....

ΣΤΟΥΣ 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΑΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στους 50 ανήλθαν οι νεκροί και στους 100 έφτασαν οι τραυματίες από την βομβιστική επίθεση στην Γκαζιάντεπ. Το ISIS "βλέπει" πίσω από την επίθεση, ο πρόεδρος Ερντογάν (Pics))

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που διαπράχθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια τελετή στη Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

 

Ο κυβερνήτης Αλί Γερλίκαγια μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή ότι ο απολογισμός αυξήθηκε σε τουλάχιστον 50 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 30 νεκρούς.

Νωρίτερα, ο Γερλίκαγια μίλησε για μια «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», που πιθανόν διαπράχθηκε από βομβιστή-καμικάζι, στην πόλη αυτή, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Η επίθεση διαπράχθηκε χθες στις 22:50 στη Γκαζιάντεπ, περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

«Καταδικάζουμε τους άπιστους που οργάνωσαν και διέπραξαν αυτή την επίθεση», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη σε ανακοίνωσή του.

 

 

Ο Μεμέτ Ερντογάν, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος διέπραξε την επίθεση και σημείωσε πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι. Ο Ερντογάν εκτίμησε ότι μπορεί να πρόκειται για ενέργεια είτε της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ή του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ένας άλλος βουλευτής του AK που εκλέγεται στη Γκαζιάντεπ, ο Σαμίλ Ταγιάρ, σημείωσε ότι «οι πρώτες πληροφορίες» αφήνουν να εννοηθεί ότι «το Ντάες έκανε την επίθεση αυτή», χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Ένας αξιωματούχος επισήμανε από την πλευρά του ότι «με βάση τις πρώτες πληροφορίες, η τελετή γινόταν σε ανοικτό χώρο» σε μια συνοικία της Γκαζιάντεπ όπου είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση της επίθεσης τζιχαντιστών.

Μεγάλος αριθμός Κούρδων παρίσταντο στον γάμο, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήσαν πολλές γυναίκες και παιδιά. «Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.

Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία ασθενοφόρα φθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, όπου σοροί βρίσκονται στο έδαφος καλυμμένες με λευκά σεντόνια. Ορισμένοι άνθρωποι πήγαν στο σημείο ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «η χώρα δεν θα διχαστεί», όμως άλλοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν και τους πάρουν τις σημαίες και αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αψιμαχίες.

 

 

Όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επίσης εκλέγεται βουλευτής στη Γκαζιάντεπ, χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την επίθεση εναντίον «ενός γάμου». «Ο στόχος είναι ο τρόμος, να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο Σιμσέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφερόμενος και αυτός στο ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία διαπράχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τρεις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 14 ανθρώπους και αποδόθηκαν από την Άγκυρα στους αντάρτες του PKK.

Οι κούρδοι αντάρτες μοιάζουν, ύστερα από μια σχετική αποκλιμάκωση των ενεργειών τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, να εντείνουν ξανά τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Η Γκαζιάντεπ αποτελεί σημείο διέλευσης πολλών από τους Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη χώρα τους.

Στην περιοχή όμως εκτός των προσφύγων και πολλών μελών της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται επίσης και πολλοί τζιχαντιστές.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο η Τουρκία έχει υποστεί μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων που αποδόθηκαν στο ΙΚ και στο PKK, κυρίως στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη – όπου στα τέλη Ιουνίου στοχοθετήθηκε το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Η έκρηξη στη Γκαζιάντεπ σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο (Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι σήμερα ένας από τους παράγοντες» που κρίνουν την πορεία του πολέμου στη Συρία και μπορεί να γίνει «διάλογος μαζί του για την (πολιτική) μετάβαση», ανέφερε ο Γιλντιρίμ, αποκλείοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο να συνομιλήσει μαζί του η τουρκική κυβέρνηση και τονίζοντας πως ο Άσαντ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και στο μέλλον.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν καθώς η Άγκυρα βρίσκεται σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με τη Μόσχα κι αυξάνει τις επαφές της με την Τεχεράνη, με την ανταλλαγή επισκέψεων των επικεφαλής της τουρκικής και της ιρανικής διπλωματίας μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Ρωσία, όπως και το Ιράν, υποστηρίζουν ενεργά τον σύρο πρόεδρο Άσαντ, αντίθετα με την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανώς ο δράστης", δήλωσε ο Ερντογάν

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει "καμιά διαφορά" ανάμεσα στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, "πιθανό αυτουργό της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ".

"Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλάβουν ένα και το ίδιο μήνυμα σ' αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", προσθέτει στην ανακοίνωση.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την "επαίχυντη τρομοκρατική επίθεση" στο Γκαζιάντεπ. "Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι μάχονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε πως ο γάμος "γινόταν υπαίθρια" και σε μια συνοικία του κέντρου της Γκαζιάντεπ όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Κούρδων, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι επρόκειτο για μια τζιχαντιστική επίθεση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γαμπρός και η νύφη κατάγονται από την περιοχή του Σιίρτ, ανατολικότερα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας καμικάζι ανακατεύτηκε με τους προσκεκλημένους --μεγάλος αριμός των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά-- και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταζητούν τώρα δύο πρόσωπα που τον συνόδευαν και διέφυγαν.

Η Γκιουσέρ Ατές, η οποία είναι μεταξύ των τραυματιών, αφηγήθηκε στην εφημερίδα Hurriyet πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η γιορτή τελείωνε. "Καθόμασταν σε καρέκλες, συζητούσα μ' έναν γείτονά μου. Σκοτώθηκε, κατέρρευσε πάνω μου κατά την έκρηξη. Αν δεν είχε πέσει πάνω μου, θα ήμουν νεκρή", είπε.

Παντρεύονταν μέλος του Φιλοκουρδικού Κόμματος

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος ήταν ενός μέλους του και πως γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.

Ο Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.

Πολλοί τζιχαντιστές θεωρούν τους Κούρδους εχθρούς. Στη γειτονική Συρία οι κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Άνθρωποι έφθασαν στον τόπο της επίθεσης κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας "η χώρα δεν μπορεί να διχαστεί", αλλά άλλοι επιχείρησαν να τους πάρουν τις σημαίες και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να τους διαλύσει.

Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη επίθεση, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 100 ανθρώπους στη διάρκεια εργατικής και φιλοκουρδικής συγκέντρωσης έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

Καταδίκη του ΥΠΕΞ για τη βάρβαρη βομβιστική επίθεση στην Τουρκία

Την άμεση καταδίκη του για την βάρβαρη, πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, που έλαβε χώρα αργά χθες το βράδυ σε γαμήλια τελετή στη Γκαζιάντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Είμαστε στο πλευρό του τουρκικού λαού, ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται επίσης στο tweet, ενώ εκφράζονται συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments