....

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ – ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

 

Πρώτος έφτασε λίγο πριν τις 11, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Λίγα λεπτά αργότερα, στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στις 11 ακριβώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο και τελευταίος έφτασε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

 

Αφού έφτασαν οι πολιτικοί αρχηγοί, στην αίθουσα της συνεδρίασης εισήλθε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σεκαλλαροπούλου. 

Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί – Τα επόμενα βήματα-1
INTIME
Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί – Τα επόμενα βήματα-2
INTIME
Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί – Τα επόμενα βήματα-3
INTIME
Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί – Τα επόμενα βήματα-4
INTIME
Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί – Τα επόμενα βήματα-5
INTIME



Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών είχε ολοκληρωθεί ταχύτατα, κάτι που αναμενόταν μετά το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής μάχης: χθες το απόγευμα, δηλαδή εντός μόλις δύο ημερών, έκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών που παρέχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των τριών πρώτων σε δύναμη κομμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να διαπιστωθεί κια τυπικά πως δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από όλα τα κόμματα «για τη διενέργεια εκλογών», οπότε η Πρόεδρος θα προχωρήσει στην επόμενη κίνηση.

Δηλαδή, στην ανάθεση στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές (άρθρο 37 Συντάγματος). Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την εντολή θα λάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος εκ των τριών ανωτάτων δικαστικών.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αμέσως μετά ακολουθεί ο σχηματισμός και η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές.

Ως προς τη σύνθεση αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχουν ακουστεί ορισμένα ονόματα, όπως των Β. Κασκαρέλη και Π. Αποστολίδη για τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, αν και νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιλεγούν άλλοι.

Τα επόμενα δύο στάδια, είναι αρχικώς η σύγκληση της Βουλής την Κυριακή 29 τρέχοντος, με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία των βουλευτών. Τη Δευτέρα 30.5 η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να εκλέξει Προεδρείο, με τον Κ. Τασούλα να αναμένεται να επανεκλεγεί.

Στη συνέχεια (ακόμη και εντός της ίδιας ημέρας) θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση στο Κοινοβούλιο του νέου προεδρικού διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments