....

SÜDDEUTSCHE: ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

 

Süddeutsche Zeitung: Το μάθημα της ελληνικής κρίσης για την Ευρώπη

 

Στα διδάγματα της ελληνικής κρίσης εστιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της με αφορμή του τέλους της ενισχυμένης εποπτείας.

 

 

«Μεταξύ των πολλών ευρωπαϊκών κρίσεων τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει το δράμα του ευρώ και της κρίσης χρέους, που έφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το χείλος της αβύσσου από το 2010 και μετά, προκαλώντας σχεδόν έκρηξη στην υπερχρεωμένη Ελλάδα το 2015. Η κρίση δεν έχει παρέλθει εντελώς, ακόμη κι αν η χώρα απελευθερώνεται χωρίς φανφάρες από την ‘ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ’ (…) Η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη, πάρα πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας. Όμως η ανάπτυξη και η απασχόληση αποδεικνύουν την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων» αναφέρει το δημοσίευμα.

Κάνοντας αναδρομή στο χρονικό της ελληνικής κρίσης χρέους, των συνεπειών της, αλλά και στο αποτύπωμά της στη Γερμανία, η SZ παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πιθανώς από την Ε.Ε. θα γινόταν ίσως πιο εύκολα κατανοητός. Η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλέξει τη γείτονά της σε πόλεμο, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να χαίρονται για τις ανοιχτές θύρες που θα υπήρχαν στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης».

 Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει το δημοσίευμα «στην Ευρώπη θα ήταν απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα μαθήματα αυτής της μεγάλης κρίσης.  Παρά τους μηχανισμούς σταθεροποίησης και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι κάθε άλλο παρά ανθεκτική σε κρίσεις (…) Παραπάνω από αρκετές είναι σήμερα οι υπερχρεωμένες χώρες στην Ε.Ε.. Σε καιρούς πανδημίας και κρίσεων καταργείται η δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη και στη Γερμανία του χρεόφρενου. Δεν λείπουν έτσι οι κρίσεις από την Ευρώπη και τα εθνικά χρέη μπορούν πολύ γρήγορα να ξαναγίνουν το μεγαλύτερο βάρος για την κοινότητα».



 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments