....

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ. -. ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη Δ.Ε.Θ. - 6.00 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026 - ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), καλεί τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού να συμμετάσχουν μαζί με τους υπαλλήλους του υπολοίπου Δημοσίου Τομέα, καθώς επίσης και του Ιδιωτικού Τομέα, μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τα εγκαίνια της 90ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026 και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

  Η πρόσφατη αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω εξαθλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας. Επιμένει σε μία πολιτική που οδηγεί σε ακόμη πιο βαθιά φτωχοποίηση του κόσμου του Δημοσίου πριμοδοτώντας παράλληλα τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και επενδύοντας ακόμη περισσότερο σε καθεστώτα μονοπωλίων και ολιγοπωλίων.

  Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. δεν είναι τίποτα περισσότερο από ανούσιες και επικοινωνιακές εξαγγελίες, στάχτη στα μάτια όσων δεν θέλουν να δουν ακόμη πώς βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού ή έχουν πέσει ήδη σε αυτόν... Υπάρχουν βέβαια και οι βολεμένοι, οι μετακλητοί, ο «κομματικός στρατός» που χτυπάει παλαμάκια τη στιγμή που το οικοδόμημα καταρρέει συθέμελα. Όπως και να έχει, με επιδόματα των λίγων ευρώ, «voucher» και ευχολόγια δεν αντισταθμίζεται η λεηλασία των εισοδημάτων που ξεκίνησε με τα μνημόνια και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

  Προκαλεί πραγματικά οργή η δήθεν μείωση στις τιμές των προϊόντων στα «Σούπερ Μάρκετ» που έχει κάνει σημαία της η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Είναι ντροπή να ανεβαίνουν καθημερινά οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων επι χρόνια, φτάνοντας ορισμένες φορές το κόστος ορισμένων προϊόντων να έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί και η κυβέρνηση να επιχαίρει για μειώσεις της τάξεως του 5% ή 7%. Η ακρίβεια οργιάζει στα «Σούπερ Μάρκετ», η αισχροκέρδεια έχει χτυπήσει «κόκκινο», οι τιμές στην ενέργεια και στα ακίνητα έχουν εκτιναχθεί, αλλά οι Υπουργοί της κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός θεωρούν αυτόν τον εκτροχιασμό ως... κανονικότητα.

  Κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα! Με το κόστος των καυσίμων να έχει εκτοξευθεί, συνεπώς και της ενέργειας, και το χειμώνα να πλησιάζει η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω. Και στον τομέα αυτό η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα. Απλά χαϊδεύει τα αυτιά των μεγάλων αφεντικών στον τομέα των καυσίμων. Όπως άλλωστε δεν κάνει απολύτως τίποτα χρόνια τώρα με το ζήτημα της στέγασης που έχει περάσει σε άλλη... διάσταση.

  Την ίδια στιγμή οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και εξανεμίζονται τις πρώτες 10-15 ημέρες του μήνα. Παρά τις τεράστιες μειώσεις που έγιναν στους μισθούς και στις συντάξεις από την αρχή των μνημονίων, η κυβέρνηση το μόνο που διαφημίζει από τα πληρωμένα Μ.Μ.Ε. είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, που φτάνει δεν φτάνει για ένα κουλούρι την ημέρα και κάποια άλλα ψίχουλα τα οποία πέταξε στο κόσμο κοροϊδεύοντας και χλευάζοντας. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να τονώσει τα εισοδήματα των Ελλήνων και την οικονομία της χώρας θα έκανε αρχή με την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Το βασικό αυτό αίτημα του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος ωστόσο, η κυβέρνηση φροντίζει να το ενταφιάσει.

  Αντί για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, στοχοποιεί τα εισοδήματα των εργαζομένων και τα δικαιώματα τους θέλοντας να τους καταφέρει και την χαριστική βολή. Καθιέρωσε την 6ήμερη εργασία, προωθεί την καθιέρωση της 13ωρης εργασίας, ιδιωτικοποιεί κρίσιμες δομές του Κοινωνικού κράτους και υποβαθμίζει την Παιδεία και την Υγεία. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεκριμένα, κάνει τα πάντα προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα (το σχέδιο κατασκευής εργοστασίων καύσης απορριμμάτων για να κονομήσουν οι γνωστοί ολιγάρχες και να πνιγούν στις διοξίνες και τις καρκινογόνες ουσίες οι πολίτες καλά κρατεί), το πράσινο και οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες μπορεί.

  Απειλεί και εκβιάζει η κυβέρνηση με την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, θέμα που άνοιξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και ψήφισε το νέο Πειθαρχικό «Δίκαιο», το οποίο συνιστά επί της ουσίας ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους. Η κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάνει είναι να περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων και να καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμά στην απεργία. Τώρα ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο αυξάνοντας και πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

  Ενώπιον μίας συνεχιζόμενης καταστροφικής πολιτικής όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βροντοφωνάξουν πώς η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Ο κόσμος της εργατιάς δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορεί με τους μισθούς πείνας να ανταπεξέλθει στις βασικές του ανάγκες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) και οι ολιγάρχες που εξυπηρετεί με την επί χρόνια εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, έχουν στερήσει από την πλειονότητα του Ελληνικού λαού το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια, την ελπίδα για κάτι καλύτερο και τα όνειρα της νέας γενιάς, που αναγκάζεται, μη έχοντας άλλη επιλογή, να εγκαταλείψει τη χώρα, βλέποντας την ασχήμια, τη διαφθορά, τη βία, την καταπάτηση συνταγματικών και δημοκρατικών αρχών, τις κοινωνικές ανισότητες και την οικονομική εξαθλίωση.

  Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) έχει ως κεντρικό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα την «επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού». Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για αυτό και γενικότερα για αυξήσεις στις αποδοχές μας με στόχο να ζούμε με αξιοπρέπεια.

 

Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:

  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και όχι αυξήσεις κοροϊδία.
  • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  • Ξεπάγωμα μισθολογικά της διετίας 2016-2017.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση και επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ένταξη νέων κατηγοριών και αποκατάσταση των αδικιών.
  • Πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες για να σταματήσει η διάλυση και η ερήμωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.).
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» που αποτελούν «όχημα συναλλαγής, διαφθοράς και κατασπατάλησης του Δημοσίου και Δημοτικού χρήματος.
  • Κατάργηση κάθε αντεργατικής και αντισυνδικαλιστικής Νομοθεσίας.
  • Τήρηση της Νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αναγνώριση της Επαγγελματικής Ασθένειας και του Εργατικού Ατυχήματος στους Ο.Τ.Α. Α ́ Βαθμού, εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
  • Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.
  • Κατάργηση τώρα του νέου αντεργατικού Πειθαρχικού «Δικαίου».
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

  Όλοι μαζί δίνουμε το «παρών» στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας της 90ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) που θα πραγματοποιηθεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026, και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια... Απαιτούμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και τα όνειρα των παιδιών μας!

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments