....

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ : ΑΦΙΣΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ 5 ΛΙΜΝΕΣ (ΑΦΙΣΕΣ)

 

 

Με δυο αφίσες που πραγματικά προβληματίζουν και συγκλονίζουν τον καιθένα για την ταφόπλακα της κυβέρησης στις 5 λίμνες, δυο αφίσες που ο Σύλλογος Προστασίας Βεγοτίτιδας ζητά να κοινοποιηθούν για να αναδειχθεί η εκτός Εθνικού Σχεδιασμού και η ουσιαστική προστασία που  τίθεται και πάλι η Βεγορίτιδα, μια λίμνη που πολλάκις έχει κακομεταχειριστεί πληρώνοντας την αδιαφορία του Ελληνικού Κράτους και των τοπικών αρχόντων.

27067767_10155922699218971_3640883901865692318_n

26992070_1932245000122297_1957807527704545885_n

 

Ταφόπλακα από την κυβέρνηση για την Βεγορίτιδα. Παρά τα μεγάλα λόγια και το ενδιαφέρον, παρά την συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος στην βουλή, παρά τις δηλώσεις έμπρακτου ενδιαφέροντος για την κακοποιημένη εδώ και δεκαετίες λίμνη Βεγορίτιδα η κυβέρνηση δίνει την χαριστική βολή, με την ψήφιση του καινούριου νομοσχεδίου για την δημιουργία φορέων διαχείρισης σε περιοχές natura. Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο δελτίο τύπου ,πως η κυβέρνηση, νομοθετεί υπό τον φόβο της επιβολής κυρώσεων από την ευρωπαϊκή επιτροπή και βαρύτατων προστίμων, για την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής προστασίας των περιοχών natura και του περιβάλλοντος γενικότερα. Και διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την απουσία της θέλησης για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενός οράματος για τον τόπο, ενός σχεδιασμού με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του τόπου. Έπρατταν, όταν έπρατταν, πάντα με γνώμονα τις επιταγές μεγαλοσυμφερόντων, πολιτικού κόστους και εκλογικού οφέλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παράλογες διανομές των αποκαλυφθέντων εδαφών σε ακτήμονες, που κόντεψαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο τις κοινότητες Αγ Παντελεήμωνα και Βεγόρας. Χαρακτηριστική συμπεριφορά αυτής της στάσης, η αδιαφορία της πολιτείας, απέναντι σε κάθε παρανομία. Καταπατήσεις, άνοιγμα θυροφράγματος από τον αντιπεριφερειάρχη,πιστού στα συμφέροντα που διεκδικούν την συρρίκνωση της λίμνης και άρα περισσότερα εδάφη .Καμιά πολιτική αποφυγής υδρόφιλων καλλιεργειών, εξοικονόμησης νερού, οικολογικού προσανατολισμού δραστηριοτήτων.

Έχουν περάσει ήδη 3 μήνες από την στιγμή της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς του συλλόγου μας στην εισαγγελία περιβάλλοντος, όπου με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύουμε την διαρκή μόλυνση από τους παράκτιους και όχι μόνο οικισμούς, με λήμματα, που έχουν μετατρέψει την Βεγορίτιδα στον μεγαλύτερο βόθρο των Βαλκανίων. Η πολιτεία δεν έχει κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της. Μόνο η περιφέρεια, νιώθοντας την δαμόκλεια σπάθη για τις ευθύνες της ,ανακοίνωσε την εύρεση χρημάτων, που παλιότερα είχε αποσύρει, για την δημιουργία βιολογικών καθαρισμών. Χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς να απαντάει στο ερώτημα, πως θα σταματήσει την ροή των λυμάτων στην Βεγορίτιδα, μέχρι να γίνουν οι βιολογικοί. Και μετά τα μεγάλα λόγια τις κυβέρνησης ,ήρθε η ανακοίνωση της δημιουργίας των φορέων διαχείρισης και φυσικά τσουβαλιάζεται η Βεγορίτιδα σ έναν φορέα διαχείρισης «δυτικής Μακεδονίας-Βόρρα.

Ενός φορέα που θα έχει την ευθύνη της εποπτείας μιας τεράστιας περιοχή. Εκ των πραγμάτων ο φορέας αυτός θα είναι ανεπαρκέστατος, υποστελεχομένος και δεν θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες για ουσιαστική εποπτεία και προστασία του περιβάλλοντος. Θα είναι ένας φορέας που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο των προστίμων από την ευρωπαϊκή ένωση και στην ουσία θα είναι ανύπαρκτος. Έδρα δε του φορέα ορίζεται-για πελατειακούς λόγους ,η Καστοριά. Μια πόλη που έχει μια λίμνη ήδη νεκρή. Και αυτό προδιαγράφεται και το μέλλον της Βεγορίτιδας Η προχειρότητα με την οποία έχουν δημιουργηθεί οι φορείς διαχείρισης έγκειται και στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται επαρκής ρόλος για τους φορείς διαχείρισης στον σχεδιασμό και την εποπτεία των περιοχών τους. Απαιτείται η διασφάλιση της συμμετοχής των φορέων στην κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών τους και η ενίσχυση του ρόλου τους στην παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης των περιοχών ευθύνης τους καθώς και η φύλαξή τους. Παρά την τεράστια γεωγραφική έκταση των περιοχών αρμοδιότητας των φορέων διαχείρισης, απουσιάζει η εξασφάλιση οργανωτικής και επιτελικής επάρκειάς τους.

Η Επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας των φορέων, αυξάνει και το πλήθος των τοπικών κι άλλων φορέων που εμπλέκονται ή επηρεάζονται από την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό δεν το λαμβάνει καθόλου υπ όψιν το νομοσχέδιο, μιας και δεν προβλέπεται συμμετοχή των φορέων αυτών στη διαχείριση των περιοχών και αυτή επαφίεται αποκλειστικά στην βούληση του εκάστοτε υπουργού. Ζητάμε την ψήφιση ενός ακόμα φορέα διαχείρισης. Αυτού των 5 λιμνών. Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών, Άγρα. Οι πέντε αυτές λίμνες, αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα, που η καθεμιά επηρεάζει την άλλη, μιας και η μια τροφοδοτεί με νερό την άλλη κι όλες μαζί συμβάλλουν στην ύπαρξη υδάτων που τροφοδοτούν τους καταρράκτες της Έδεσσας, οι οποίοι χρήζουν επίσης εποπτείας και προστασίας. Κάτι το οποίο αγνοεί παντελώς το παρόν νομοσχέδιο. Η λίμνη Βεγορίτιδα με την διαχρονική κακοποίησή της ,έχοντας χάσει το 65% του όγκου της ,έχοντας μολυνθεί ασταμάτητα, βρίσκεται ένα σημείο πριν από τον θάνατό της. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα για την λίμνη. Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους Δήμους,τις Περιφέρειες ,τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, τα σωματεία, τα επιμελητήρια ,τους συλλόγους, τις οργανώσεις, τους βουλευτές της περιοχής, να μην επιτρέψουμε αυτό το τελικό χτύπημα στο μέλλον της Βεγορίτιδας. Να παλέψουμε όλοι μαζί για την δημιουργία του φορέα διαχείρισης των 5 λιμνών, για να παραδώσουμε στα αγέννητα παιδιά ,μια λίμνη καλύτερη απ αυτή που παραλάβαμε εμείς . Η απραξία των προηγούμενων γενεών οδήγησαν την λίμνη ,ένα βήμα πριν τον αφανισμό της.Ας είναι οι δικές μας πραξεις και ενέργειες ,γεγονός αναστάσιμο για την λίμνη που τόσο αγαπήσαμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ.

Εκτός Εθνικού Σχεδιασμού και ουσιαστικής προστασίας τίθεται και πάλι η Βεγορίτιδα, μια λίμνη που πολλάκις έχει κακομεταχειριστεί πληρώνοντας την αδιαφορία του Ελληνικού Κράτους και των τοπικών αρχόντων. Μια λίμνη που συμβάλλει στην ανάπτυξη

ορισμένης μερίδας ανθρώπων και πρόσκαιρων κακόβουλων επενδυτών που απειλούν την ίδια την ύπαρξή της. Μια λίμνη που αντιστέκεται στην συρρίκνωσή της, που βίαια της επιβλήθηκε από την ΔΕΗ, χάνοντας το 65% του όγκου της. Μια λίμνη που μολύνεται, ατιμώρητα, διαχρονικά, ασταμάτητα.Μια λίμνη που χρόνια τώρα αποτελεί τον βόθρο των γύρω περιοχών και πόλεων δεχόμενη όχι μόνο αστικά λύματα αλλά και ένα σωρό νιτρικά και φυτοφάρμακα. Μια λίμνη βορά στα καταστροφικά σχέδια των τοπικών Σουλτάνων που στο πτώμα της επάνω, παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια. Μια λίμνη που τα εδαφικά ιμάτια της διαμοιράστηκαν από καταπατητές και μη, ανεξέλεγκτα και ανορθολογικά.

Η Βεγορίτιδα αποτελούσε πηγή ζωής και οικονομικής ευμάρειας επί έτη. Τα νερά της συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χώρας παράγοντας ρεύμα, οι γύρω περιοχές τρέφονταν από αυτήν σε δύσκολες περιόδους ενώ παράλληλα γνώρισε τον τουρισμό πολύ νωρίτερα από άλλες περιοχές.
Απαξιωμένη πλέον δέχεται την χαριστική βολή από την πρόθεση του Υπουργείου να μείνει εκτός ουσιαστικής προστασίας, παραπεταμένη σε ένα φορέα διαχείρισης λιμνών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά και τσουβαλιασμένη με ένα κάρο άλλες περιοχές που από κοινού αποτελούν μια έκταση εκατομμυρίων στρεμμάτων. Έναν φορέα διαχείρισης,από την φύση και το μέγεθός του ανεπαρκή, έναν γίγαντα με γυάλινα πόδια, έναν φορέα Φρανκενσταίν.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην έδρα του φορέα,όπως επισημαίνεται σκοπίμως από ορισμένους κύκλους, για να συσκοτίσουν την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα, αυτού του φορέα διαχείρισης, με την τεράστια έκταση ευθύνης και εποπτείας. Μια έκταση 3.777.320,05 εκταρίων.
Ο μόνος φορέας που θα μπορούσε ν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι η δημιουργία ενός ακόμη φορέα. Του φορέα των 5 λιμνών. Λίμνες Βεγορίτιδας,Πετρών,Χειμαδίτιδας,Ζάζαρης και Άγρα. Οι λίμνες αυτές αποτελούν ενιαίο οικοσύστημα, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές και υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων και επιστασίας.
Πάγια θέση του συλλόγου μας από την δημιουργία του μέχρι και σήμερα ήταν και είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κι ευέλικτου φορέα διαχείρισης, που να λειτουργεί με βάση τις τεράστιες ανάγκες για την προστασία της Βεγορίτιδας. Παλεύουμε σε κάθε επίπεδο εδώ και χρόνια για την προστασία και ανάδειξη της Βεγορίτιδας αποτελώντας Σύλλογο πρότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα που πολλές φορές αναγκάστηκε να υποκαταστήσει τις αρχές και το ίδιο το Κράτος που φάνηκαν απελπιστικά λίγοι και τα κατάφερε.
Μηνύσεις, καταγγελίες, περιπολίες, καθαρισμοί ακτών, δημιουργία ψηφιακών χαρτών, τοποθετήσεις ενημερωτικών πινακίδων, μετρήσεις ποιότητας υδάτων, πανελλήνιοι κολυμβητικοί αγώνες, συμμετοχές σε επιστημονικές ημερίδες, εμπλουτισμούς με γόνο, ακτιβισμός, είναι μερικές από τις δράσεις που έχει στην ατζέντα του. Με πρόσφατη την ανάδειξη ενός τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντολογικού εγκλήματος που συντελείται μέχρι σήμερα ασταμάτητα. Την επί εικοσαετίας μόλυνσή της, με αστικά λύματα, από τους παρακείμενους οικισμούς. Τι κι αν ακόμα το θέμα έφτασε στην βουλή (επερώτηση ΚΚΕ αρ 1041-8-11-17) η πολιτεία δεν έχει πράξει ακόμα τίποτε για να σταματήσει αυτό το έγκλημα και να τιμωρηθούν επιτέλους οι υπεύθυνοι.
Η Βεγορίτιδα φιλοξενεί στο οικοσύστημά της σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη πτηνών, ψαριών και θηλαστικών. Ποιος τελικά και για ποιον λόγο φρενάρει συνεχώς την ανάπτυξη και προστασία μιας εκ των σημαντικότερων λιμνών της Ευρώπης; Ποιους βολεύει αυτή η κατάσταση; Που είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι δήμοι Έδεσσας, Αμυνταίου, Πτολεμαίδας; Που είναι οι τοπικές κοινωνίες;
Καλούμε τους Βουλευτές Πέλλας και Φλώρινας, την Περιφέρεια Κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Έδεσσας και Αμυνταίου να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. Για να μην δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης που θα υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά ένας φορέας διαχείρισης που θα προστατέψει την Βεγορίτιδα που αργοπεθαίνει. Για να μην έχει η λίμνη μας την τύχη της λίμνης Κορώνιας, που σήμερα δεν υπάρχει πιά.

Συντασσόμαστε με τις ήδη υπάρχουσες καταγεγραμμένες ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων Αρκτούρος, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, MEDASSET, MΟm, ΑΝΙΜΑ, και WWF Ελλάς ως προς την αποτελεσματική λειτουργία των φορέων διαχείρισης και τελικά, την ολοκληρωμένη προστασία των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.-

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments