....

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ - ΚΟΛΑΦΟΣ [BINTEO]

Η κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος και οι αστοχίες στην εκπαίδευση των σταθμαρχών προκαλούν νευρικότητα στη Ν.Δ. που απαντά με άθλιες επιθέσεις • Οι εντολές της ΡΑΣ στον ΟΣΕ και η (μη) απάντηση του Οργανισμού.

Σοβαρά κενά στην εκπαίδευση των σταθμαρχών και «ενδείξεις παράβασης της σιδηροδρομικής νομοθεσίας» διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με πόρισμα-φωτιά κατά της κυβέρνησης, καθώς εκθέτει τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη κι όσα έλεγε προσφάτως από τη Βουλή, περί των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν επιτυχώς με τους σταθμάρχες «με μπλοκάκι».

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα τονίζει πως ο ΟΣΕ «δεν εξασφάλισε, ως όφειλε, πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού και των συστημάτων, τα οποία διασφαλίζουν ότι διατηρείται η επάρκεια προσόντων του προσωπικού και εκτελούνται αναλόγως τα σχετικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων σχετικά με την καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση». Μεταξύ άλλων σημειώνει πως δεν υποβλήθηκαν υπογεγραμμένα φύλλα παρουσίας των εκπαιδευομένων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, πραγματοποιήθηκαν 144 ώρες Β' κύκλου θεωρητικής εκπαίδευσης σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες 177 ώρες, ενώ «δεν υποβλήθηκαν βεβαιώσεις από τις οποίες να πιστοποιείται η υλοποίηση της πρακτικής εκπαίδευσης».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, ουσιαστικά η Αρχή «ανακαλεί όλους τους σταθμάρχες που η Ν.Δ. προσέλαβε με μπλοκάκι κρίνοντας ότι έχουν ανεπαρκή εκπαίδευση και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

 

Με βάση το πόρισμα αυτό, η ΡΑΣ υποχρεώνει τον ΟΣΕ να μην απασχολεί το συγκεκριμένο προσωπικό «σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων ασφάλειας» και καλεί τον Οργανισμό να προτείνει άμεσα μέτρα για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας του. Μάλιστα, η ΡΑΣ απειλεί τον ΟΣΕ με πρόστιμο 100.000 ευρώ την ημέρα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του.

Επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο και χωρίς να δώσει ουσιαστική απάντηση, ο ΟΣΕ κάλεσε τη ΡΑΣ να σεβαστεί τη «δύσκολη και οδυνηρή συγκυρία» και να αποφεύγει να εκφράζει απόψεις «χωρίς ενδελεχή διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναφερομένων σε αυτές, ειδικά όταν έχουν υπάρξει κοινωνοί σε αυτά επί των οποίων αποφαίνονται». Ισχυρίστηκε επίσης πως ουδέποτε του ζητήθηκαν «βεβαιώσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας», ενώ υπόσχεται να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.

Επιθέσεις που μαρτυρούν νευρικότητα

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αμηχανία και νευρικότητα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία –για ακόμα μια φορά– επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας, αλλά να ρίξει την μπάλα στην κερκίδα, εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και στοχοποιώντας όσων προβαίνουν σε αποκαλύψεις: στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, στράφηκε κατά της ΡΑΣ. 

Τι αναφέρει λοιπόν η Ν.Δ.; Πως η Αρχή δεν έδρασε εγκαίρως αλλά με εκ των υστέρων πόρισμα, πως δεν λειτουργούσε ανεξάρτητα αλλά την εργαλειοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, πως η ηγεσία της δεν έχει καμία σχέση με τους σιδηρόδρομους, πως έδινε έγκριση για απόσπαση υπαλλήλων στο γραφείο του Γ. Ραγκούση κ.ά.

Τέλος, για άλλη μια φορά, η Ν.Δ. υπόσχεται «επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου» και επίλυση προβλημάτων «του παρελθόντος», επιχειρώντας –εμμέσως πλην σαφώς– να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω της, διαχέοντάς τις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και να προβεί σε ανέξοδες προεκλογικές εξαγγελίες. 

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κα Τσαπανίδου αξιοποιούν μικροκομματικά ένα πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων το οποίο ήρθε εκ των υστέρων να θέσει ζητήματα ασφαλείας που εμπίπτουν στον εποπτικό της ρόλο, ενώ αν είχε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, είχε αρμοδιότητα και υποχρέωση να δράσει εγκαίρως. Πρόκειται για την Αρχή, που αντί να λειτουργεί ανεξάρτητα, τη χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ εντελώς κομματικά.

Με πρόταση Σπίρτζη, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Βουλής, τοποθέτησαν στη θέση της Προέδρου, πρόσωπο που δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τον σιδηρόδρομο. Άσχετο με τον σιδηρόδρομο ήταν και το πρόσωπο που τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου, προφανώς με βάση την ενδοκυβερνητική ποσόστωση, αφού προερχόταν από τους ΑΝΕΛ. Είναι η Αρχή, η οποία από τη μια διαμαρτυρόταν για υποστελέχωση και από την άλλη έδινε έγκριση στην απόσπαση δύο υπαλλήλων, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο γραφείο του κ. Ραγκούση αντίστοιχα.

Και με όλα αυτά έχει το θράσος η κα Τσαπανίδου να μιλάει για ρουσφέτια.

Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες και απόδοση ευθυνών. Κάποιοι επιμένουν σε παλαιοκομματικές πρακτικές ενός “βαθέως κράτους” που πρέπει να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν. Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις των ειδικών, με ενδελεχείς ελέγχους σε όλους τους τομείς και με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Είναι ώρα να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος κι όχι ώρα κομματικών καυγάδων.


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments