......

ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΟΧΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ;

Δύσκολη εξίσωση με ουκ ολίγες μεταβλητές θυμίζει η διαδικασία επιλογής της «σωστής» ασφαλιστικής κατηγορίας από τους αγρότες.

Με την ειδική πλατφόρμα του e-EΦΚΑ να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και την σχετική προθεσμία να εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου, οι αγρότες καλούνται να λάβουν υπόψη τους αρκετές παραμέτρους προτού αποφασίσουν ποια κατηγορία και, βεβαίως, ποιες εισφορές θα τους «συνοδεύσουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ εικάζεται ότι θα επιλέξουν την πρώτη «βαθμίδα» η οποία προβλέπει συνολική εισφορά 121 ευρώ το μήνα ή 1.452 ευρώ σε ετήσια βάση (για σύνταξη, υγεία, Αγροτική Εστία), ποσά που δε διαφέρουν πολύ από τό κατώτατο ασφάλιστρο που προέκυπτε μέσω του ν. Κατρούγκαλου.

-Διαφήμιση-

Ωστόσο, για ορισμένους τουλάχιστον επαγγελματίες του κλάδου η επιλογή μεγαλύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ενδεχομένως να φαντάζει ελκυστική, με δεδομένο ότι «οδηγεί» σε υψηλότερη σύνταξη (σ.σ. όσο «ανεβαίνουμε» κατηγορίες, αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι). Πέραν αυτού, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το πιθανό φορολογικό όφελος, δεδομένου ότι οι εισφορές εκπτίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Το τελευταίο (δηλώσεις 2021) θα φορολογηθεί βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας που ισχύει από 1/1/2020.

Διαβάστε στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί αναλυτικό ρεπορτάζ για το κόστος αλλά και τα οφέλη που συνδέονται με την επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στους αγρότες.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments