....

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΑΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ

Θεοδώρα Τζάκρη: «Ο ΕΛΓΑ πρέπει να μετατραπεί σε ένα πραγματικό εργαλείο υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής και χρήζει χρηματοδοτικής ενίσχυσης και αναδιοργάνωσης»

Συμμετοχή της στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Α.Σ. Γαλατάδων για τους παγετούς

                Η υπ. βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συμμετείχε την Κυριακή 30-4-2023 στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Α.Σ. Γαλατάδων με βασικό θέμα συζήτησης «πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της μείωσης της παραγωγής από τους παγετούς».

 Στην παρέμβασή της η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα και στη συμβολή του στο ΑΕΠ της Πέλλας. Υπογράμμισε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας που μεταξύ άλλων είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η μεγάλη διαφορά της τιμής των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι καθώς και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που σχεδόν κάθε χρόνο «βάζουν το χέρι τους» και η παραγωγή μειώνεται είτε ποσοτικά είτε ποιοτικά.

 Με το αγροτικό εισόδημα να συνεχίζει να μειώνεται δραματικά η κ. Τζάκρη σημείωσε τη μεγάλη σημασία του ΕΛΓΑ ως σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα στήριξης του αγροτικού κόσμου που όμως για να είναι αποτελεσματικός χρήζει χρηματοδοτικής ενίσχυσης και αναδιοργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό αφού επισήμανε ζητήματα που έπρεπε να έχουν γίνει στην τετραετία που πέρασε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια σειρά μέτρων για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ με σημαντικότερα τη διατήρηση του δημόσιου και αλληλέγγυου χαρακτήρα τουΟργανισμού καθώς και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησηςσε ποσό αντίστοιχο των ασφαλιστικών εισφορώνπουθα μετατρέψουν τον ΕΛΓΑ ένα αποτελεσματικό εργαλείο στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων.

 

Στην παρέμβασή της η κ.Τζάκρη ανέφερε τα εξής:

«Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας της περιοχής της Πέλλας. Παράγει το μεγαλύτερο κομμάτι του τοπικού ΑΕΠ. 

Τα πραγματικά προβλήματα του αγροτών σήμερα είναι: η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και οι πολιτικές αποφάσεις (όπως το ρωσικό εμπάργκο από το 2014, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα στην Αίγυπτο) που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση της παραγωγής.

Το υψηλό κόστος παραγωγής διαμορφώνεται από τις ψηλές τιμές συγκεκριμένων εισροών:

  • Ενέργεια είτε πρόκειται για ηλεκτρική ενέργεια είτε για καύσιμα
  • Φυτοφάρμακα
  • Λιπάσματα
  • Νερό κλπ.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο το κόστος των λιπασμάτων εκτινάχθηκε κατά 60%, της ενέργειας κατά 80% και των ζωοτροφών κατά 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι «πνίγονται» στα ράφια των supermarkets.Ακόμα και σε επταπλάσια τιμή από αυτήν που φεύγουν από το χωράφι πωλούνται τα αγροτικά προϊόντα στο ράφι και οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί δέχονται πιέσεις από εμπόρους να πουλήσουν τα προϊόντα τους είτε σε χαμηλή τιμή είτε με «ανοικτή τιμή».

 

Και δίπλα σε αυτά τα προβλήματα σωρεύονται και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που σχεδόν κάθε χρόνο «βάζουν το χέρι τους» και η παραγωγή μειώνεται είτε ποσοτικά είτε ποιοτικά.

Είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά εδώ στην Πέλλα που οι αγρότες της περιοχής βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται από την επικράτηση αντίξοων καιρικών συνθηκών.Σε αυτές τις περιπτώσεις αρωγός του αγρότη, του κτηνοτρόφου είναι ο ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας προκύπτει ότι από το 2020 και μετά οι ανάγκες για αποζημιώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά (κυρίως λόγω κλιματικής αλλαγής). Ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες οι αποζημιώσεις καλύπτονταν από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών (160-170 εκ € ετησίως), το 2020 οι ανάγκες για αποζημιώσεις αυξήθηκαν στα 234 εκ. € και το 2021 εκτινάχτηκαν στα 291 εκ € εξαιτίας θεομηνιών και καιρικών φαινομένων πολύ πιο ισχυρών σε ένταση και διάρκεια σε σχέση με το παρελθόν και πιο συχνών και εκτός εποχής, λόγω της κλιματικής αλλαγής που είναι παρούσα. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό του δηλαδή τις αποζημιώσεις που καταβάλει στους αγρότες.

Αποκορύφωμα αυτής της έλλειψης χρημάτων είναι να έχει αδειάσει στην ουσία το ταμείο του ΕΛΓΑ. Μετά την πληρωμή της Μεγάλης Τετάρτης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα λείπουν πάνω από 30 εκατ. €, για να αποπληρωθούν οι ζημιές του 2022. Κινδυνεύουν, δηλαδή, να μείνουν χιλιάδες αγρότες απλήρωτοι. Αλλά κάποιοι τοπικοί παράγοντες συνεχίζουν να τάζουν με ψεύτικες υποσχέσεις τους αγρότες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Υπουργός δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού. Τι θα μπορούσε να πει άλλωστε;

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να μετατραπεί σε ένα πραγματικό εργαλείο υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής και να μην προσπαθεί κάθε φορά να εφευρίσκει τρόπους για να μην αποζημιώνει την αγροτική παραγωγή (με τη δικαιολογία του προανθικού παγετού, της ατελούς γονιμοποίηση, της αδικαιολόγητης καρπόπτωση, των άκαιρων βροχοπτώσεων ή ότι άλλο σκεφτούν).

Ο ΕΛΓΑ είναι ο πιο σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα στήριξης του αγροτικού κόσμου και χρήζει ενίσχυσης και αναδιοργάνωσης εδώ και πολλά χρόνια. Για το λόγω αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει τις μελέτες, είχε αρχίσει να διεκδικεί επιχορηγούμενα προγράμματα και να δοκιμάζει πιλοτικά τις εφαρμογές που απαιτούνταν. Για όλα αυτά ενημερώθηκαν οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ που προέκυψαν μετά τις εκλογές του 2019».

Αντί όμως για τις αναγκαίες αλλαγές προς όφελος των αγροτών, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να φέρει μέσα στον ΕΛΓΑ τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες, επειδή είναι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν ως μοναδικό τους σκοπό το κέρδος απεφάνθησαν στο τέλος ότι οι γεωργικές ασφαλίσεις είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους.Τα τελευταία 2 χρόνια δε, κάνουν ότι χρειάζεται για να επαναφέρουν την παλιά και δοκιμασμένη συνταγή των πελατειακών αποζημιώσεων, ανά καλλιέργεια και εκλογική περιφέρεια. Το είδαμε στις πρόσφατες επιλεκτικές ενισχύσεις. Ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει το είδαμε στις «αποζημιώσεις deminimis ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων». Τόσες αλλαγές στις αποφάσεις του Υπουργείου δεν έχουμε ξαναδεί.Η πρώτη απόφαση του ΥπΑΑΤ έλεγε για 135 και 150 ευρώ το στρέμμα σε ποικιλίες που έχουν πάθει ζημιά από τις βροχοπτώσεις. Τα 150 ευρώ τελικά έγιναν 80 ευρώ για τις βροχοπτώσεις για ορισμένες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων και 65 ευρώ το στρέμμα για ελάχιστες ποικιλίες συμπύρηνων και 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα «λόγω της απώλειαςεισοδήματος που υπέστησαν κατά το έτος 2022, για όσουςπαραγωγούς δεν έχουν λάβει από το αποθεματικό ταμείο κρίσηςτης Ε.Ε τα 72 ευρώ του Οκτωβρίου].

Ωστόσο, οι εκλογές πλησιάζουν. Είναι στο χέρι σας να αλλάξετε αυτή την κατάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση του ΕΛΓΑ, με δέσμευση για διμερή ισόποση χρηματοδότηση. Στα 170εκ που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα προστεθούν άλλα 170 εκ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να δημιουργηθεί ένας κουμπαράς 350 εκ το χρόνο για όλες τις ζημιές και τους κινδύνους.

Θα υπάρξει όμως αλλά και μια σειρά μέτρων που θα ενδυναμώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα των γεωργικών ασφαλίσεων στη χώρα και θα κάνουν τον ΕΛΓΑ, αποτελεσματικό στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων»

  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του.
  • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για κάλυψη ζημιών εκτός ασφάλισης ΕΛΓΑ και ΚΟΕ, λόγω κλιματικής κρίσης. Δημιουργία μέτρου στο ΠΑΑ για μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές αλλά και για μεγάλες καταστροφές.
  • Ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος που ετοιμάστηκε το 2018 και εγκαταλείφθηκε μετά τις εκλογές του 2019.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη κενών θέσεων. Γεωπόνοι, κτηνίατροι, διοικητικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι της πληροφορικής που θα καλύψουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου οργανισμού..
  • Τακτοποίηση και των εναπομεινάντων έμπειρων εκτιμητών που έχουν μεν προϋπηρεσία αλλά δεν εμπίπτουν στο ΠΔ Παυλόπουλου.
  • Ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας η οποία θα μειώσει δραστικά τους χρόνους  πορισμάτων και θα καθιστά εύκολο τον έλεγχο για πιο δίκαιες εκτιμήσεις, στη βάση του πιλοτικού προγράμματος του 2019. Άμεση έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
  • Θεσμοθέτηση προκαταβολών σε μεγάλες ζημιές 
  • Εξέταση συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων σε μεγάλες ζημιές και συνεπείς ασφαλισμένους.
  • Αύξηση των πόρων του σχετικού μέτρου του ΠΑΑ 2023-2027, σχετικά με τιςΕπενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ώστε να χρηματοδοτεί περισσότερα αντιχαλαζικά δίχτυα. Ένταξη και άλλων καλλιεργειών στο μέτρο καθώς και της κτηνοτροφίας (για τη χορήγηση εμβολίων και μεθόδων προστασίας από άγρια ζώα).
  • Εκπαίδευση γεωπόνων και κτηνιάτρων και δημιουργία δεξαμενής από όπου θα προσλαμβάνονται εκτιμητές με γνώση των καλλιεργειών.

 

2023-05-01-104613

2023-05-01-104622

2023-05-01-104636

2023-05-01-104649
 


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments