....

ΣΤΟΝ Ε69 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΦΙΛΩΤΑ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ

 

 
Σε κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, χωρίς μέχρι στιγμής να πάρουν απάντηση, προχωρούν οι αγρότες.



Σε κλιμάκωση του αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, χωρίς μέχρι στιγμής να πάρουν απάντηση, προχωρούν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα από την πορεία των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων και εκτιμήθηκε ότι απαιτείται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους καθώς η κυβέρνηση δεν επέδειξε ενδιαφέρον έστω και να απαντήσει στα αιτήματα που έθεσαν.

Αποφάσισαν ότι πλέον είναι μονόδρομος να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, καθώς από τις επισκέψεις των κλιμακίων της ΕΟΑΣΚ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας) στα χωριά του νομού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αγωνιστική διάθεση. Αποφασίστηκε να στηθεί μπλόκο τη Δευτέρα (30/1), στις 12 το μεσημέρι, στον αυτοκινητόδρομο Ε65, με τη συμμετοχή αγροτών από όλη τη Θεσσαλία. Όπως τονίζουν φάνηκε πως οι ελπίδες των αγροτών για ικανοποίηση των αιτημάτων τους με την έξοδο μόνο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών δεν ήταν αρκετή και αποφάσισαν η συνέχεια να δοθεί κλίνοντας τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Από την πλευρά του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας συστρατεύεται με το κάλεσμα της ΠΕΜ (Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων) η οποία καλεί σε πανελλαδικό ξεσηκωμό και μαχητικές κινητοποιήσεις.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους αγροτικούς συλλόγους να πάρουν θέση και να βγουν με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 11:00. Ζητάμε από όλη την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς να είναι στο πλευρό μας.
Συνάδελφοι χρειάζεται να καταλάβουμε ότι μόνο με τον αγώνα μας θα λυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Δεν μας αρκούν τα ψίχουλα, θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Ζητάμε:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, εγκατάσταση φ/β για γεωτρήσεις με 100% επιδότηση παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους. Όχι στην μορφή De minimis γιατί υπάρχει πλαφόν ανά ΑΦΜ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες των μήλων και τους λέμε ότι τα 300 €/στρ δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον το εισόδημά μας. Να πληρωθεί το προανθικό στα μήλα της ΠΕ Φλώρινας.
  • Αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, σταφυλλιών  και κερασιών σε όλες τις περιοχές.
  • Να αποζημιωθούν για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος και να δοθούν τα 72,7 €/στρ σε όλους τους αγρότες.
  • Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στην συνδεδεμένη του καλαμποκιού».

Στον κόμβο της Κουλούρας βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Στις προθέσεις των οργανωτών της κινητοποίησης είναι να διατηρήσουν τα τρακτέρ στο σημείο, ενώ θα γίνει ενημέρωση στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, σε μια προσπάθεια να πειστεί περισσότερος κόσμος και να συνδράμει τις δυνάμεις που έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, «βρισκόμαστε από τη Δευτέρα (23/1) με τα τρακτέρ στο κόμβο. Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις στις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού που είχαμε κατά την συγκομιδή. Μιλάμε για τα αυτονόητα που θα έπρεπε να εχουν λυθεί εδω και καιρό».

Στο μπλόκο του Μακροχωρίου (λίγο πριν τη γέφυρα της Τάφρου 66) βρίσκονται οι αγρότες, από την περασμένη Παρασκευή, με απόφαση της προχθεσινής γενικής συνέλευσης της Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας. Όπως τονίζουν διαμαρτύρονται για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Ζητούν: όλες οι ποικιλίες και διπλασιασμός των ποσών που ανακοίνωσε το υπουργείο, 72 ευρώ ανά στρέμμα σε όλους τους αγρότες, αναθεώρηση του κανονισμού ΕΛΓΑ, λύση στο πρόβλημα των εργατικών χεριών. Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, τονίζει ότι το στήσιμο του μπλόκου, κρίθηκε επιβεβλημένο, ως έσχατο μέσο πίεσης προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης εν γένει, καθώς οι όποιες απόπειρες έγιναν μέχρι τώρα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παραγωγών συνάντησαν τον εμπαιγμό των αρμοδίων.

Μπλόκα με τρακτέρ στήνονται και στην Καβάλα. Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το ΥπΑΑΤ δεν μας δίνει απαντήσεις ούτε για τα de minimis ούτε για τις αποζημιώσεις από τις χαλαζοπτώσεις. Από τη Δευτέρα (30/12) τα τρακτέρ θα μαζευτούν σε δύο μπλόκα στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο Ποδοχώρι και στην Παραλιακή στην Παλιά Εθνική Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Παϊσιάδης Σταύρος

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments