στο οποίο βρίσκονταν πριν τη συνταξιοδότησή τους.

Ομως, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), σε συνέχεια πρόσφατης εγκυκλίου που εκδόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο, δηλαδή σύμφωνα με τον μισθό του νεοδιοριζόμενου στο δημόσιο, ανά περίπτωση.

Καλούνται λοιπόν, να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ, παρότι τα εισέπραξαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, καθώς οι φορείς δεν προέβησαν σε μισθολογική επανακατάταξη των απασχολούμενων αυτών συνταξιούχων.

Ο βουλευτής Κυκλάδων ρωτάει τους υπουργούς τι σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου ν’ αναιρεθεί η αδικία εις βάρος των συνταξιούχων, σε σχέση με τα λαμβανόμενα ποσά, που το ΓΛΚ θεωρεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, παρότι δεν τα έλαβαν με δική τους υπαιτιότητα, επειδή οι φορείς δεν προέβησαν σε μισθολογική επανακατάταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων;

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Καφούρου

«Κύριοι Υπουργοί, Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιστροφής αναδρομικών ποσών έως και 30.000 ευρώ βρίσκονται εκατοντάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι συνέχιζαν να εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

»Το ζήτημα που έχει ανακύψει, σχετίζεται με το κλιμάκιο, βάσει του οποίου, θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο Τομέα. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν να εισπράττουν ως μισθό, τα ποσά που τους αναλογούσαν, στη βάση του κλιμακίου που είχαν λάβει, όταν βρίσκονταν λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

»Η ερμηνεία όμως που δίνεται, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνέχεια πρόσφατης εγκυκλίου που εκδόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι διαφορετική. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΛΚ οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο, δηλαδή σύμφωνα με το μισθό του νεοδιοριζόμενου στο δημόσιο, ανά περίπτωση, με αισθητά λιγότερα χρήματα.

»Καλούνται λοιπόν, να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με το διάστημα που τα ελάμβαναν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, παρότι τα εισέπραξαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, καθώς οι φορείς δεν προέβησαν σε μισθολογική επανακατάταξη των απασχολούμενων αυτών συνταξιούχων.

»Περαιτέρω, ενδεχομένως να εγείρεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης στην περίπτωση που τους καταλογίστηκε φόρος ανώτερης φορολογικής κλίμακας, ανάλογα με τις αποδοχές που εισέπραξαν και τις οποίες καλούνται να επιστρέψουν.

«Τι σκοπεύετε να κάνετε;»

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 1. Τι σκοπεύετε να κάνετε, προκειμένου να αναιρεθεί η αδικία εις βάρος των συνταξιούχων, σε σχέση με τα λαμβανόμενα ποσά, που το ΓΛΚ θεωρεί ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, παρότι δεν τα έλαβαν με δική τους υπαιτιότητα, επειδή οι φορείς δεν προέβησαν σε μισθολογική επανακατάταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων;

2. Προτίθεσθε να προβείτε σε νομοθετική πρωτοβουλία, για την τροποποίηση του άρθρου 11 του ν. 4354/2015, για να αποτυπωθεί με σαφήνεια το ζήτημα της μισθολογικής κατάταξης των συνταξιούχων υπαλλήλων που συνεχίζουν να εργάζονται, ώστε οι μέχρι τώρα θεωρούμενες ως αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές να μην αναζητηθούν και ούτε να καταλογισθούν, προκειμένου να επιλυθεί το κοινωνικό αυτό θέμα;