....

ΣΎΓΧΡΟΝΟΙ ΣΚΛΆΒΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ

Πτυχές απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στον ελληνικό τουρισμό φέρνει στο φως γερμανική τηλεοπτική εκπομπή του ARD. Tις κληρώσεις στην Ελλάδα ως κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής, παρουσιάζει δημοσίευμα της Handelsblatt.

Τις συχνά κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό δύσκολες συνθήκες στον ελληνικό τουρισμό αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της η τηλεοπτική εκπομπή Europa Magazin του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD. «30 εκατομ. τουρίστες περιμένει φέτος η Ελλάδα», αναφέρεται στο εισαγωγικό σχόλιο της εκπομπής. «Βέβαια, ιδιαίτερα ορισμένα νησιά του Αιγαίου υποφέρουν από την προσφυγική κρίση, αλλά ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Εγγύς Ανατολή ή στο Μαγκρέμπ, οδηγούν τους τουρίστες στο να προτιμήσουν την Ελλάδα. Με την αύξηση του τουριστικού κύματος δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η λιγότερο φωτεινή.»

«7 μήνες χωρίς διακοπή»

Για να ανακαλύψει αυτήν την άλλη πλευρά η ρεπόρτερ Έλεν Τραπ ταξίδεψε στη Σαντορίνη, ρώτησε εργαζόμενους και κατέγραψε τα όσα της είπαν και όσα η ίδια είδε. «Για τους μεν είναι παράδεισος, για τους άλλους, τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι κόλαση, οι χειρότεροι μήνες του χρόνου, 7 μήνες χωρίς διακοπή, πολλές φορές ούτε μια ημέρα.» Η Τραπ συνάντησε στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου μια κοπέλα από την Αθήνα, η οποία για 6 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, πληρώνεται 1000 ευρώ. «Είναι σούπερ» σχολιάζει η ρεπόρτερ, «όμως τα προηγούμενα χρόνια η κοπέλα ήταν μια από τις σύγχρονες σκλάβες του νησιού, κέρδιζε λιγότερο από 1000 ευρώ, με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ορισμένες εργαζόμενες δεν ήταν καν ασφαλισμένες. Υπάρχουν πολλές αλλά σιωπούν από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους.» Η Έλεν Τραπ συνάντησε όμως και ξενοδόχους που απασχολούν προσωπικό υψηλών προδιαγραφών, το οποίο και πληρώνουν ικανοποιητικά.

Κλήρωση ως κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής

Στην φοροδιαφυγή και στον πρωτότυπο τρόπο που επέλεξε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να την αντιμετωπίσει αναφέρεται στη διαδικτυακή έκδοσής της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.Σε μακροσκελές άρθρο της σημειώνει ότι ο κρατικός κορβανάς χάνει κάθε χρόνο 16 δις ευρώ σε φόρους, το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού ποσού φορολογικών εσόδων για το 2016, ενώ το ποσό του μη καταβληθέντος ΦΠΑ υπολογίζεται στα 6 δις ευρώ.

«Με το μέτρο της λοταρίας η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπαναστασίου θέλει να δημιουργήσει κίνητρο προκειμένου οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες» αναφέρεται στο άρθρο. «Κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή θα αντιστοιχεί σε ένα λαχνό που θα μπαίνει αυτόματα σε μια κληρωτίδα. Κάθε μήνα θα κληρώνονται 1000 λαχνοί και ο κάθε τυχερός θα παίρνει από 1000 ευρώ σαν δώρο. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να διαθέσει κάθε χρόνο 12 εκατομ. ευρώ με την ελπίδα ότι θα εισπράξει το πολλαπλάσιο σε φόρους. Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλοί, όπως έμποροι, τεχνίτες και πάροχοι υπηρεσιών, που αρνούνται να δεχθούν κάρτες για πληρωμές με το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν τη τεχνική υποδομή, αλλά αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Μέχρι τις 27 Ιουλίου πολλοί επιτηδευματίες και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι κι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τερματικά POS για όλες τις πιστωτικές κάρτες (…)Το μέτρο δείχνει να φέρνει αποτελέσματα.  Από την αρχή του χρόνου εγκαθίστανται καθημερινά 1300 με 1400 τερματικά, μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι 420.000 χιλιάδες.»

«Χαμένη αυτή η Τουρκία»

Με την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το αποτυχημένο πραξικόπημα ασχολούνται πολλοί γερμανοί σχολιαστές. Αναφέρονται κυρίως στην αναδιατύπωση του αιτήματός του για καθιέρωση και πάλι της θανατικής ποινής «ανεξαρτήτως του τι θα πουν ο Χανς και ο Τζορτζ», εννοώντας τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Ο τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς προκαλεί αυτή η ρητορική» σημειώνει η Handelsblatt. «Η χώρα του απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Οι Τούρκοι αποξενώνονται από τη Δύση, αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Ερντογάν. Ο ίδιος και το κόμμα του εργάζονται για μια νέα εθνική ταυτότητα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ρήξη με παλαιούς εταίρους.»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τη στάση της ΕΕ και επισημαίνει ότι το να τείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχώς χείρα προς την Τουρκία και να την καλεί να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες είναι δείγμα αδυναμίας, ο ενταξιακός διάλογος πρέπει να  σταματήσει. «Η Τουρκία είναι χαμένη για την Ευρώπη και γι αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες» υποστηρίζει ο αρθρογράφος. «Βέβαια η Ευρώπη είναι η μόνη ελπίδα για την άλλη Τουρκία, το 49%  που ψήφισε κατά του Ερντογάν. Ωστόσο, η ενταξιακή διαδικασία δεν οδήγησε στον εκδημοκρατισμό, και όσο καιρό διαρκεί, ο τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να διατυπώνει προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αιτήματα, όπως για την άρση της βίζας, που δεν μπορούν να εκπληρωθούν.» Σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου ο σχολιαστής υπογραμμίζει ότι η ΕΕ γίνεται αναξιόπιστη επιμένοντας στον προενταξιακό διάλογο «με μια χώρα που η διάκριση των εξουσιών έχει καταργηθεί, μια χώρα όπου ποινικοποιείται η διαφορετική άποψη.»

Πηγή: Deutsche Welle

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments