....

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ– 39 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, ΟΙ 11 ΣΟΒΑΡΑ (VIDEO)

Σύγκρουση τρένων στην Ισπανία – 39 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες, οι 11 σοβαρά (video)

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε στο Ανταμούζ της Κόρδοβα

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Κυριακή στην Ισπανία, όπου συγκρούστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας στη νότια χώρα, κοντά στην πόλη Adamuz, στην επαρχία της Κόρδοβα.

Σύμφωνα με το Sky News, που επικαλείται τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται σε 39 και οι τραυματίες σε 75. Οι δεκαπέντε έχουν τραυματιστεί σοβαρά, τέσσερις εκ των οποίων είναι παιδιά.

 

Νωρίτερα το πρωί Δευτέρας το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι 21 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους, σύμφωνα με την αρχική του εκτίμηση.

Το δυστύχημα

Τρένο υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε το δρομολόγιο Μάλαγα-Μαδρίτη εκτροχιάστηκε με τα βαγόνια του να πέφτουν πάνω σε άλλο τρένο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, σε άλλη γραμμή, και εκτελούσε το δρομολόγιο Μαδρίτη-Ουέλβα, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί και το δεύτερο τρένο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε την Κυριακή και ακόμα καταβάλλονται προσπάθειες να απεγκλωβιστούν τυχόν επιζώντες από το ένα τρένο.

Μετά τη σύγκρουση, δύο βαγόνια του ενός τρένου έπεσαν από ένα τεχνητό ανάχωμα ύψους 4 μέτρων. Σε αυτά τα δύο βαγόνια υπάρχουν οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες.

Τα ακριβή αίτια παραμένουν άγνωστα και, σύμφωνα με τις αρχές, η έρευνα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας μήνας.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Óscar Puente, χαρακτήρισε το περιστατικό «εξαιρετικά παράξενο», επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής είχε ανακαινιστεί μόλις τον Μάιο του 2025.

 

Δύο τρένα υψηλής ταχύτητας συγκρούστηκαν στο Ανταμούθ της Κόρδοβα στην Ισπανία, σε ένα τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo έχει μέχρι στιγμής απολογισμό τουλάχιστον 24 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο μηχανοδηγός του ενός τρένου.

Ο σύμβουλος (υπουργός) Υγείας της Ανδαλουσίας, Αντόνιο Σανθ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα είναι «πολύ σοβαρή» και ότι «ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί», καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στο σημείο και αξιολογούνται ακόμη τα δεδομένα.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών υποδομών Adif, τρένο της εταιρείας Iryo με αριθμό 6189 που εκτελούσε το δρομολόγιο Μάλαγα – Μαδρίτη, εκτροχιάστηκε στον Ανταμούθ και συγκρούστηκε με το τρένο της εταιρείας  Renfe που διέρχονταν εκείνη τη στιγμή από την παρακείμενη γραμμή και εκτελούσε το δρομολόγιο Μαδρίτη – Ουέλβα.

Όπως ανέφερε η Adif , το δυστύχημα συνέβη περίπου μία ώρα μετά την αναχώρηση (6:40 μ.μ. τοπική ώρα) του τρένου της Iryo από τη Μάλαγα με προορισμό τη Μαδρίτη στις 7:39 μ.μ. τοπική ώρα. Η Iryo είναι μια ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία, που λειτουργεί υπό ιταλική διεύθυνση και η οποία δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Σύμφωνα με την El Mundo, στο τρένο της Iryo από τη Μάλαγα επέβαιναν 317 επιβάτες. Πολλοί από αυτούς κατάφεραν να βγουν από το τρένο μόνοι τους δυνάμεις μετά τη σύγκρουση.

Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Ανδαλουσίας έχει ανασταλεί. Πηγές της Adif τόνισαν, ότι προτεραιότητα της επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών, είναι η καταμέτρηση των θυμάτων. Ακόμα δεν είναι γνωστές οι αιτίες που οδήγησαν σε εκτροχιασμό το τρένο της Iryo 6189 στην παράκαμψη της εισόδου της γραμμής 1 του Ανταμούθ, εισβάλλοντας στην παρακείμενη γραμμή στην οποία κυκλοφορούσε το τρένο AV 2384 με κατεύθυνση την Ουέλβα από τη Μαδρίτη, το οποίο επίσης εκτροχιάστηκε ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε, ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για το ατύχημα. «Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τις υπόλοιπες (αρμόδιες) αρχές και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους επιβάτες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

«Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ σοβαρές. Τα τελευταία βαγόνια του τρένου Iryo που κατευθυνόταν προς τη Μαδρίτη, εκτροχιάστηκαν εισβάλλοντας στην αντίθετη γραμμή, στην οποία εκείνη τη στιγμή κυκλοφορούσε ένα τρένο της Renfe με κατεύθυνση την Ουέλβα. Η σύγκρουση ήταν τρομερή, με αποτέλεσμα τα δύο πρώτα βαγόνια του τρένου της Renfe να εκσφενδονιστούν. Ο αριθμός των θυμάτων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή. Το βασικό τώρα είναι να βοηθήσουμε τα θύματα», ανέφερε σε αάρτησή του στο Χ ο υπουργός Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε.

 

 

«Είδα έναν επιβάτη διαμελισμένο. Ήμασταν οι πρώτοι που φτάσαμε και υπήρχε ένα πτώμα. Το σκηνικό είναι φρικτό», δηλώνει ο δήμαρχος της περιοχής.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments