....

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα δράσης -με επικεφαλής

πιθανότατα έλληνα υπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βαλντίς Ντομπρόβσκις- αποφάσισαν στη συνάντησή τους, την Παρασκευή, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η ομάδα θα συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την ταχύτερη εκταμίευση και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που έχει να λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ.
Στη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ βρέθηκαν στο επίκεντρο η ανθρωπιστική κρίση, οι τρόποι αντιμετώπισής της, το πρόβλημα της ανεργίας με έμφαση στην ανεργία των νέων και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που είναι διαθέσιμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γλέζο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές του με τους προέδρους της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δήλωσε ότι «σήμερα ήταν μια θετική μέρα».

Στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων. Για τον σκοπό αυτό συγκροτείται η νέα ομάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:

    Tο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund).
    Tα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund).
    Tην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative).
    Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived).

Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ αποτελέσματα αναμένονται μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Στελέχη της Κομισιόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα, σε ποσοστό 1%, που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια.

Δηλώσεις Μ.Σχοινά

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο έλληνας πρωθυπουργός είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και συμφώνησαν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι απαιτείται άμεση πρόοδος από όλες τις πλευρές.

Ερωτηθείς αν ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι συζητήθηκε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία και συμφωνήθηκε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται επιτάχυνση και πρόοδος σε όλα τα μέτωπα. «Έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη, αυτή του Eurogroup, ενώ τώρα μια νέα διαδικασία τίθεται σε λειτουργία. Έχουμε έξι εβδομάδες μπροστά μας, εντός των οποίων χρειαζόμαστε πραγματική πρόοδο. Θα ήθελα να αποφύγω να εισέλθω σε λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, καθώς είναι σε εξέλιξη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί από το Eurogroup. «Έχουμε τη συμφωνία για παράταση για διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς και τη συγκεκριμένη διαδικασία της τρέχουσας αξιολόγησης, ως μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στο το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τον Απρίλιο. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να σεβαστούμε» είπε.

Σχετικά με τις τεχνικές συζητήσεις που διεξήχθησαν χθες στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί το επιτελούμενο έργο» και αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, τονίζοντας: «Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι τα αποτελέσματα και η επιτάχυνση των διαδικασιών».

Ερωτηθείς κατά πόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας ώς τα τέλη Απριλίου, απάντησε: «Αισιοδοξούμε υπό την έννοια ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ότι συζητάμε, ότι έχουμε τώρα μια δομημένη διαδικασία και ότι έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα απαραίτητα δίκτυα για να παράγουμε αποτελέσματα. Συνεπώς, πρέπει να δώσουμε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στους εμπειρογνώμονες. Τώρα είναι η δική τους ώρα και εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την ομάδα δράσης της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι πρόκειται για μία δομή, η οποία έχει κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, τόσο από την ίδια την Επιτροπή, όσο και από τα κράτη μέλη, ενώ επίσης διαθέτει ένα σύνολο στελεχών διασπαρμένων στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, ορισμένοι εκ των οποίων παρακολουθούν από κοντά το έργο που επιτελείται ως προς τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. «Αυτή η εργασία συνεχίζεται» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρούν ότι τώρα είναι η στιγμή να ενεργοποιηθεί εκ νέου αυτή η διαδικασία, δημιουργώντας δίπλα στην ομάδα δράσης της Επιτροπής, μια ελληνική ομάδα δράσης προς διευκόλυνση του επιτελούμενου έργου, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα συζητήθηκε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και των κατασχέσεων περιουσίας σε βάρος του γερμανικού Δημοσίου, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η συζήτηση ήταν ευρεία, κράτησε σχεδόν δύο ώρες και δεν πρόκειται να εισέλθω σε συγκεκριμένα θέματα». Αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω σχόλια σημείωσε: «Έχουμε ήδη απαντήσει ότι το θέμα αυτό δεν συνδέεται με αρμοδιότητα από πλευράς ΕΕ».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments